пʼятницю, 13 січня 2012 р.

Україні загрожує активізація реформ


Президент заявив, що економічні реформи в 2011 році не дали результатів, тому поліпшення життя відкладається, судячи з його слів, до 2012 року

У ході засідання комітету з економічних реформ президент України Віктор Янукович заявив, що економічні реформи в 2011 році не дали результатів, і доручив прискорити їх проведення в році нинішньому.

Янукович зазначив, що при проведенні реформ, особливо на першому етапі, були недоробки і прорахунки. "Скільки у нас було проколів? А чому? Тому що несвоєчасно приймалися рішення. І тому перші кроки, які ми приймали в минулому році, тому що реформи тільки почалися, вони, безумовно, не дали швидких результатів, на які ми розраховували", - сказав він.

Глава держави доручив прем'єр-міністру спільно з Комітетом з економічних реформ розібрати ситуацію і зробити висновки, де були недоробки. "Де і чому ми загальмували імплементацію реформ. Чому економічне зростання, на яке ми розраховували, яке і було в основі цієї стратегічної мети, не відбулося на тому рівні, який ми планували", - додав він.

Президент наголосив, що практична реалізація реформ - це той результат, якого він сьогодні очікує. "Минулого року реальний результат, який ми отримали, не був підкріплений тим очікуванням суспільства, на яке ми розраховували. Реформаторські ініціативи не дійшли до громадян повною мірою", - сказав він.

Янукович констатував, що деякі напрямки реформ так і не зрушили з місця. "Будемо відвертими, що з цілої низки питань реформи залишилися на папері, красивими словами. Тобто конкретні позитивні зміни будуть тоді, коли їх відчує кожен громадянин. Ми до цього прагнемо. Відмовлятися від реформ ми, безумовно, не будемо", - заявив глава держави.

Крім цього, президент попередив чиновників про відповідальність за недостатню роз'яснювальну роботу при проведенні реформ. "Концентрація цієї роботи часто пов'язана з неприємними речами - є закриття шкіл у деяких регіонах, лікарень. Не можна цього робити без залучення громадськості. Я звертаюся до міністрів, до Табачника (міністр освіти, молоді та спорту, - ред.), Аніщенка (міністр охорони здоров'я, - ред.) ну заведіть порядок такий, щоб люди знали своєчасно за рік, за два, щоб з розумінням до цього ставилися, щоб знали, що це робиться, щоб поліпшити умови лікування або навчання", - зазначив Янукович.

Глава держави також акцентував на тому, що для уникнення подібних ситуацій чиновники повинні більше працювати з людьми.

Також президент висловив своє обурення спробами чиновників повторно впроваджувати скасовані раніше дозвільні процедури. "Микола Янович, я хочу, що б ви з Іриною Акімовою розібрали ці приклади, показали виконавців, хто за цим стоїть. І я відверто скажу, що ті міністри, яких не задовольняють умови, в яких ми працюємо, повинні самостійно написати заяви і піти у відставку. Не потрібно чекати, щоб вам допомогли. Повернення назад не буде. Ми вибрали шлях і будемо по ньому йти", - заявив він.

Також, Янукович зажадав від Азарова протягом січня вдосконалити державний бюджет. "Той бюджет, який був підготовлений, ми добре розуміємо, чому він був підготовлений поспіхом, в самому кінці року, тому що країна повинна була жити вже з 1 січня, потрібно було платити зарплати, пенсії, інші обов'язкові платежі", - зазначив він.

Разом з тим, Янукович пообіцяв, що остаточні підсумки його реформаторської діяльності поки не будуть підбиватися, і попередив, що члени уряду "постраждають", якщо не підтримають реформи в 2012 році. При цьому глава держави, що економічні перетворення потрібні, щоб уникнути наслідків другої хвилі світової фінансової кризи.

Тема подальшого реформування не була закрита і після завершення засідання. Глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін під час зустрічі з представниками ЗМІ акцентував, що в 2012 році Янукович ставить головним завданням продовження модернізації країни за всіма напрямками.

"Йдуть фундаментальні зміни, які за короткий проміжок часу повинні перейти в зміни, які реально відчують громадяни України", - зазначив Льовочкін.

Саме на це, наголосив він, президент націлює роботу уряду в 2012 році, і саме на цьому робиться акцент в Національному плані дій з впровадження економічних реформ на 2012 рік, який розглядався вчора на засіданні Комітету з економічних реформ.

За його словами, серед пріоритетів президента також залишається реформа справедливості, адже глава держави в 2011 році ініціював закони щодо гуманізації покарань за економічні злочини, спрощення роботи бізнесу тощо. Знаковою подією в цьому контексті Льовочкін назвав внесення президентом до Верховної Ради проекту нового Кримінально-процесуального кодексу. "Це повна революція у сфері відносин між людиною і державою", - зазначив Льовочкін.

Ще одна реформа, яка впритул наближається до України - конституційна. За словами Льовочкіна, робоча група вже напрацювала і подала главі держави пропозиції щодо створення і діяльності Конституційної асамблеї, яка займеться розробкою нової Конституції. "Це також один з пріоритетів, які ставить президент на 2012 рік - робота в рамках Конституційної асамблеї над новою Конституцією України", - сказав глава адміністрації.

При цьому, як виявилося, у президентській адміністрації теж нудьгувати не будуть - там займуться "реформами в усіх напрямках". "Це - що найважливіше - імплементація реформ. Так як деякі закони вже прийнято, але вони, на жаль, не запрацювали. Над цим теж ми будемо зосереджено працювати разом з колегами з обласних та районних державних адміністрацій", - повідомив він.

Крім того, напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що зустріч Азарова з фракцією Партії регіонів супроводжувалася скандалом - главі уряду пред'явили звинувачення в саботажі реформ. "Єфремов прямо запитав у Азарова - чому ми, депутати, повинні виступати адвокатами неякісних законопроектів уряду", - переказало діалог джерело. У свою чергу, регіонал Ярослав Сухий заявив Азарову: "У мене таке враження, що уряд не проводить реформи, а саботує їх".

Проте в Кабміні все це спростували, голосно заявивши: "Не дочекаєтеся!". За даними прес-служби, дискусія на таких регулярних робочих засіданнях завжди ведеться принципово і критично. Зокрема, на тому засіданні народні депутати критикували ліквідацію такого ефективного інструменту, як урядові комітети, які значно підвищували якість урядових законопроектів. Крім того, вони "висловлювали претензії і до уряду, і до самих себе за недостатність консультацій з громадськістю та роз'яснювальної роботи".

Прем'єр-міністр Азаров, кажуть у Кабміні, доповів учасникам зібрання про особливості і ризики розвитку економіки в 2012 році, розповів про плани уряду щодо підвищення соціальних стандартів та продовження реформ, про умови перегляду бюджету держави для посилення його соціальної складової. Також він запропонував краще координувати роботу щодо донесення до громадськості змісту політики влади.

13.01.2012
Євгенія Мазур, ЛIГАБiзнесIнформ
Інформаційне агенство
//news.liga.net/ua/articles/politics/590726-ukra_n_zagrozhu_aktiv_zats_ya_reform.htm 
//photographers.com.ua/pictures/show/pokraschennja_vzhe_sjogodn_322841/

Немає коментарів: