понеділок, 28 червня 2010 р.

Звернення Президента України Віктора Януковича до Українського народу з нагоди Дня Конституції України 2010



Вітаю вас з державним святом – Днем Конституції України! Сьогодні виповнюється чотирнадцять років відтоді, як наша країна отримала важливий, основоположний для новітнього державотворення документ.

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України, яка закріпила права і свободи громадян, суспільно-політичний та державний устрій, основні принципи взаємодії гілок влади, засади регулювання найважливіших суспільних відносин.

Основний Закон держави – це ядро правової системи, фундамент, на якому базується все законодавство, а також процес державно-правових перетворень, демократичного розвитку країни. Це основа стабільності в суспільстві.

Визначаючи засади розвитку країни, наша Конституція опирається на національний історичний досвід. Україна має багатовікову конституційну традицію. Її коріння бере початок з «Руської правди» Ярослава Мудрого та Конституції Пилипа Орлика, яка, на думку істориків, є першим європейським конституційним актом у сучасному розумінні і якій виповнилося 300 років.

Ці документи стали історичною основою прийняття Декларації про державний суверенітет України, двадцятиріччя якого ми відзначаємо цього року, та найголовнішого документа новітньої української доби – Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.

Прийнята у 1996 році Конституція України у ключових своїх положеннях пройшла випробування часом. У частині визначення прав та свобод людини вона вважається однією з найпрогресивніших у світі. Разом з тим досвід державного будівництва впродовж років, що минули з часу прийняття Основного Закону, засвідчив – Конституція України в сучасних динамічних історичних умовах потребує деяких змін.

Деякі її норми, зокрема, поспішно прийняті у кінці 2004 року, стали причиною розбалансування та серйозної кризи влади, а відтак – об’єктом обґрунтованої критики всередині країни та з боку міжнародного співтовариства.

Водночас хочу наголосити – виправлення існуючих недоліків, процес удосконалення Конституції жодним чином не повинен перетворитися на політичну акцію. Це серйозна зміна суспільних відносин, яка має опиратися на волю народу, відповідати сучасним реаліям та визначати поступ держави в цілому. В основі конституційних змін має бути закладено принцип суспільного консенсусу, об’єднання політичних та громадських сил навколо ідеї розвитку країни, усунення чинників напруження в державі.

Сьогодні, відзначаючи свято Конституції України, закликаю усе українське суспільство до єднання задля безумовного виконання положень Основного Закону, гарантування прав і свобод людини та громадянина в нашій країні.

Маємо пам’ятати, що лише наші спільні та сконсолідовані зусилля стануть запорукою процвітання держави та єдності народу.

Ще раз вітаю усіх співвітчизників з Днем Конституції України. Бажаю злагоди, миру та добра. Нехай дотримання конституційних норм, неухильний захист прав і свобод людини стануть запорукою успішного розвитку Української держави, утвердження гуманізму та верховенства права на нашій землі.

Віктор Янукович, 28 червня 2012 р.
//www.president.gov.ua/news/17506.html

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

25.06.2010-22.50
Янукович хоче змінювати Конституцію. Відео
http://www.pravda.com.ua/articles/2010/06/25/5174432/

25.06.2010
Близнюк виступає за перегляд чинної Конституції
http://www.pravda.com.ua/news/2010/06/25/5173905/
25.06.2010
Губернатор пропонує переписати Конституцію
http://www.pravda.com.ua/news/2010/06/25/5173905/

Вадим Мурачов сказав...

29.06.2010 | Конституцію мінятимуть
за російським взірцем?

Яку мету переслідує президент Віктор Янукович, висуваючи ідею змінити Конституцію України. На думку деяких експертів, йдеться про легітимізацію президентсько-парламентської республіки за російським взірцем.

У привітанні з нагоди дня Конституції Віктор Янукович закликав вдосконалювати Основний закон, «спираючись на волю народу, та визначати поступ держави в цілому». За його словами, «в основі конституційних змін має бути закладено принцип суспільного консенсусу, об’єднання політичних та громадських сил навколо ідеї розвитку країни, усунення чинників напруження в державі». А причиною реформи Основного Закону він назвав те, що він «в сучасних динамічних історичних умовах потребує деяких змін».

Прогнозують дисбаланс у державі

Професор політології Олексій Гарань упевнений, що Янукович хоче ухвалити Конституцію не в парламенті, а на референдумі. На думку експерта, це порушить хитку рівновагу влади в державі. «Це буде створювати дисбаланс. Власне, саме так, в обхід парламенту, була ухвалена російська Конституція. І ця країна отримала авторитарну систему», каже Гарань.

Парламент чи референдум

Водночас політичний аналітик Ярослав Макітра вважає, що команда Януковича спочатку таки спробує набрати 300 голосів в парламенті. Але позаяк «це не вдалося навіть Кучмі», ухвалення вигідної для Януковича Конституції можливе і на референдумі. Метою конституційних змін, на думку Макітри, є повернення тієї моделі, яка існувала за часів режиму президента Кучми: перетворення нинішньої парламентсько-президентської республіки на президентсько-парламентську.

Автор: Олександр Савицький
Редактор: Леся Юрченко
http://www.dw.de/конституцію-мінятимуть-за-російським-взірцем/a-5740045

Вадим Мурачов сказав...

Вітання Президента
України жителям Автономної
Республіки Крим 2010

Шановні кримчани!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди святкування 12-ї річниці прийняття Конституції Автономної Республіки Крим.

Крим, завдяки багатій культурно-історичній спадщині, природно-кліматичному потенціалу, геополітичному становищу, виробничим можливостям, а головне – щирим та талановитими людям, є справжньою перлиною України.

Конституція Автономної Республіки Крим стала правовим підґрунтям та об'єднуючим фактором для усіх народів Криму, забезпечила злагоду та політичну стабільність на півострові.

Висловлюю щиру вдячність за підтримку, працелюбність, наполегливість, за бажання зробити рідний край ще кращим.

Високо ціную ваші пропозиції щодо нашої подальшої спільної діяльності з розширення повноважень Автономної Республіки Крим, підтримую законодавчі ініціативи кримчан, тому що тільки разом ми збудуємо нову сильну Україну.

У цей святковий день щиро бажаю усім жителям добра, невичерпної творчої енергії і оптимізму, щастя, миру та подальшого процвітання Кримському півострову.

Віктор ЯНУКОВИЧ
21.10.2010