неділю, 10 січня 2010 р.

Заява Всеукраїнського Об'єднання «Народна Конституція» про гарантії для українського народу


Конституційний процес в Україні продовжує дивувати. Найперше – своєю скромністю, але головне – незрозумілою втаємниченістю і несподіваними результатами. |рус.|

Впродовж минулої осені, точніше – з 24 серпня до 1 грудня 2009 року в Україні проходило всеукраїнське обговорення президентських конституційних ініціатив.

Українство завзято поговорило про педофілів та свинячий грип. Разом із тим під новий рік був створений, зі слів Президента України – «народний проект конституції».

Також, за словами Віктора Ющенка: «більшість громадян, виступаючи за оновлення Основного Закону, висловили головну думку: подальші перетворення в Україні та європейський вибір потребують ефективної системи державного управління».

Далі більше. Одна за одною посипалися заяви Віктора Януковича, Віктора Медведчука і знову ж таки Віктора Ющенка про необхідність запровадження в Україні «президентської моделі влади». Інакше кажучи, про повернення до системи управління часів Леоніда Кучми, через відновлення дії Конституції України 1996 року.

Виходить так. Усі конституційні «інновації», що пропонуються народу, причому із абсолютно протилежних політичних таборів, зводяться до одного – чергового з’ясування хто генералісімус, хто найголовніший: президент, прем’єр-міністр чи парламент?

Громадянам вперто нав’язується «головна думка», що золотий ключик українського щастя – ефективна влада, криється у розподілі повноважень в середині самої цієї влади.

Це у корені хибні орієнтири. Можна скільки завгодно переконувати громадян у перевагах тої чи іншої «нової» моделі організації державного управління: президентської, парламентської чи змішаної. Далі пустопорожніх обіцянок та нових протистоянь у владі такі теревені не приведуть.

Громадянам України потрібні гарантії – переконливі, конституційно закріплені гарантії ефективності нової системи влади.

Гарантії відповідальності уряду і держави перед народом і громадянином.

Гарантії прямого та повсюдного впливу громадян на усі важливі процеси, що відбуваються в країні.

Гарантії здійснення та захисту прав людини і громадянина в Україні.

Гарантії, що будь-який новий законодавець, новий уряд чи президент будуть працювати виключно на користь людям.

Демократичній системі державного управління має передувати система дієвих конституційних гарантій належного здійснення цього самого управління та непорушності народовладдя.

Це єдиний правильний шлях до створення і прийняття справді нового Основоположного Закону – Народної Конституції, в інтересах усього українського народу. Перелік, форма та зміст таких гарантій повинні стати темою окремої серйозної громадської дискусії, темою справжнього всенародного обговорення.

Нинішня Конституція Франції, у тій її частині, що називається «Декларація прав людини і громадянина», стверджує: «неуцтво, забуття прав людини або зневага до них є єдиною причиною суспільних лих та корупції урядів».

В Україні виявляється усе навпаки. Судячи зі слів вітчизняних політиків в Україні завжди винна сокира, але не кат.

Всеукраїнське Об’єднання «Народна Конституція» виступає за внесення до Конституції України нового українського права – права на спротив пригнобленню – права народу на повстання.

Спротив пригнобленню – є природнім та невід’ємним правом людини і громадянина. Це право є крайньою та вимушеною, проте – основною гарантією здійснення усіх інших прав людини. Також це право можна розглядати як основну гарантію відповідальності уряду і держави перед народом і громадянином.

Принаймні, саме так спротив пригнобленню розуміють громадяни країн Європи. Тієї Європи, до якої обіцяють долучити Україну переважна більшість українських політиків.

Ключове слово – розуміють. Цивілізована нація – освічена нація. Тож скромність в обговоренні Основного Закону явно зайва.

Неуцтво пригнічує і принижує. Користуватися чужим неуцтвом, щонайменше – лукавство. Людям потрібні знання, аби приймати правильні рішення.

Покласти край свавіллю в Україні може лише той Закон, що пройде від серця до серця, від мізків до мізків кожного українця. Тільки за таких умов і саме такий Закон стане справді Народною Конституцією – Основоположним Законом, який буде кому виконувати і буде кому захищати.

Народна Конституція – це конституція прийнята народом – це конституція гарантій для українського народу.

Народна Конституція – це абсолютний пріоритет прав людини і повноважень громадянина.

Народна Конституція – це право народу змінювати або скасовувати будь-які форми державного управління, припиняти повноваження парламенту, уряду, президента, якщо їхня діяльність є згубною для людей і держави.

Народна Конституція – це право народу на повстання.

Право народу на повстання – це справжній Закон Свободи вільної козацької нації.

Всеукраїнське обговорення скінчилося. Хай живе всенародне обговорення. Конституція – це надто серйозно, аби довіряти її політикам.

Київ – 10 січня 2010 р.

В. І. Мурачов
Голова Всеукраїнського Об'єднання «Народна Конституція»

Заява Всеукраїнського Об’єднання «Народна Конституція» про право народу на повстання 
ІМХО
Андрій Нечипоренко. Повстання - основний засіб захисту прав людини 
Юрій Кириченко. Щодо конституційного закріплення захисту прав і свобод людини і громадянина (право на захист)
Всеволод Речицький. Ідея обмеженого правління як політико-правова доктрина 
Олексій Курінний. Право народу на повстання у філософсько-правових концепціях європейської цивілізації 
Олександр Северин. Jus resistendi (Право на спротив) 
Право на повстання - право на восстание. Дайджест 1
Право на повстання - право на восстание. Дайджест 2
 
Народна Конституція: дорога віслюків чи гра в доміно. Ч. 1
Народна Конституція: дорога віслюків чи гра в доміно. Ч. 2

Народна Конституція: дорога віслюків чи гра в доміно. Ч. 3

Про гарантії для українського народу. Всеукраїнський бюлетень "Народна Конституція"

Немає коментарів: