четвер, 8 листопада 2012 р.

(ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя 2012


[голова - Анатолій Селіванов,
секретар - Юрій Барабаш]

5 листопада 2012 року Комісія Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя провела розширене засідання з залученням наукових експертів та вчених з питань конституційного права.

На пленарному засіданні Комісії, яка в повному складі обговорила наступний етап підготовки розроблених нею положень та аргументацію пропозицій до відповідного розділу Концепції підготовки внесення змін до Конституції України.

Серед актуальних питань, які були предметом обговорення на засіданні Комісії, були всебічно розглянуті проблеми стосовно удосконалення понятійного апарату Основного Закону України, з’ясовані нові конституційні категорії, які належать до інституту народовладдя, зокрема, це стосується визначення пріоритетним поняття «українська нація як політична нація», «конституційна держава з ознаками правової, демократичної і соціальної», «народ як джерело влади забезпечує своє верховенство у прийнятті суспільного договору між державою і українським народом», «створення шляхом обрання народом мирових судів».

На засіданні Комісії обговорені також проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів», пропозиції організації роботи, які надійшли від членів Конституційної Асамблеї О.Ющика та І.Коліушка.

Заслухані експертні висновки щодо питань, які визначені для кожного члена Комісії на другому етапі проведення підготовчої роботи стосовно формування Концепції внесення змін до Конституції України.

08.11.2012
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/26009.html

22.03.2013 (V) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя 
12.02.2013 (IV) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя 
16.10.2012 Доповідь Комісії з питань здійснення народовладдя щодо розуміння і реалізації конституційних положень «влада народу»
19.09.2012 Круглий стіл «Конституційно-правові механізми забезпечення народовладдя та підвищення ефективності діяльності представників органів влади» 
29.06.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

Щоб владою народу не маніпулювали

На черговому засіданні Комісії Конституційної Асамблеї з питань здійснення народовладдя, яку очолює Анатолій Селіванов, погоджені й затверджені завдання з розробки та обгрунтування низки положень, котрі пропонуватимуть до проекту конституційних змін.

Так, член комісії професор Анатолій Єрмоленко працюватиме над розробленням і обґрунтуванням необхідності уточнення поняття «український народ». Зміну до проекту Конституції слід сформулювати у контексті здійснення народом своїх природних прав мати і розпоряджатися владою над собою, включатися у механізми управління державою. При цьому слід урахувати, що формулювання має унеможливити політичні маніпуляції владою народу.

Необхідність уведення до тексту проекту конституційних змін новели з визначенням українського народу як «політичної нації», що є ознакою суверенної демократії в Україні, має обґрунтувати секретар комісії професор Юрій Барабаш. Учений також опрацьовуватиме питання про реалізацію влади народу через конституційні закони, які стануть одним із засобів реалізації «народовладдя».

Розробити та обґрунтувати необхідність введення до проекту конституційних змін положення про іменування української держави «конституційною» з ознаками «правова», «соціальна» та «демократична», виходячи з реалій і визнаючи змістовну цінність української державності, доручено професору Владиславу Федоренку.

Члени комісії опрацьовуватимуть й інші теоретичні засади до проекту змін Основного Закону.

На засіданні на виконання доручення голови Конституційної Асамблеї Леоніда Кравчука обговорили проект закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

Мета законопроекту – привести чинне українське законодавство до міжнародних стандартів судочинства, зміст яких полягає в унормуванні принципів і процедур автоматизованого розподілу справ, конкурсної системи добору суддівських кадрів, уніфікації та спрощення судових процедур тощо. Частину зазначених міжнародних стандартів, утілених насамперед у висновках Венеціанської комісії та рекомендаціях Комітету міністрів Ради Європи, було закріплено в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року. Але запровадження їх у повному обсязі здійснити неможливо без внесення змін до Конституції України.

Підготував Сергій ДУБРОВІН.
http://www.viche.info/news/1689/