вівторок, 8 червня 2010 р.

Юлія Тимошенко: Віктор Янукович будує «неорадянщину»


Екс-прем'єр-міністр і лідер блоку свого імені Юлія Тимошенко вважає, що українська влада сприяє поглинанню України Росією.

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі вона сказала, що це відбувається за мовчазної згоди західних країн, які "не зовсім адекватно" оцінюють ситуацію в Україні. Чи не найбільше часу під час інтерв'ю Бі-Бі-Сі Юлія Тимошенко витратила на теми, про які вона зазвичай говорить менше, а саме, про ставлення Заходу до подій в Україні.

Як кажуть наші кореспонденти, останнім часом пані Тимошенко усе більше протиставляє себе Вікторові Януковичу саме як проєвропейський ліберальний політик, а нинішню владу називає владою минулого і "неорадянщиною".

Із Юлією Тимошенко спілкувалися 
Світлана Дорош і Девід Стерн.

Бі-Бі-Сі: Якої реакції Ви чекаєте від Заходу на події в Україні?

Юлія Тимошенко: Я очікую від західного демократичного світу тільки одного: не сповідувати подвійних стандартів в системі розбудови справжніх цінностей у світі. Тому що Україна - це не тільки самостійна незалежна держава, яка впливає на своє внутрішнє життя, на життя своїх громадян. Це ще й країна, яка певним чином визначає стан справ у цьому регіоні. Україна була певною базою для розбудови справжньої демократії в пострадянському просторі. Усе це сьогодні крок за кроком втрачає сенс, з приходом нової влади. Нова політика перезавантаження США стосовно Росії не може виключати Україну із списку стратегічних партнерів західного демократичного світу, і ця нова політика перезавантаження не може вибудовуватися за рахунок байдужого ставлення Заходу до початку встановлення авторитарних тенденцій в Україні. Так само не може Захід заплющувати очі на те, що сьогодні зник баланс у відносинах Росії та України. Сьогодні ми є свідками поступового, поетапного поглинання України, і, власне, це передує, на мій погляд, більш ризикованим наслідкам для України, які стосуються політичного суверенітету. Я не хочу, щоб зараз мої слова сприймалися як агресивна політика проти Росії. Категорично ні! Але нова влада розглядає взаємини з Росією як спільний великий бізнес. І саме тому є фундаментальний перекіс у бік російських національних інтересів і російських стратегічних планів. За рахунок українських, безумовно.

Бі-Бі-Сі: Що Ви маєте на увазі, коли кажете, що Росія "поглинає" Україну?

Юлія Тимошенко: Метод поглинання на сьогодні вже обраний і публічно проголошений. Це створення спільних підприємств між Росією і Україною по всіх ключових напрямках розвитку нашої держави. Чому нова влада це робить? Тому що у всіх цих СП, які планується створити найближчим часом, є вагома приватна складова, в тому числі і представників української влади. І моє звернення сьогодні до західного демократичного світу таке: чому геополітичні розстановки сьогодні вищі за цінності, які проголошують західні демократії?

Донецькі проти всіх

Бі-Бі-Сі: Що відбувається в кадровій політиці уряду? З'являються якісь постанови в парламенті, когось звільняють, іноді руками опозиції. Якою є Ваша оцінка того, що відбувається зараз у Кабінеті Міністрів?

Юлія Тимошенко: Кадрова політика сьогодні досить складна. На першому етапі, коли формувалась коаліція, і коли треба було роздати всім членам коаліції посади відповідно до домовленостей, то уряд і взагалі всі органи влади в Україні складалися з представників різних політичних сил, які входили в коаліцію. Зараз очевидно, що коли зміцнюється влада Януковича, коли вона набирає свою не досить конституційну потужність, то поступово і з уряду, і з усіх вертикалей і гілок влади видаляють людей, які не належать безпосередньо до оточення Януковича. Набирають людей, які представляють один регіон нашої держави - донецький. І які будуть консолідовано діяти, використовуючи владу і політику для збільшення своїх статків.
Я думаю, що і далі триватиме процес звільнення чужинців з усіх структур влади, і буде приходити донецький клан, опановуючи всі владні можливості.

Бі-Бі-Сі: Але опозиція цьому допомагає, виходить? Тому що вона голосує за ці відставки і навіть вносить проекти постанов.

Юлія Тимошенко: Справа в тому, що майже весь уряд Януковича є українофобом. Це люди, які апріорі не люблять Україну і всі наші цінності. І тому ми в будь-який момент будемо віддавати наші голоси за звільнення будь-якого міністра і представника влади Януковича, бо для нас вони всі мають одну природу, яка нічого спільного не має з демократією, з любов'ю до України і служінням Україні.

Бі-Бі-Сі: Партія регіонів не приховує, що хоче змінити Конституцію, посилити повноваження президента. Які зміни до Конституції готова підтримати Ваша політична сила? Чи може йтися про те, щоб більше повноважень дати президенту?

(Анти)народний референдум?

Юлія Тимошенко: Специфічність сьогоднішньої політичної ситуації полягає у тому, що вже учора і позавчора більшість представників влади Януковича оголосили, що вони змінюватимуть Конституцію не голосуванням у парламенті, а на референдумі, який проводитиметься на основі закону, який вони планують ухвалити до кінця цього тижня. Вони прекрасно розуміють, що у парламенті вони не наберуть 300 голосів для зміни Конституції на користь абсолютної президентської влади. А фальсифікація референдумів в Україні ще з часів Леоніда Кучми стала поганою традицією. Фактично, це стало нормою, коли хочуть зробити щось "руками народу". Саме таким чином вони хочуть Конституцію перетворити на Конституцію із жорсткою формою президентського правління, без незалежного правосуддя, без сильної опозиції і без будь-якого контрою за владою - через референдум. І тому тут наші голоси не матимуть жодного значення.

Бі-Бі-Сі: Але в Україні є вже традиція - кожен президент хоче більших повноважень. Так було із Леонідом Кучмою, Віктором Ющенком, тепер Віктором Януковичем. Можливо, коли Ви будете президентом, то також вважатимете, що потрібні більші повноваження для здійснення ефективних реформ...

Юлія Тимошенко: Ну, я можу сказати вам свою особисту позицію. В країні може бути будь-яка система влади - президентська чи парламентська, але важливо, щоб вона мала систему балансів і противаг, а також розподілу влади на три гілки, які діють скоординовано, але у них різні функції. Те, що пропонує зараз Віктор Янукович, - це авторитаризм, президентський авторитаризм без балансів і противаг. Він хоче саме ту Конституцію, яка породила Кучму, "кучмізм" і Помаранчеву революцію. Яка, до речі, потім країну від цього всього звільнила.

Бі-Бі-Сі: Запитання про місцеві вибори. Швидше за все, на них може не бути блоку Юлії Тимошенко, бо парламентська більшість ухвалить новий закон про місцеві вибори, блокам буде заборонено брати у них участь. Змагатимуться тільки партії. Це завадить Вам провести ефективну виборчу кампанію?

Опозиція під тиском

Юлія Тимошенко: Тут треба вести мову про пріоритети нової влади. Вони визначені досить дивно. Це не співпраця з опозицією, це не чутливе ставлення до громадянського суспільства. А навпаки, усі механізми використовуються для того, щоб прибрати опозицію з політичного життя країни. І саме така боротьба проти опозиції має такий прояв - заборонити у виборах брати участь партійним блокам. Бо вони не хочуть об'єднання демократичних, патріотичних партій в одну силу, а хочуть, щоб усі йшли роздрібнено, роз'єднано і не долали прохідний бар'єр. У той же час, наша політична команда носить назву партія "Батьківщина", яка має досить сильні традиції і структуру, і саме ця партія братиме участь у виборах до місцевих органів влади. Сподіваюся, що та програма, яку ми розпочали - це модернізація партії, оновлення, перетворення партії лідерського типу у справжню демократичну партію - це посилить нашу впливовість на найближчих місцевих виборах.

Бі-Бі-Сі: Поставлю Вам запитання, на яке Ви вже неодноразово відповідали, але я спробую його по-іншому сформулювати. Чому, на Вашу думку, коли Віктор Янукович був в опозиції, з його політичної сили ніхто нікуди не перебігав, а в ситуації із блоком Юлії Тимошенко - все навпаки - все йдуть, ідуть і йдуть від вас?

Юлія Тимошенко: Це питання про те, хто готовий жити за Конституцією і за законами, а хто готовий жити за нечесними, незаконними поняттями. Коли я обіймала посаду голови уряду, ми займали чітку позицію, що коаліції можуть формуватися тільки на основі фракцій. Ми в жодному разі не корумповували депутатів інших фракцій, не використовували для примусу переходу депутатів до інших фракцій силові структури і замовні кримінальні справи. Ми навіть у страшному сні не могли уявити, щоб наша політична команда через прокуратуру і СБУ кримінально переслідувала близьких родичів депутатів чи руйнувала бізнес членів родин. Єдине, що ми робили, коли були при владі, ми дали додаткові права опозиції Януковича. На жаль, сьогодні все змінилося, і зараз проти депутатів нашої фракції застосовуються усі репресивні і корупційні методи, аби примусити їх перейти до влади. Ті, хто не перейшов із нашої фракції, скаржаться, що їм постійно пропонують мільйон доларів за перехід до коаліції, вони відмовляються і роблять про це публічні заяви. Все ж таки і демократія, і демократичні партії в Україні - дуже молоді, ще не на 100% вони сформовані із тих людей, які стоять на позиціях цінностей. На жаль, матеріальна складова ще є дуже вагомою - в тому числі і для випадкових політиків у нашій політичній силі.

08 червня 2010 р.
//www.tymoshenko.ua/ru/press/BBC_Tymoshenko
//www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2010/07/100708_tymoshenko_full_it.shtml

Конституційна Асамблея повертає Україну в 1937-ий рік?

Немає коментарів: