пʼятницю, 10 вересня 2010 р.

Подання, яке має повернути Януковичу владу Кучми 2010


"Українська правда" іде 
назустріч побажанню Марини Ставнійчук і оприлюднює повний текст подання депутатів про скасування політреформи.

Представники коаліції так і не зголосилися зробити цей документ публічним, тому нам довелося його розшукувати серед власних джерел.

252 нардепи, що підписалися під поданням, вимагають повернути Віктору Януковичу повноваження Леоніда Кучми, оскільки схвалення змін до Конституції в грудні 2004 року відбувалося з порушеннями.

Цікаво, що тоді за політреформу проголосували комуністи та регіонали, які сьогодні оцінює той свій вчинок як незаконний.

Представляти подання до КС делеговано двох депутатів-регіоналів: Дмитра Шпенова і Владислава Забарського.

Останній знайомий з нинішнім головою Конституційного суду Анатолієм Головіним - Забарський працював слідчим прокуратури, коли в 2003-04 роках Головін був заступником генпрокурора.

Суддею-доповідачем у справі про повноваження Януковича виступає Сергій Вдовіченко - в минулому суддя районного суду Макіївки.

В передчутті буремних подій з Конституційного суду ідуть судді. Протягом тижня звільнилося четверо суддів - Домбровський, Мачужак, Дідківський і Джунь.

Всі  четверо не брали участь у легітимізації руками КС коаліції тушок, за що отримали подяку від Тимошенко.

Щоправда, джерела кажуть, що судді звільняються не лише під тиском обставин, коли КС перетворюється у філіал Банкової. Свою роль грають і великі виплати, які гарантовані суддям при виході з посади цього року і які зникнуть наступного.

Ініціювавши скасування політреформи, депутати самі собі зробили підніжку. Це означає повернення в дію старої Конституції. За якою вибори Верховної Ради мають відбутися вже навесні 2011 року.

Зрозуміло, що передчасні вибори не входять у плани коаліції. Тому їхнє завдання - внести зміни до Конституції Кучми, яку от-от буде реанімовано, та прибрати норму, що визначає датою наступних парламентських виборів останню неділю березня 2011 року.

Однак тут є одна проблема - внесення змін до Конституції вимагає двох сесій парламенту.
Це означає, що починати міняти Конституцію потрібно вже на поточній сесії, а остаточно приймати зміни 300-ми голосами на сесії, яка почнеться в лютому 2011 року.

Банкова може скористатися цейтнотом і нав'язати Верховній Раді ті зміни, які потрібні Януковичу. Це - своєрідний шантаж депутатів. Бо інакше вибір невеликий - дострокові вибори парламенту.







14 липня - 10 вересня 2010 р.
//www.pravda.com.ua/articles/2010/09/10/5373561/

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

14-07-2010
До КСУ надійшло подання про конституційність змін до Основного закону 2004 р.
http://www.rbc.ua/ukr/top/show/v-ksu-postupilo-predstavlenie-o-konstitutsionnosti-izmeneniy-14072010163500