понеділок, 30 січня 2012 р.

Для роботи у громадській Координаційній раді не запросили жодного релігійного діяча


Київ – 25 січня Президент України затвердив склад Конституційної Асамблеї та утворив Координаційну раду з питань розвитку громадянського суспільства, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проте представники Церков і релігійних організацій не були залучені до роботи в Координаційній раді. Разом із тим процес формування персонального складу Конституційної Асамблеї ще не завершився.


Координаційна рада створена для забезпечення діяльності Президента України щодо реалізації державної політики та впровадження системних заходів, спрямованих на формування сприятливого середовища для дальшого становлення в Україні громадянського суспільства, підвищення ролі його інститутів у здійсненні державної політики, а також досягнення європейських стандартів забезпечення та захисту прав і свобод людини і громадянина.

В її складі окрім відсутності представників релігійних організацій, немає також посадових осіб Міністерства культури. Як відомо, після ліквідації Держкомнацрелігій саме до Мінкультури були передані функції у сфері державно-конфесійних відносин.

У свою чергу Конституційна Асамблея є спеціальним допоміжним органом, головною метою створення та діяльності якого є підготовка законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Згідно Указу, Конституційна Асамблея створюється у складі 100 осіб, які мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи у сфері державотворення і правотворення, мають авторитет у суспільстві та, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Окрім 66 осіб від фахових організацій, запропонованих Главою держави, ще 34 кандидатури до персонального складу Конституційної Асамблеї має схвалити Науково-експертна група та представити їх Президенту на затвердження.

Як повідомляв ІРС, на зустрічі з Президентом Віктором Януковичем 21 квітня 2011 року члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) представили низку пропозицій, спрямованих на вдосконалення положень Конституції України  у сфері захисту інституту сім’ї та забезпечення свободи віросповідання.

Після цього, ВРЦіРО у липні 2011 року звернулась до керівника Науково-експертної групи з підготовки Конституційної Асамблеї Леоніда Кравчука з проханням “передбачити участь представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у складі Конституційної Асамблеї”.

Нагадаємо, що іноземні дипломати на зустрічі з членами ВРЦіРО у жовтні 2011 року були одностайними у позитивній оцінці впливу українських конфесій та охарактеризували їх спільну діяльність, як успішний приклад самоорганізації громадянського суспільства.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
//www.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=856%3A1&catid=34%3Aua&Itemid=61&lang=uk
//www.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=991%3A1&catid=34%3Aua&Itemid=61&lang=uk


//www.irs.in.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=926&Itemid=61&lang=uk

Немає коментарів: