пʼятницю, 22 лютого 2013 р.

(VIII) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 2013


22 лютого 2013 року у приміщенні Київського регіонального центру Національної академії правових наук України відбулося чергове засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя. У роботі Комісії взяли участь заступник Голови Конституційної Асамблеї, академік НАНУ Ю.Шемшученко, секретар Конституційної Асамблеї М.Ставнійчук, а також член Конституційної Асамблеї, президент Інституту правової політики М.Оніщук.

Під час засідання обговорювалося питання проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення судової системи та засад здійснення правосуддя в Україні», у якому взято за основу схвалені Конституційною Асамблеєю Концептуальні засади конституційно-правової модернізації правосуддя в Україні, підготовлені Комісією, а також окремі пропозиції інших комісій та членів Конституційної Асамблеї. У законопроекті також враховано усі позитивні напрацювання законопроекту з цього питання, підготовленого робочою групою в Адміністрації Президента України.

При підготовці зазначеного законопроекту були взяті до уваги загальновизнані міжнародні стандарти незалежності суддів та здійснення правосуддя. Передовсім йдеться про положення Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, позиції Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) у цій сфері, у тому числі висновки та рекомендації Комісії щодо правосуддя в Україні, резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо функціонування судової влади в Україні, рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, відповідна практика Європейського Суду з прав людини.

До дискусії долучились усі члени Комісії, а також запрошені, які висловили свої думки пропозиції щодо формулювання окремих положень проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення судової системи та засад здійснення правосуддя в Україні».

Комісія прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення судової системи та засад здійснення правосуддя в Україні» та звернулася до Голови Конституційної Асамблеї Л.Кравчука з пропозицією надіслати цей законопроект до Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) для надання висновку.

За результатами експертизи Венеціанської Комісії, обговорення його положень в експертному, фаховому середовищі в Україні, планується в подальшому доопрацювати проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення судової системи та засад здійснення правосуддя в Україні» та не пізніше червня 2013 року внести його на розгляд Президенту України.

22.02.2013 19:00
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/26973.html


Судова реформа -
вдосконаленню немає меж

22 лютого комісія Конституційної асамблеї з питань правосуддя вирішила прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення судової системи та засад здійснення правосуддя в Україні».

Зроблено це було на екстреному засіданні і без ЗМІ.

Також прийнято рішення звернутися до голови Конституційної асамблеї Леоніда Кравчука з пропозицією надіслати зазначений проект закону до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) для надання висновку. Звісно, з наступним урахуванням рекомендацій. Насправді такі наміри декларувалися вже не раз, але відреформованої до невпізнанності судової системи це не врятувало. А головне - не зробило хоча б трохи кращою.

Що пропонують? Провідна ідея така: на конституційному рівні узаконити все те, що є неконституційним у чинному законодавстві. Переважно це повноваження президента і Вищої ради юстиції.

Призначення на посаду професійного судді здійснюється безстроково президентом України на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції. Голови судів та їх заступники (крім голови Верховного суду України та його заступників) призначаються Вищою радою юстиції за пропозицією зборів суддів відповідного суду. Переведення судді до іншого суду здійснюється президентом України на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції.

Президент одержує повноваження, не обмежені нічим, окрім його власної совісті. Повноваження Вищої ради юстиції, якій і сьогодні немає на що нарікати, розширюються ще більше. Переповідати запропоновану статтю про Вищу раду юстиції - марна праця. Відповідаючи на запитання, що зможе тепер Вища рада юстиції, легше сказати: все. Починаючи із зупинення повноважень судді і закінчуючи призначенням суддів на адміністративні посади та звільненням з них.

Ще одна чудова ідея: «Видатки на утримання судів у Державному бюджеті України визначаються окремо для кожного суду». Геніально, безпосередньо і просто, як будь-яка адресна допомога.

Венеціанська комісія в цьому контексті, схоже, покликана «освятити» вищевикладене своїм авторитетним іменем. Втім, українськими партнерами така роль відводиться їй уже не вперше.

Зате тепер вичерпаний після «монологу з країною» президент матиме щось новеньке, аби розповісти про це 25 лютого в Брюсселі.

22.02.2013 15:53
//racurs.ua/176
//racurs.ua/news/6934

07.02.2013 Василь Сіренко. Звітування перед Венеціанською комісією, погодження з нею кожного кроку в реформуванні - національне приниження 
17.01.2013 (VII) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
26.12.2012 (VІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
06.12.2012 Доповідь Комісії з питань правосуддя щодо концептуальних засад конституційно-правової модернізації правосуддя України 
04.12.2012 (V) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя (Концепція Миколи Оніщука) 
16.11.2012 (ІV) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
02 і 05.11.2012 (ІІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
18.10.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
02.07.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
26.06.2012 Круглий стіл «Принцип верховенства права в діяльності вищих судових органів України: людина - законодавець - суспільство»

Немає коментарів: