пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

(ІV) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 2012


16 листопада 2012 року в приміщенні Верховного Суду України (Кловський палац) відбулося чергове засідання Комісії з питань правосуддя Конституційної Асамблеї (далі – Комісія) під головуванням доктора юридичних наук В.Т.Маляренка.

До порядку денного засідання було внесено два питання, однак пересвідчившись у відсутність кворуму, Головуючий повідомив про неможливість голосування та ухвалення рішень Комісією.

З огляду на це члени Комісії та запрошені обмежились виключно ґрунтовним обговоренням. Зокрема, виникла гостра дискусія щодо низки проблемних питань стосовно незалежності суддів, підкорення суддів лише закону, реформування статусу Вищої ради юстиції, відновлення повноважень Верховного Суду України як найвищої судової інстанції.

Цього разу в роботі Комісії взяли участь директор Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України – Шемшученко Ю.С., президент Інституту правової політики – Оніщук М.В., Голова Союзу юристів України – Євдокимов В.О., народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя – Притика Д.М.

Завершуючи засідання, В.Т. Маляренко подякував усім присутнім за ґрунтовне обговорення. Наступне засідання заплановане на кінець листопада.

19.11.2012
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/26111.html



Василь Маляренко: Суд присяжних - занадто дорого для України

Суд присяжних у складі 12 осіб коштуватиме для України стільки ж, скільки утримання всієї судової системи. Про це сказав на сьогоднішньому засіданні комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя голова комісії Василь Маляренко, передає кореспондентка «ЗіБ».

На думку члена комісії Миколи Оніщука, створення такого суду присяжних допоможе послабити вплив політичних інститутів на кримінальне судочинство.

Однак на думку В.Маляренка, створення суду присяжних не вихід. Все більше країн світу відмовляються від нього, наприклад у США 0,7% справ розглядається судом присяжних, таке судочинство коштує дуже дорого. В.Маляренко зазначив, що навіть Сінгапуру суд присяжних не по кишені, і Росія не знає, як «позбутися» суду присяжних, адже там 45-50% рішень, які виносить суд присяжних, незаконні. Утримання суду присяжних коштуватиме стільки, скільки утримання всієї судової системи.

Довідка «ЗіБ»:

Класичний суд присяжних є відокремленою від складу суду колегією, призначення якої — вирішення питання про винуватість або невинуватість особи.

Суд шефенів (як різновид суду присяжних) передбачає участь присяжних у всіх стадіях судового процесу, включаючи ухвалення вироку. При цьому присяжні розглядають справи разом з професійними суддями, маючи з ними практично однаковий обсяг процесуальних прав.

Болгарія, Естонія, Литва, Польща, Словаччина, Угорщина, Хорватія, Чехія при переході до демократичного способу правління не передбачили законодавством суду присяжних у його класичному варіанті.

Після того, коли у ХХ столітті багато європейських держав або взагалі відмовилися від суду присяжних, або перетворили його на суд шефенів, класичний варіант суду присяжних було запроваджено лише Російською Федерацією (1993 р.) та Іспанією (1995 р.).

Суд шефенів є доволі поширеним у країнах сучасної Європи. Так, він діє в кримінальному процесі Німеччини (у складі 3 суддів та 2 присяжних), Франції (3 суддів та 9 присяжних), Греції (3 суддів та 5 присяжних), Австрії (2 суддів та 2 присяжних), Швеції (3 або 4 суддів та 2 або 3 присяжних) тощо.

16.11.2012
//zib.com.ua/ua/pda/12743.html

02.07.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
26.06.2012 Круглий стіл «Принцип верховенства права в діяльності вищих судових органів України: людина - законодавець - суспільство» 

Немає коментарів: