пʼятницю, 8 жовтня 2010 р.

Віктор Янукович: Віктор Ющенко теж намагався скасувати політреформу


Президент Віктор Янукович має інформацію про те, що його попередник на посаді Віктор Ющенко намагався скасувати політреформу 2004 року, яка обмежувала владні повноваження глави держави і була скасована тільки 1 жовтня поточного року.

Про це Янукович заявив в ефірі програми "Шустер Live". "Багато було розмов, що Віктор Андрійович подавав до Конституційного суду подання про скасування цього закону (про політреформу - ред.). Але повернув назад під тиском свого оточення яке його переконувало в тому, що в нього був великий ризик програти вибори 2010 року, і що ці повноваження можуть отримати інші кандидати", - сказав президент.

"Так це було чи ні, я не хочу стверджувати", - наголосив він. В той же час, за словами глави держави, є дуже висока ймовірність того, що так і було.

Разом із тим, Янукович наголосив, що відчув відповідальність унаслідок скасування політреформи та посилення своїх повноважень. "Я відчув, що величезна відповідальність, яка виникла у зв'язку з рішенням Конституційного суду, накладає на мене додаткові зобов'язання", - сказав президент.

"Відповідати за значно більший обсяг повноважень перед своїми виборцями, перед українським народом. Це завжди хвилює, і треба до цього ставитися принципово", - запевнив він.

Янукович також визнав, що раніше був проти скасування політреформи, але наголосив, що скасування КС політреформи повернуло Україну в правове русло, адже попереднє рішення ухвалювалося з порушенням чинного законодавства.

"Я і сьогодні можу сказати, що будь-яке рішення КС, яке б воно не було, я б його виконував. Це принцип верховенства права. Дуже важливо для мене, як для президента, що Конституційний суд керувався принципом верховенства права і ухвалив це рішення. Воно було непростим, і передбачити, яким воно буде, було дуже важко. В Конституційному суді була дискусія непроста, тому я був готовий до будь-якого рішення", - додав Янукович.

Нагадаємо, 1 жовтня Конституційний суд скасував політреформу 2004 року. Згідно рішенню КС, Україна повернулася від парламентсько-президентської до президентсько-парламентської форми правління, отже, повноваження Януковича були суттєво розширені.

Верховна Рада і Уряд вже почали приводити українське законодавство у відповідність до Конституції 1996 року. Зокрема, згідно новому закону про Кабмін, президент має набагато ширші повноваження у формуванні уряду, зокрема, затверджує у ВР лише кандидатуру прем'єра. Крім того, розширено вплив глави держави на генпрокурора, СБУ та інші владні структури.

Опозиція вже звинуватила владу в суттєвому обмеженні повноважень парламенту та уряду і навіть в узурпації влади. В той же час, попередній президент Ющенко схвально сприйняв скасування політреформи і нагадав, що вже ініціював зміну української Конституції.

08 жовтня 2010 року
//tsn.ua/ukrayina/yanukovich-rozpoviv-yak-yuschenko-tezh-namagavsya-skasuvati-politreformu.html

06.10.2010 Віктор Ющенко. У разі перемоги на президентських виборах Юлія Тимошенко пішла б таким же шляхом, як і Віктор Янукович 
23.09.2010 Мустафа Найем. Віктор Янукович: подорож в минуле (Подання-фантом від Юлії Тимошенко) 
31.08.2010 Віктор Чивокуня. Віктор Янукович зіграє картами Юлії Тимошенко (Нереалізовані подання Віктора Ющенка) 
14.07.2010 Подання, яке має повернути Януковичу владу Кучми 
27.12.2005 Конституційна реформа 2004 року. Висновок Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого)

//tribunanaroda.info/content/view/3141/1/

Немає коментарів: