неділю, 3 жовтня 2010 р.

Заява Народного Руху України щодо рішення Конституційного Суду України про відміну Конституційної реформи 2004-го року


Конституційний Суд України, ухваливши своє «епохальне» рішення про скасування конституційної реформи 2004-го року, а точніше – визнання неконституційною процедуру прийняття законопроекту №2222, одним «розчерком пера» «освятив» конституційний заколот у нашій державі.

Ми стали свідками, як під політичний момент було безапеляційно зруйновано підвалини державного ладу, розмите конституційне поле країни. Конституційний Суд за своїм покликанням повинен бути останньою інстанцією, яка розставляє усі крапки над «і» у питаннях, які стосуються Конституції України і законів. Натомість, після цього рішення Конституційного Суду запитань залишилося набагато більше, ніж відповідей.

Основний Закон держави відтепер повністю беззахисний. Таке рішення юридично освятило черговий крок з узурпації влади командою Януковича-Азарова та встановлення авторитарного режиму.

Переконані, що у період виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування партія влади свідомо «протиснула» це рішення Конституційного Суду, щоб відвернути суспільну увагу від повних провалів в економіці та соціальній політиці, а також від перебігу виборчої кампанії та самих виборів, які вже носять характер недемократичних.

Змушені констатувати, що Україна фактично балансує на межі правової прірви. На жаль, з часу перетворення Конституційного Суду з судового-правового у виключно політичний орган, більшість його рішень не відповідає духу верховенства права. Не стало виключенням і це рішення, яке за своїм рівнем більше нагадує рішення суду першої інстанції, а не єдиного судового органу в Україні, якому надано право тлумачити букву і дух Основного Закону.

Народний Рух України категорично виступає проти подібних замовних політичних рішень Конституційного Суду України, які, на жаль, стають недоброю традицією. Згадати хоча б рішення 2003 року, яким було надано Кучмі можливість балотуватися на посаду Президента України втретє, або нещодавнє рішення, яким у неконституційний спосіб було узаконено т.зв. коаліцію «тушок».

Ми розуміємо, що судді Конституційного Суду у прийнятті рішень не є самостійними. Але принаймні вони повинні розуміти відповідальність перед державою і народом, коли приймаються рішення, які вносять хаос у державний лад і якими відкривається скринька «Пандори».

Народний Рух України переконаний, що у такий спосіб Конституційний Суд поставив під сумнів легітимність усієї української влади. Нинішня ситуація вимагає негайної реакції та повної мобілізації українського народу.

Єдино можливий вихід у цій ситуації – це «перезавантажити» владу, тобто провести дострокові вибори Президента та Парламенту. Адже виборець, який йшов на вибори в 2007 та 2010 роках, надавав мандат представникам влади на зовсім інший обсяг повноважень. Мають бути відправленими у відставку всі члени КС, що голосували за таке замовне рішення.

Досить знущатися над Конституцією України, державою і народом!

Влада, яка діє авторитарними методами повинна піти геть!

Демократія в Україні переможе!

Слава Україні!

03 жовтня 2010 року
//otherside.com.ua/news/detail.php?lang=1&id=89752
//www.nru.org.ua/

Заява Комітету опору диктатурі з приводу так званої Конституційної Асамблеї  
Заява опозиційних партій щодо рішення Конституційного Суду про повернення в дію редакції Конституції від 1996 року

Немає коментарів: