середу, 6 жовтня 2010 р.

Віктор Ющенко: У разі перемоги на президентських виборах Юлія Тимошенко пішла б таким же шляхом, як і Віктор Янукович


Колишній президент України, лідер партії Наша Україна Віктор Ющенко вважає, що єдиним законним шляхом було б внесення змін до Конституції України шляхом певної в Основному законі процедури. Про це він заявив в інтерв'ю 5-му каналу.

"Рішення, яке 1 жовтня оприлюднив Конституційний суд, безумовно, є аморальним, безумовно, є неконституційним, безумовно, є незаконним", - заявив Ющенко.

Він зазначив, що будь-які зміни до Конституції повинні проходити широке обговорення, а на дії нинішньої влади може вплинути тільки народ.

Як наголосив Ющенко, до повноважень КС не відноситься питання внесення змін до Конституції. Тому Ющенко погоджується з доцільністю відставки суддів КС.

"Зараз минуло п'ять років дії Конституції (зі змінами 2004 року - ред.), сформовано інститути влади, правові відносини, і цьому не можна дати зворотного ходу", - сказав третій український президент, коментуючи скасування політичної реформи.

При цьому Ющенко закликав український народ не помилитися, коли йому нав'язують ідею, що політична реформа дозволить нарешті навести лад у країні. "Бо в 36-му році щось схоже говорили про сталінську Конституцію, і досягли дійсно порядку, але на цвинтарі", - сказав він.

Лідер Нашої України погодився, що порушення при прийнятті закону Про внесення змін до Конституції (№ 2222) у 2004 році дійсно були, але вирішувати їх потрібно було законно.

Ющенко нагадав, що він як народний депутат не голосував за цей закон у 2004 році, але політична ситуація на той момент змусила його політичну силу зробити це, щоб досягти компромісу і вийти з протистояння, що виникло після другого туру президентських виборів.

"У 2004 році це був компроміс, важкий компроміс, але він нам дав мир і спокій", - зауважив він.

На думку Ющенка, в ініціаторів змін у 2004 році головною метою було не вдосконалення Основного закону, а спроби відібрати повноваження у сторони, яка вигравала президентські вибори. "Мої політичні опоненти, розуміючи, що програли вибори, мали на меті скоротити повноваження президента. Переді мною ж стояло завдання знайти систему правових компромісів, щоб не допустити громадянської війни. І жодна крапля крові в цьому колосальному протистоянні не пролилася", - зазначив він.

Крім того, він висловив припущення, що у разі перемоги на президентських виборах Юлія Тимошенко пішла б таким же шляхом, як і Віктор Янукович.

Згідно з Конституцією України, законопроект про внесення змін до неї може бути подано до Верховної Ради президентом України або не менш як третиною народних депутатів. Зміни до Конституції, крім розділів "Загальні положення", "Вибори. Референдум" і "Внесення змін до Конституції України", попередньо схвалені більшістю від конституційного складу парламенту, вважаються прийнятими, якщо за них проголосували не менше ніж дві третини від конституційного складу Верховної Ради.

Правки до зазначених розділів за умови прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради, затверджуються всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України.

Нагадаємо, більш ніж половина українців (51,8%) вважають, що скасування політичної реформи 2004 року ніяк не змінить їхнє життя. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна на початку жовтня.

Як повідомлялося, 1 жовтня Конституційний суд оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів про конституційність закону Про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (про так звану політреформу).

Конституційний суд визнав неконституційним цей закон і, тим самим, скасував політреформу, яка передбачала перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління. За скасування політреформи проголосували всі 18 суддів КС.

06 жовтня 2010 року
//novynar.com.ua/politics/136126/

08.10.2010 Віктор Янукович. Віктор Ющенко теж намагався скасувати політреформу 
23.09.2010 Мустафа Найем. Віктор Янукович: подорож в минуле (Подання-фантом від Юлії Тимошенко) 
31.08.2010 Віктор Чивокуня. Віктор Янукович зіграє картами Юлії Тимошенко (Нереалізовані подання Віктора Ющенка) 
14.07.2010 Подання, яке має повернути Януковичу владу Кучми 
27.12.2005 Конституційна реформа 2004 року. Висновок Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (Сергія Головатого)

//obozrevatel.com/news/2009/10/10/326200.htm

Немає коментарів: