четвер, 22 березня 2012 р.

IV Форум Громадянської Асамблеї України «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства». Громадянська Конституційна Асамблея 2012


Форум Громадянської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства”

Київ. 22 березня, 10:00, концертна зала Українського дому (вул. Хрещатик, 2) - 
IV Форум Громадянської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства” (за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Мета Форуму – виробити спільну позицію організацій громадянського суспільства щодо захисту прав і свобод громадян, європейської інтеграції України, парламентських виборів 2012 року, підвищення впливу громадянського суспільства.

Ключові питання Форуму:
  • забезпечення прозорих і чесних парламентських виборів 2012 року шляхом консолідації зусиль громадянських мереж та організацій;
  • вплив організацій громадянського суспільства на підготовку нової Конституції України;
  • розвиток і поширення найкращих практик самоорганізації громадян.
Участь у заході братимуть представники Громадянської мережі “Опора”, кампанії “Новий громадянин”, руху “Чесно”, Комітету виборців України, ініціативи “1 грудня” й інших громадських організацій, мереж та ініціатив з усіх регіонів України. Серед учасників форуму – Ольга Айвазовська, Ірина Бекешкіна, Ігор Жданов, Ігор Коліушко, Ігор Когут, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Вікторія Сюмар і інші громадські діячі. Гостями Форуму будуть народні депутати Андрій Шевченко, Ірина Геращенко, Леся Оробець, радник Президента України Марина Ставнійчук та інші.

Громадянську Асамблею України заснували провідні громадські організації України навесні 2007 року. Це найбільша в Україні громадянська мережа, що об’єднує понад 400 громадських та експертних організацій з усіх регіонів. Асамблея надає національні та регіональні майданчики для дискусії та консолідації громадянських об’єднань. В основі її діяльності лежать принципи відповідальності, відкритості, об’єктивності, солідарності та незалежності від політичних позицій учасників.


21 березня 2012 р.
//gau.org.ua/node/593


Заява IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України з питань конституційної реформи та Конституційної Асамблеї

Конституція – це основні правила співжиття, що схвалюються й дотримуються суспільством, і на базі яких розвивається держава. Україна потребує нової Конституції – не компромісу кланів, а справжнього нового суспільного договору.

Конституція має гарантувати свободу особи і народу та реалізувати запит громадян на становлення й розвиток української держави. Саме тому нова Конституція має бути розроблена не адміністрацією Президента і ухвалена не Верховною Радою чи маніпулятивним референдумом, а виключно Конституційною Асамблеєю – виборним установчим органом, який має заснувати нову республіку, державу громадян.

Саме ця позиція об’єднала делегатів І-ї Громадянської Асамблеї України 24 липня 2007 року. Саме на її основі ГАУ був презентований Громадянський законодавчий пакет, одним із складових якого був проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової Конституції України. Ця позиція об’єднує нас і зараз.

Ми засуджуємо будь які спроби маніпуляції Конституцією та намагання використати конституційну реформу в корисливих чи вузькополітичних інтересах якоїсь групи осіб.

Громадянська Асамблея України  змушена заявити, що Указ Президента України «Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї» спотворює саме поняття Конституційної асамблеї. А принципи делегування, зазначені в Указі, попри наявність в переліку дійсно провідних наукових та громадських організацій , не дають змоги вважати цей орган представницьким і незалежним. В кращому випадку він може стати лише площадкою для обговорення концепцій конституційної реформи.

Ми закликаємо цей орган ухвалити єдине рішення – рекомендувати Президенту України ініціювати внесення  змін до ст. 154, 155, 156 Конституції України, які, передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для підготовки та схвалення нової Конституції України, делегати якої не будуть мати права обиратись до будь-яких органів державної влади протягом 10 років і тому ухвалять основний закон не для себе чи своїх партій, а для громадян.

Ми, делегати IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України вимагаємо саме таких змін!

Для того, щоб продемонструвати як має відбуватись установчий процес ми ініціюємо скликання Громадянської Конституційної Асамблеї, організація діяльності якої має об’єднати громадські ініціативи щодо реформування Конституції.

Звертаємось до всіх громадських організацій, мереж, ініціатив, аналітичних центрів та експертів, до всіх громадських активістів, до всіх, хто хоче жити в України – громадянській республіці – приєднуйтесь!



Громадянське суспільство України 
виробить програму спільних дій

Громадянське суспільство України має згуртуватися для спільної ефективної діяльності в умовах наступу на демократію та тиску влади. Про це заявили делегати IV Форуму Громадянської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства”, який відбувається 22 березня в Києві за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Участь у заході взяли близько 400 делегатів – представників громадських організацій і ініціативних рухів з усієї України.

Мирослав Попович (ініціатива “1 грудня”) зауважив, що основним завданням напередодні парламентських виборів є зберегти моральні засади та основоположні цінності в українському суспільстві, оскільки нині вони “розмиваються”. За його інформацією, ініціатива, до якої увійшли відомі й шановані діячі та представники основних церков, збирається провести низку круглих столів для кваліфікованого аналізу ситуації та діалогу громадськості з владою (найближчий відбудеться 5 квітня). Окремо Мирослав Попович звернув увагу на те, що сьогодні громадянське суспільство має консолідувати свої зусилля для забезпечення чесних і справедливих виборів, до чого долучиться і згадана ініціатива.

Олег Рибачук (партнерство “Новий громадянин”) відзначив, що у громадянському суспільстві України формуються горизонтальні мережі, побудовані на моделі взаємодії рівноправних партнерів, а не ієрархічного підпорядкування. За його словами, сьогодні йдеться не про індивідуальне, а про колективне лідерство, коли людина, що має певну суспільно значущу ідею, стає лідером її втілення.

Ідею Олега Рибачука підтримала Вікторія Сюмар (рух “Стоп цензурі!”). Вона переконана, що суспільство стає не просто горизонтальним, а мережевим, коли дедалі більшу роль починає відігравати мережева комунікація, у тому числі в соціальних мережах в Інтернеті. “Українське суспільство твориться мережами”, – наголосила вона. На її думку, вертикальне управління поволі втрачає свою ефективність. За словами Вікторії Сюмар, досвід руху “Стоп цензурі!” показав, що скоординована діяльність десятків або сотень людей може сформувати порядок денний для цілої країни.

Ігор Когут, представник Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, переконаний, що “Україна увійшла у стадію “громадянської весни”, свідченням чого є активізація громадянського суспільства через ініціювання пікетів, звернень, заяв, благодійних заходів тощо. За його словами, це спроба акумулювати енергію громадян для розвитку політичної культури, культури діалогу, демократії загалом. Експерт наголосив, що демократія – це не тільки вибори, а передусім повсякденна участь громадян. Так само європейська інтеграція України, на думку Ігоря Когута, – це не лише дипломатія й політика, а це передусім реформи, тобто конкретні справи, які треба робити щоденно на всіх рівнях.

Олександра Матвійчук (Центр громадянських свобод) зупинилася на дотриманні прав людини в Україні. За її словами, сьогодні влада систематично їх порушує. Свідченням цього є декілька тенденцій. Перша – це зростання бідності та соціальної нерівності. Експерт наголосила, що в той час як, за даними ООН, в Україні понад 80% населення перебувають за межею бідності, влада скорочує соціальні виплати та дає право урядові регулювати їх у ручному режимі. Друга тенденція – переслідування, причому не тільки за політичні, а й за ідеологічні переконання, а також за громадську активність. Третя тенденція – прагнення зберегти владу за будь-яку ціну, що веде до обмеження прав на свободу слова та мирні зібрання. Четверта тенденція – тиск на суди. “Суди втратили свою незалежність і перетворилися на слухняних виконавців чужої волі”, – наголосила Олександра Матвійчук. Ще одна тенденція – жорстокість кримінально-правової політики. За даними експерта, за перші півроку 2011 року смертність у місцях позбавлення волі зросла на 11%, а кількість суїцидів – на 22%. Вона відзначила, що Україна досі не встановила граничного терміну тримання людини під вартою, й оприлюднила “рекорд” перебування в СІЗО – 12 років.

Співголова Оргкомітету ГАУ Ганна Парфьонова представила результати опитування громадських лідерів у всіх регіонах України (203 людини). За її словами, найголовнішою проблемою суспільного життя активісти назвали корупцію. Найбільшою регіональною проблемою було названо неефективність і непрозорість влади. При цьому вона наголосила, що громадські лідери готові об’єднуватися для вирішення проблем на регіональному та загальнодержавному рівнях.

Співголова Оргкомітету ГАУ Анатолій Пінчук відзначив, що громадянське суспільство має виробити насамперед механізми спільних дій і координації зусиль. Він нагадав резолюцію попереднього Форуму, у якій наголошено, що сучасна криза України пов’язана з тим, що державотворення відбувалося без опори на громадянське суспільство. За його словами, сьогодні йдеться про перезаснування держави і для цього потрібно розробити нову Конституцію за участю громадянського суспільства. Анатолій Пінчук зазначив, що громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї, у якій було би представлено найрізноманітніші верстви суспільства. “Нова Конституція має бути не компромісом кланів, а новим суспільним договором”, – наголосив він.

23 березня 2012 р.
//gau.org.ua/node/594




Заява IV-го Форуму

Громадянської Асамблеї України

Ми, делегати IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України мусимо визнати, що протягом останніх трьох років в Україні рівень дотримання прав людини і основоположних свобод та захисту і реалізації їх інтересів суттєво погіршився.

Робота в системному реформуванні державних інституцій проводиться вкрай повільно та фактично є імітацію дій. Реальна боротьба з корупцією в Україні підміняється гучними заявами та показовими акціями.

Більшість так званих реформ соціальної, правової, і зокрема судової, системи під красивими гаслами насправді призводять до монополізації влади однією політичною силою.

Посилюється практика кримінальних переслідувань за політичну діяльність та вибіркового застосування правосуддя, відсутність реальних механізмів протидії гендерному насильству. Зростає тиск з боку правоохоронних органів на представників бізнесу, які в тій чи іншій формі підтримували діяльність опозиційних політичних сил. З’являється все більше прикладів використання правоохоронних органів, прокуратури та судів для рейдейрства та інших форм протиправної конкуренції.

Водночас поширюється практика уведення від справедливого покарання за злочини проти життя, здоров’я та гідності громадян високопосадовців, представників великого бізнесу, членів їх родин та оточення.

Створюються штучні перепони у належному впровадженні норм Закону про доступ до публічної інформації та про засади запобігання і протидії корупції та контролю з боку суспільства за політиками і чиновниками.

За невеликими виключеннями, блокується впровадження правових норм, які стимулюватимуть розвиток громадянського суспільства, самоорганізації громадян, механізмів контролю суспільства за владою. Натомість тривають спроби обмежувати права і свободи громадян, зокрема право на мирні зібрання.

В таких умовах самоорганізація та самоструктуризація громадянського суспільства, мобілізація громадськості, створення системи координації громадських ініціатив стають чи не найважливішим чинником недопущення згортання демократії, формування авторитаризму та закриття європейської перспективи для України.

Ми, делегати IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України заявляємо про консолідацію зусиль для захисту прав і свобод громадян, розвитку самоорганізації та громадських об’єднань з метою розбудови демократичної європейської держави Україна.

Вимагаємо:

1. Забезпечення сприятливого розвитку та діяльності інститутів громадянського суспільства, а саме: спрощення процедур та скорочення строків реєстрації громадських та благодійних організацій, органів самоорганізації населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та інших інститутів громадянського суспільства.

2. Приведення законодавства щодо правового статусу неурядових організацій у відповідність до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам.

3. Забезпечення умов для реальної участі громадськості у формуванні і реалізації публічної політики на всіх рівнях та здійснення громадського контролю за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування,  в тому числі шляхом:
  • систематичного проведення консультацій з громадськістю щодо ключових питань гуманітарної та соціально-економічної політики та завчасного оприлюднення проектів нормативно-правових актів на веб-сайтах органів державної влади;
  • реального врахування рішень громадських рад та інших консультативно-дорадчих органів при органах державної влади та органах місцевого самоврядування;
  • сприяння проведенню громадських експертиз діяльності органів виконавчої влади, громадських антикорупційних експертиз нормативно-правових актів та забезпечення врахування рекомендацій за їх результатами;
  • забезпечення інформаційної прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зокрема забезпечення впровадження і виконання в повному обсязі норм Закону про доступ до інформації, запровадження механізмів електронного урядування та електронної демократії;
  • визначення на рівні закону чітких процедур проведення місцевого референдуму і загальних зборів громадян за місцем проживання.

4. Проведення комплексу реформ та заходів, спрямованих на системне подолання корупції в Україні. Унеможливлення корупції має стати основним фокусом більшості реформ, які здійснюються у державному управлінні.

5. Проведення судової реформи, спрямованої на забезпечення прозорого та справедливого судочинства, створення повного, відкритого реєстру всіх судових рішень, запровадження справжнього суду присяжних.

6. Припинення кримінальних переслідувань за політичну діяльність та вибіркового застосування правосуддя. Звільнення осіб які переслідуються за політичними мотивами. Забезпечення в повному обсязі права обвинувачених на справедливий суд.

7. Забезпечення прозорого відбору нових суддів, керівників міліції, прокуратури та СБУ за конкурсом, незалежними комісіями із залученням громадськості до контролю за дотриманням процедур та подальшого контролю за їх діяльністю.

8. Запровадження системи громадянської освіти населення та введення відповідного обов’язкового курсу до базової середньої освіти та поглибленого у вищої.

9. Впровадження правових засад створення та розвитку незалежних засобів масової інформації, демонополізації телевізійного простору та  впровадженню обмежень втручанню власників ЗМІ в поточну діяльність журналістів.

10. Завершення підписання та ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом та впровадження європейських стандартів демократії і права.

11. Ми заявляємо про створення Громадянською Асамблеєю України постійнодіючої системи взаємоінформування, комунікації та взаємодії національних і місцевих громадянських мереж, ініціатив, кампаній та об’єднань і доручаємо Координаційній Раді Громадянської Асамблеї України налагодити її роботу.

Ми звертаємось до всіх громадських об’єднань України, що працюють на принципах відкритості, демократичності та добровільності участі, об’єднуватись та спільно розвивати дієве громадянське суспільство України.

Ми звертаємось до громадян України – ми самі здатні творити своє майбутнє. Від нашої громадянської активності, здатності к взаємодії та самоорганізації залежить чи зможемо ми навести лад в нашому спільному домі, а сама країна - стати повноцінним партнером в європейській спільноті.

23 березня 2012 р.
//gau.org.ua/node/598


Заява Громадянської Асамблеї України щодо виборів народних депутатів України у 2012 році

Вибори народних депутатів України 2012 року стануть контрольним випробуванням політичних та громадських еліт відданості демократичним цінностям, зокрема, свободи слова та волевиявлення. Від прозорості, справедливості та конкурентності майбутніх перегонів залежить легітимність законодавчої гілки влади в очах громадян України, майбутній вектор розвитку країни.

За результатами парламентських виборів буде встановлено новий формат взаємин держави Україна з її зовнішньополітичними партнерами. Майбутнє Угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом безпосередньо залежить від того, наскільки кампанія відповідатиме міжнародним стандартам, що визначені Кодексом належних практик ведення виборчих справ Венеціанської комісії, Копенгагенським документом та зобов’язаннями країн-учасниць ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів.

Громадянська Асамблея України закликає владу, опозицію та виборців бути свідомими того, що відповідальність за «відкат» від демократичних норм буде покладено на всіх суб’єктів виборчого процесу.

Завдання влади та особисто Президента як гаранта Конституції в тому, щоб забезпечити належний рівень організації виборів, не допустити використання адміністративного ресурсу та тиску на опонентів у будь-якій формі, зокрема і через судову систему, правоохоронні чи контролюючі органи.

Громадянська Асамблея України, підтримуючи позицію демократичних країн, міжнародних організацій вважає, що легітимність майбутніх парламентських виборів буде поставлена під сумнів у випадку, якщо українські політв’язні – Юлія Тимошенко та Юрій Луценко – не візьмуть в них участь.

В той же час і опозиційні сили також несуть відповідальність за перебіг виборчої кампанії. Політичним силам опозиційного табору, що зацікавленні у демократичному виборчому процесі, варто об’єднати організаційні, юридичні та інформаційні ресурси, щоб відстояти реалізацію п’яти основоположних засад виборчого права: загальність, рівність, вільність, таємність і безпосередність.

Громадянська Асамблея України закликає 
всі політичні сили до:
  • прозорого та відкритого формування партійних списків та висування кандидатів по мажоритарних виборчих округах, у тому числі на основі праймеріз та негайного оприлюднення списку кандидатів на партійних сайтах;
  • оприлюднення програм суспільного розвитку, переліку завдань, готового пакету законопроектів, які будуть ухвалені у майбутньому парламенті;
  • оприлюднення реального списку кандидатів на державні посади найвищого рівня;
  • забезпечення рівних прав чоловіків та жінок під час формування партійних списків кандидатів у народні депутати;
  • чесної та конкурентної виборчої боротьби, що не виходить за рамки чинного українського законодавства та не порушує норм моралі, не призводить до негативних суспільних збурень.

В свою чергу, громадянське суспільство чекає новий іспит на зрілість. Об’єднання громадян та самоорганізовані активісти можуть спільними зусиллями забезпечити належний рівень громадського контролю за виборчою кампанією, організовувати заходи спрямовані на просвіту громадян та правовий захист їх конституційного права на вибір. 

Громадянська Асамблея України закликає всі дієві та активні організації до плідної співпраці з метою реалізації повномасштабних, професійних та успішних мобілізаційних, моніторингових чи просвітницьких кампаній.

Враховуючи важливість цих виборів, Громадянська Асамблея України пропонує підтримати діяльність руху «Чесно», Громадянської мережі ОПОРА, Комітету виборців України, інших громадських організацій, ініціатив та започатковує роботу спільного центру координації між громадянськими ініціативами щодо забезпечення чесних, прозорих та вільних виборів. Ми запрошуємо всіх, хто поділяє демократичні цінності до співпраці.

Громадянська Асамблея України не буде брати безпосередню участь у парламентських виборах. Однак, сьогодні політичний та моральний рівень представників як провладних, так і опозиційних політичних сил не влаштовує більшість організацій громадянського суспільства.

Тому ми із розумінням ставитимемось до ініціатив громадянського суспільства, спрямованих на формування реальної альтернативи старим політичним силам, до тих громадських організацій, які будуть підтримувати власних кандидатів на виборах народних депутатів, або до тих демократичних політичних сил, які включать найкращих представників громадянського суспільства до своїх виборчих списків.

Громадянська Асамблея України закликає усі засоби масової інформації забезпечити професійне, об`єктивне і неупереджене висвітлення виборчої кампанії. Журналісти, що безпосередньо впливають на громадську думку та працюють на свою аудиторію, як основного роботодавця, мають захищати її інтереси, в тому числі через спротив “виборчій джинсі”, цензурі та самоцензурі.

