четвер, 29 березня 2012 р.

Леонід Кравчук: Українські реформи повинні починатися з реформ у Києві


Леонід Кравчук розповів «Вечірці» про Громадянський форум Києва.

Минулої середи пройшли установчі збори Громадянського форуму. До складу цього неформального обєднання увійшли кияни – відомі городяни, які користуються повагою і авторитетом у місті. Вони розроблятимуть конкретні рекомендації з усіх питань столичного життя та контактуватимуть з міською владою від імені громади. Ініціатором появи Форуму став перший Президент України Леонід Кравчук. Він і розповів «Вечірці» про мету діяльності нової організації.

- Леоніде Макаровичу, ви стали ініціатором «круглого столу», на якому відомі фахівці та моральні авторитети обговорювали перспективи розвитку Києва. Яким буде приблизний кількісний і якісний склад майбутнього Громадянського форуму Києва, щоб цей орган був одночасно і представницьким, і дієздатним?

- Це перш за все представницьке і неформальне зібрання. Ми не будемо приймати Статут, реєструватися. Громадянський форум Києва у своїй діяльності спиратиметься на масштаб особистості та силу її слова. Скажімо, я не думаю, що існують організації в галузі культури, які можуть замінити думку Бориса Олійника. За ним колосальний досвід, моральний авторитет і слово. І це слово може бути сказано і владі безпосередньо, і через ЗМІ; це слово буде сказано виважено, конструктивно і переконливо.

На виході ми отримаємо конкретні рекомендації з усіх питань життя міста. Але спочатку сформулюємо узагальнену думку київської громади з приводу Стратегії розвитку міста.

У рамках Форуму будуть створені робочі груп, в яких матимуть змогу вести професійні дискусії представники освіти, культури, транспорту, правоохоронних органів, історичних памяток, архітектури тощо. Ми розраховуємо, що кожна група зможе налагодити діалог з відповідними структурами у владі, щоб напрацювати спільну думку, загальну позицію. Далі ця позиція буде обговорюватися на робочій групі Форуму. І остаточне рішення має бути підписане всіма його учасниками.

Ми виноситимемо питання на громадське обговорення через ЗМІ, інші канали комунікацій.

Я сподіваюся, що навколо ідеї Громадянського форуму обєднаються люди, котрі стануть тією стіною, яку важко буде переступити тим, хто має намір руйнувати образ життя Києва, знищувати історичні місця, блокувати реформи, тобто жити тільки для себе, нехтуючи інтересами Києва, інтересами киян.

- Хочеться також дізнатися вашу думку щодо ідеї голови КМДА Олександра Попова приймати стратегічні питання розвитку Києва на місцевому референдумі.

- У нас, на жаль, законом досі не визначено, які питання можуть виноситися на референдум. Але я впевнений, що великі, складні, історично важливі питання розвитку міста повинні вирішуватися громадянами. І громадяни, разом із владою, повинні брати на себе пряму відповідальність.

Якщо цей референдум не буде політизовано, то від нього буде користь, насамперед, киянам. Розумію, що в умовах нинішньої надзвичайної політизації референдум є непростою проблемою. Але потрібно робити спроби, навчатися чогось, щоб не стояти на місці.

Я глибоко переконаний у тому, що українські реформи повинні починатися з реформ у Києві. Столиця має стати взірцем реформ – освітніх, охорони здоровя, ЖКГ, транспорту, духовної сфери. Це цілком реально, тому що сьогодні київська влада налаштована на позитивні зміни у столиці, на діалог із громадськістю.

- А з чого треба починати реформи в місті?

- Це мають вирішувати експерти. Але від себе скажу: чому, скажімо, не провести реальну реформу охорони здоровя? Адже ми маємо у столиці два медичних ВНЗ, десятки науково-дослідних інститутів, профільних лабораторій, сучасних лікарень і амбулаторій. За кількістю фахівців на душу населення Київ має цілком задовільні показники навіть за європейськими мірками.

Все є, тільки тепер це треба організувати і спрямувати. Щоб усі йшли одним шляхом – назустріч людям, а не так, як це часто бувало за принципом: «лебідь, рак і щука».

- Чи не вийде так, що Громадянський форум перехопить ініціативу у влади в питаннях розвитку Києва?

- Громадянський форум може тільки давати рекомендації, але ми будемо підходити до цього питання з усією серйозністю. І настільки ж серйозно піддаватимемо громадській експертизі пропозиції влади. Ще раз повторюся  – жодне серйозне рішення не повинне ухвалюватися без думки громадськості, без урахування точки зору тієї сили, яка не заангажована на будь-які владні амбіції, а зорієнтована виключно на проблеми життя столиці, життя киян.

І такою силою, я сподіваюся, стане наш Громадянський форум Києва.

Юлія Михайлюк, Вечірній Київ №38 (18930), 29 березня 2012 р.

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

28.03.2012 14:07
Кравчука обрали головою Громадянського форуму Києва

У столиці створено неформальну організацію "Громадянський форум Києва" на чолі з першим Президентом України Леонідом Кравчуком.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення ухвалено сьогодні на установчих зборах організації за участю понад 500 представників міських громадських організацій, а також установ культури, науки та освіти.

"Ми не будемо реєструвати статут. Ця організація буде мати дві якості - досвід, авторитет тих людей, які тут присутні. Силу слова і безпосередньо дію для того, щоб було краще в нашому Києві, всім киянам", - сказав Л.Кравчук.

Лідер Громадянського форуму Києва підкреслив, що організацію створено задля об`єднання зусиль всіх громадян, незалежно від партійних симпатій, для забезпечення розвитку столиці.

"Ми не будемо тут ділити між політичними партіями, хто кого підтримує, хто кого обирає... Ми ставимо одне завдання - зберегти історичні, духовні, архітектурні цінності Києва", - повідомив він.

"Хіба можна зробити щось позитивне - організувати, вкласти кошти і зробити красиво без влади? Ні. Давайте будемо координувати наші дії (з міською владою — УНІАН), давайте будемо робити так, щоб все, що можливо для Києва, було нашою спільною справою. Таке завдання цілком обґрунтовано", - вважає Л.Кравчук.

Також на Установчих Зборах було обрано керівників робочих груп ГФК за напрямками діяльності:

«Інтелектуальний Київ» – Леонід Губерський, ректор Київського національного університету ім. Т. Шевченка, академік, голова ради ректорів ВУЗів України, Герой України;

«Соціальний Київ» – Надія Вернигора, голова Пенсійного фонду Києва протягом 20-ти років;

«Здоровий Київ» – Петро Фомін, головний хірург МОЗ України, академік;

«Культурний Київ» – Олег Скрипка;

«Демократичний Київ» – Віктор Чамара, Секретар Національної спілки журналістів України;

«Діловий Київ» – Володимир Петренко, Генеральний директор ПАТ «Київметробуд», Герой України;

«Молодий Київ» – Руслана Лижичко, співачка, переможниця музичного конкурсу «Євробачення», громадський діяч, народний депутат України п`ятого скликання;

«Спортивний Київ» – Сергій Бубка, Президент Національного Олімпійського Комітету України, Чемпіон Європи і світу, багаторазовий світовий рекордсмен, олімпійський чемпіон, Герой України.

http://www.unian.net/ukr/news/494670-kravchuka-obrali-golovoyu-gromadyanskogo-forumu-kieva.html

Вадим Мурачов сказав...

Леонід Кравчук виявився "тушкою"

Громадський форум Києва - чергова мильна бульбашка, за допомогою якої київська влада імітує громадську підтримку.

У влади, яка не користується підтримкою киян, манія створювати організації, куди в різному порядку входять ті ж люди. Хоча нам киянам очевидно, що все це передвиборчі ігри, яким О. Попов хоче продемонструвати як його підтримує громадськість. Краще б влада, замість псевдопроцесів зайнялися Києвом.

Якщо придивитись до учасників Форуму Києва стає очевидно, що це посадовці, які мають заслуги, багато державних нагород і звань. Якщо людина отримує нагороди від усіх керівників держави, то це або геній, або підлабузник. Серед новоствореного Форуму Києва геніїв було не надто.

Зате його очолив колишній Президент України Л. Кравчук, який після того, як невдало попіарився на Конституційні асамблеї, до якої не увійшов ніхто з представників опозиції, створив Форум Києва з провладних персонажів.

Спочатку Л.Кравчук був прихильником опозиції, і навіть самої Ю. Тимошенко, а тепер став прихильником та інструментом в руках В. Януковича, який судячи з усього відрядив колишнього Президента до Києва, рятувати О. Попова. Як бачимо "тушки" бувають не лише, серед депутатів, але й серед Президентів.

Нагадаю, у столиці створена неформальна організація «Громадський форум Києва» на чолі з першим Президентом України Леонідом Кравчуком. Лідер Громадянського форуму Києва підкреслив, що організація створена для об'єднання зусиль усіх громадян, незалежно від партійних симпатій, для забезпечення розвитку столиці. Також ГФК планує розробити нову стратегію для Києва. Попов зробив свою Стратегію за гроші Ахметова. За чиї гроші писатиме Стратегію Кравчук?

Олександр Бригинець,
Депутат Київради, голова комісії з питань культури та туризму
29 березня 2012 р., 12:15
http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/14k/a61497

Вадим Мурачов сказав...

28.03.2012
Андрей Шевченко пополнил команду Гражданского форума Киева
http://glavcom.ua/news/74863.html

28.03.2012
Попов и Гражданский Форум Киева будут работать вместе
http://glavcom.ua/news/74860.html