пʼятницю, 29 жовтня 2010 р.

Що будує Партія регіонів в Україні?


Мал. І. Лук'янченка
Питання, яке винесено в заголовок, не надумане, а чекає ще своєї відповіді. Не відповідають на нього ні реклама партії, яка заполонила радіоефір і бігборди, ні чинний Президент України, котрий є почесним головою Партії регіонів.

У мене мимоволі виникають аналогії з радянським минулим України. Досить пригадати загальновідому формулу КПРС у питанні визначення національної політики щодо Української РСР: розбудова УРСР як складової частини СРСР, «національної за формою, соціалістичної за змістом». Тому в умовах тоталітарного комуністичного режиму в СРСР переслідування органами ГПУ-НКВС-КДБ людей, звинувачених в інакодумстві та «українському буржуазному націоналізмі», стало звичним явищем. Придушувались і карались національно-патріотичні настрої українців, їхні прагнення до свободи і державної незалежності, які особливо виявляли себе в потужних рухах ОУН та збройному спротиві УПА.

Мільйони українців постраждали від рук радянських карателів і стали жертвами узурпованої комуністами влади. Жахливі спогади про штучно викликаний в Україні Голодомор 1932—1933 рр., масові репресії, катування, розстріли та заслання в ГУЛАГ так званих ворогів народу були і назавжди залишаться в пам’яті українців. І всілякі спроби утаємничити, замовчати або виправдати ці історичні події не допоможуть забути скоєні в Україні тоталітарним комуністичним режимом злочини.

Прийнята в незалежній Україні демократична Конституція унеможливила узурпацію влади однією з політичних партій або її очільником. Партія регіонів і Президент України Віктор Янукович не є винятком. Але чомусь та нова Україна, яку ПР хоче будувати, усе більше нагадує УРСР.

Із приходом до влади чинного Президента України і створенням у Верховній Раді коаліційної більшості у складі ПР, КПУ і блоку Литвина почалася ревізія демократичних здобутків помаранчевої революції й боротьба з так званим українським націоналізмом. По суті, дії нової влади мають контрреволюційне забарвлення і спрямовані на те, щоб відібрати в українців право бути українським народом зі своїми особливими, притаманними йому ментальністю, світоглядом, духовністю, культурою, історією та постійним устремлінням до свободи і незалежності. Щоб не бути голослівним, нагадаю приклади антидемократичних дій влади:

— нехтування демократичними вимогами Конституції України;

— антиконституційне обмеження вживання української мови як державної. Непоодинокі випадки офіційної її заміни російською мовою у школах, вишах, судових органах та адміністративних структурах;

— масові звільнення українських патріотів (під надуманими приводами непрофесійності або непридатності) з керівних посад та заміщення цих посад у владній вертикалі виключно прибічниками Партії регіонів;

— відмова від прийнятої Верховної Радою України оцінки Голодомору 1932 — 1933 рр. як геноциду українського народу та замовчування інших злочинів радянської тоталітарної системи;

— ігнорування, замовчування та викривлення історичних подій, біографій видатних постатей, пов’язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу (ОУН, УПА та ін.);

— пошук причин для припинення діяльності засобів масової інформації, що мають патріотичний зміст.

Маємо всі ознаки зухвалої ломки демократичної Конституції України та повернення нової влади до боротьби з українським буржуазним націоналізмом, замішаної на старих постулатах КПРС та хибних ідеях безрідного інтернаціоналізму. Тому варто очікувати, що ПР будуватиме «нову країну», ідентичну тільки за назвою, але не з українською суттю.

Виникає питання, чи не збирається Партія регіонів вичавити з українського народу властиві йому риси і обернути його на сіру, безлику і зомбовану масу байдужих до своєї подальшої долі людей, не здатних постояти за свою честь, гідність і свободу? Схоже, що збирається.

Судячи з усього, Партія регіонів намагається виконувати в Україні роль збанкрутілої КПРС, і це свідчить про те, що час очікувань уже минув.

29 жовтня 2010 р.
Іван Гордієнко, пенсіонер

Немає коментарів: