пʼятницю, 27 січня 2012 р.

Президент знову хоче змінювати Конституцію


Президент Віктор Янукович заявив, що чинна Конституція України є недосконалою, а тому потребує змін.

Після приходу до влади Віктор Янукович домігся через Конституційний суд відміни Конституції, що була ухвалена у 2004 році і відновлення дії Основного закону, що ухвалювався у Верховній Раді у 1996-му, пише ВВС Україна.

Внаслідок цього повноваження гілок влади були змінені, президент країни одержав більше можливостей впливати на формування Кабінету Міністрів та інших органів влади.

Проте тепер Віктор Янукович каже, що нова Конституція має по-іншому розподілити повноваження, водночас, не кажучи, як саме.

"У нас є багато питань Конституції, які ми зобов’язані виправити. Це стосується і судової реформи, і збалансування відносин між гілками влади", - сказав президент журналістам, перебуваючи на економічному форумі у Давосі.

Заяви президента про необхідність змінювати Конституцію, що лунають впродовж останні кількох років, давали підстави для його опонентів припускати, що зміни передбачатимуть серед іншого обрання президента не всенародно, а у Верховній Раді. Опозиція заявляла, що головною причиною зміни виборчої системи в 2011 році було намагання забезпечити більшість у парламенті, яка б могла обрати президента.

Однак, Віктор Янукович заявив, що лишається прихильником обрання президента всенародно.

"Я вважаю, що обрання президента України повинно бути всенародним", - сказав президент.

Стара ідея 
Конституційної асамблеї

Віктор Янукович підтвердив, що працювати над новим текстом Конституції буде Конституційна асамблея, до якої увійдуть фахівці та експерти, представники громадянського суспільства, а процес оновлення Конституції "об’єднуватиме людей та точки зору".

Конституційна асамблея має підготувати пропозиції, як змінити Конституцію, проте ухвалювати Основний закон буде Верховна Рада, оскільки це її прерогатива.

Попередні спроби змінити Конституцію через асамблею не мали успіху: політичні сили та влада не могли узгодити принципи формування такої інституції. Через це зміни до Основного закону вносилися парламентом після підготовки тексту спеціальною комісією Ради.

Керівник управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації президента Марина Ставнійчук запевнила, що Конституційна асамблея вивчатиме європейський досвід, а також усі пропозиції, що лунають в Україні.

Водночас, вона повідомила, що персональний склад Конституційної асамблеї ще не визначений і що це буде зроблено після консультацій президента із керівництвом Верховної Ради та лідерами фракцій.

Після підготовки Конституційною асамблеєю концепції реформування Основного закону вона буде передана на розгляд президента, після чого Віктор Янукович внесе до парламенту відповідний законопроект або законопроекти.

Водночас, представник президентської адміністрації не змогла спрогнозувати, коли будуть розроблені такі проекти. Однак припустила, що парламент може розпочати розгляд змін до Конституції ще до виборів у жовтні цього року.

"Я думаю, що про кінцеву дату завершення конституційної реформи можна буде говорити тоді, коли збереться Конституційна асамблея [...] і буде сформована відповідна концепція змін", - сказала Марина Ставнійчук.

Кажучи про те, які норми Конституції, на її думку, потребують перегляду, радник президента назвала питання правосуддя, місцевого самоврядування, дільності правоохоронної системи та інститутів адвокатури.

Світлана Дорош, ВВС Україна, 27 січня 2012 p.
//www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/01/120127_konstitution_assembly_future_sd.shtml

Немає коментарів: