пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Володимир Буткевич. Потрібно доповнити Конституцію України новими правами людини


(IV) Засідання Конституційної Асамблеї,
Комісія з питань прав, свобод та
обов'язків людини і громадянина,
співдоповідь про проект Концепції
внесення змін до Конституції України

– Шановні члени Конституційної Асамблеї!

Комісія, яка працювала над розділом "Права і свободи людини і громадянина", на мій погляд, з основними завданнями, які стояли перед нею, справилася. Хоча вважалося, що прийдеться мало що робити в цьому розділі тому, що в Конституції України розділ прав і свобод є одним із кращих. Була думка деяких членів Комісії, що можна взяти за основу те, що є дещо змінити і на цьому завершити.

Аналізуючи Конституцію, від її преамбули і до перехідних положень, ми побачили, що, на жаль, у галузі прав людини в Конституції багато чого ще потрібно зробити. Хочу сказати, що наша Конституція дуже вільно обійшлася з обмеженнями в галузі прав людини. І ми до тих зобов'язань, які взяли за міжнародними конвенціями, додали ще п’ять, шість національних обмежень.

Таким чином, ті права і свободи, які закріплені в Конституції, досить часто перетворювалися у "фікції". Є проблема у тому, що в галузі прав і свобод людини було закріплено багато статей, що відсилають до законодавства. І лише в деяких випадках можна обійтися без відповідних законів, але у нас, на жаль, робилося не в такий спосіб, як це робиться в західних демократіях, наприклад, у Конституції Швеції. Якщо норма Конституції відсилає до закону, то відповідні закони мають прийматися у розвиток Конституції.

У нас є спроби аби допомогти законодавцю у вирішенні його проблем. Коли ми проаналізували текст Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, яку ратифікувала Верховна Рада України, а потім проаналізували текст цієї Конвенції, а згодом усі ті зміни, які були внесені, то виявилося, що у нас ще є якась Верховна Рада України, яка змінює цей текст, який не відповідає тому, що у свій час було зроблено, коли затверджувалась і ратифікувалась зазначена Конвенція.

Ми побачили, що потрібно доповнити Конституцію новими правами людини, необхідно надати цим правам людини конституційного статусу і тут у нас виникла одна із проблем – яким із них. Тому що ви побачите, ми перерахували десять чи п’ятнадцять видів нових прав, яким пропонується надати статусу конституційних, але, враховуючи наші можливості і саму Конституцію, ми можемо додати два чи три права. І не більше.

Для вирішення тих проблем, які стояли перед нами і які нам було важко вирішити, ми запрошували експертів. Експерти нам допомагали, ми знаходили з ними спільну мову. Там, де не було можливостей нам це зробити, ми зверталися до наукових установ. Зокрема, можу сказати, що нам дуже допоміг Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Коли у нас виникло питання обговорити деякі проблеми, нам допомогли, оперативно організувавши міжнародну конференцію, на яку зібралися найбільш підготовлені фахівці з України, із-за кордону, і змогли деякі питання з'ясувати і напрацювати пропозиції. Крім цього на перспективу я хотів би тут попросити усіх членів Конституційної Асамблеї і експертів, якщо буде можливість, то приходьте, працюйте спільно з нами над вирішенням певних складнощів. Перш за все, щодо соціальних прав. Ми не можемо вилучити із Конституції соціальні права, але ми не можемо їх пропонувати у тому вигляді, як вони подані сьогодні, – гаслами, закликами чи деклараціями.

У цілому по Україні сьогодні публікується в середньому до чотирьох тисяч статей з теми прав людини і кілька десятків монографій щорічно. Коли ми авторів почали запрошувати на практиці спробувати вирішити суто теоретичні викладки, то з'ясувалося, що юридичною технікою доволі часто ці науковці не володіють. А це ми повинні зробити. Не будемо ж ми звертатися до західних спеціалістів – мовляв, прийдіть, допоможіть нам сформулювати ту чи іншу норму.

У нас виникають проблеми у плані приведення у відповідність нашого законодавства до Конституції, і не все варто в Конституції відсилати до відповідного закону. Тут також виникає проблема, яка норма має бути в Конституції і як вона може розвиватися у законодавстві. Тут-то і не вистачає багатьом із нас відповідної кваліфікації, щоб вирішити ці питання.

Є ряд інших питань. Виникло у нас питання у зв'язку з обговоренням проекту Концепції, тому що ми будемо дивитися на неї крізь призму прав людини. І повинен вам сказати: щодо першого розділу вже зараз виникають запитання, які ми обов'язково обговоримо в Комісії і подамо свої міркування. У нас не повною мірою забезпечений механізм захисту гарантій прав людини. Там, де йдеться про правові механізми, доволі часто ці механізми практично відсутні. А ми маємо це напрацювати і внести пропозиції.

З вересня ми починаємо працювати безпосередньо над самим текстом Конституції. Починаємо працювати над розділом другим і хочемо цей розділ привести в систему. Я не буду повторюватися про безсистемний виклад тощо. Всіх бажаючих я запрошую до роботи. Комісія працює останній вівторок кожного місяця, третя година дня в Будинку профспілок. Будь ласка, приходьте і сприяйте нам у виконанні наших завдань.

Дякую.

Доповідач: Володимир Буткевич, 21.06.2013 р.
http://www.president.gov.ua/news/28333.html

Немає коментарів: