четвер, 10 квітня 2014 р.

Юрій Дерев'янко: Децентралізація збереже Україну


До середини травня у Верховній Раді працюватиме комісія, що пише зміни до Конституції. До неї входять 15 народних депутатів.

Майже всі фракції подали свої зауваження. Партія регіонів та Конституційна асамблея мали надати свої пропозиції. Однак це не зробили. Ситуація заблокувалася, тому продовжили роботу комісії. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів член комісії з напрацювань змін до Конституції, народний депутат Юрій Дерев'янко.

Чому йде саботаж по розробці змін до Конституції?

"Регіонали" розказують, що у них немає узгодженої позиції. Бачимо, що з неї хтось виходить, хтось заходить, вона має своїх кандидатів в президенти. Можливо, незацікавлені.

Яких саме змін зараз потребує Основний закон?

Перше — децентралізація влади. Друге — судова реформа. Третє — збалансування повноважень між президентом, прем'єром та парламентом. Це стратегічні напрямки. Але їх можуть відкласти. Бо всі вже вступили в президентські перегони. Депутатський корпус розділився. Чи знайдеться 300 голосів, щоб, наприклад, у президента чи прем'єра забрати повноваження, а комусь додати — питання.

Водночас суспільство ще потребує й судової реформи. По цьому можуть бути питання, судячи як ухвалювали закон про відновлення довіри до судів. Ми заледве набрали більшість, а не 300. Громадяни вимагають підконтрольності депутатів, аби їх можна було відкликати. Також — аби ратифікували Римський статут, за яким можна було б звертатися до міжнародного кримінального суду. Як це роблять європейські держави. Але це зараз заблоковано рішенням Конституційного суду.

Суспільство також вимагає, щоб вибори до парламенту були не за закритими списками. Щоб бачили, за кого голосують. Мають бути відкриті списки. Навряд чи це підтримають в сесійній залі, бо вже чули окремі коментарі політиків, що це неправильно.

Отримавши змінену Конституцію — що це дасть країні?

Децентралізація дала б можливість громадам ухвалювати рішення і бути незалежними від центральної влади. Коли говоримо про судову гілку влади — це можливість отримати справедливе рішення. Цього не спостерігали останні роки. Це важко ухвалити, бо команди у Верховній Раді хтось вже себе бачить президентом, хтось спікером. Якби ми ухвалювали не для цієї Верховної Ради і не для наступного президента, було б легше знайти 300 голосів. Тому зараз політичні інтереси переважатимуть. Всі розраховуватимуть на якусь короткострокову перспективу.

За що може набратися 300 голосів народних депутатів?

За децентралізацію влади. Це навіть Партія регіонів підтримує. Для них важливо мати можливість впливати на прийняття рішень на місцях. Децентралізація - це ключове питання, щоб вберегти Україну. Реальна децентралізація без федералізації — передача повноважень на місця — це добре. Це б об'єднало Україну. Якщо цього не станеться, то громадськість прийде під Верховну Раду і вимагатиме ухвалення, як це було із законом про відновлення довіри до суддів.

Якщо вдасться напрацювати зміни, коли вони запрацюють?

За дві сесії. На цій може бути перший етап голосування, а вже восени остаточно.

10 квітня 2014 року
Автор: Оксана Перевозна
http://gazeta.ua/articles/politics/_decentralizaciya-zberezhe-ukrayinu-narodnij-deputat/552002
Фото: pravda.if.ua

Мустафа Найєм. Нова Конституція: війна за повноваження 

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

03.11.2014 | Егор Соболев:
Было ошибкой взять в "Волю" Юрия
Деревянко. Это очень талантливый
мошенник

Внутри недавно созданной партии "ВОЛЯ" начались злоупотребления полномочиями членами Совета партии.

Как сообщает Цензор.НЕТ, об этом говорится на странице председателя Люстрационного комитета Егора Соболева в Facebook.

"Нет слов :(. Разбираюсь. Одно могу сказать точно - огромной ошибкой было взять в партию и в создание люстрационного законодательства Юрия Деревянко. Это очень талантливый мошенник, за которым стоит огромное группировки по выкачиванию денег налогоплательщиков", - написал Соболев...

http://censor.net.ua/n309979