Делегати IV Форуму Громадянської Асамблеї України переконані, що усі демократичні та патріотичні сили повинні консолідувати свої зусилля з метою захисту демократичних цінностей, покращення іміджу країни та реалізації конституційних прав громадян.

23 березня 2012 р.
//gau.org.ua/node/596 


Аналіз опитування громадських лідерів, проведеного при підготовці до IV-го Форуму Громадської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства”


В опитуванні взяли участь громадські лідери з усіх регіонів України. Проаналізовано 203 анкети

24 березня 2012 р.
//gau.org.ua/node/604

14.05.2014 Заява Координаційної ради Громадянської Асамблеї України з приводу теперішньої кризи та в зв’язку з проведенням круглого столу національної єдності
05.07.2012 Заява Координаційної ради Громадянської Асамблеї України з приводу подій навколо ухвалення законопроекту №9073 
18.03.2012 Положення про Громадянську Конституційну Асамблею (проект) 
23.02.2012 Громадянська Асамблея України закликає надати право писати Конституцію народу 
01.02.2012 Заява Оргкомітету Громадянської Асамблеї України з приводу Указу Президента України про Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї 
29.12.2009 Проект Закону України Про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України 
09.04.2009 Резолюція ГАУ 2009: Дія громадянського суспільства в умовах державної кризи 
21.06.2008 Резолюція ГАУ 2008: Нова Конституція: позиції громадянського суспільства 
29.04.2008 Повернемо Україну народу! 
24.07.2007 Резолюція ГАУ 2007: Політична криза: позиції громадянського суспільства

8 коментарів:

Вадим Мурачов сказав...

10.02.2012 Українська Асоціація районних та обласних рад
Внести Президентові України кандидатуру Чернова Сергія Івановича – Президента Асоціації, голови Харківської обласної ради до персонального складу Конституційної Асамблеї від Української асоціації районних та обласних рад.
http://uaror.org.ua/rishennya/pravlinnya/10-02-2012-05/

06.03.2012 КОНСТИТУЦІЙНА АСАМБЛЕЯ — ШЛЯХ ДО УКРАЇНСЬКОГО КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ ІІІ ТИСЯЧОЛІТТЯ
6 березня у Національній академії внутрішніх справ відбулося розширене засідання методологічного семінару викладачів та науковців, інших фахівців із проблем конституційної реформи в Україні.
Методологічний семінар організовано з метою наукового фахового обговорення Указу Президента України «Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї» №31/2012 від 25 січня 2012 р., яким було затверджено «Концепцію формування та організації діяльності Конституційної ...
http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=251391

Вадим Мурачов сказав...

19.03.2012
Заява Партнерства «Новий Громадянин» про згоду взяти участь в роботі президентської Конституційної Асамблеї
http://www.civicua.org/news/view.html?q=1797965

23.03.2012 Віктор Трегубов. Суспільство громадян: хати на передовій
http://dt.ua/POLITICS/suspilstvo_gromadyan_hati_na_peredoviy-99306.html

23.03.2012 Громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї для підготовки нової Конституції
http://www.day.kiev.ua/3043592

23.03.2012 Андрій Малетін (Станіславська правозахисна група). Конституційну асамблея має обирати народ
http://briz.if.ua/1387.htm
24.03.2012 ГО проти того, щоб дві третини Конституційної Асамблеї становили представники влади
http://kolomyya.org/se/sites/pb/43897/

Вадим Мурачов сказав...

Громадянська асамблея України виступає за установчі збори для нової конституції

Київ. 27 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Громадянська Асамблея України (ГАУ) ініціює скликання Громадянської конституційної асамблеї, повідомив співголова ГАУ, президент ВГО "Українська стратегія" Анатолій Пінчук.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок він повідомив, що таке рішення було ухвалено на IV Форумі ГАУ, який відбувся в Києві 22 березня.

За його словами, форум констатував, що Конституційна асамблея, створення якої передбачено указом президента України Віктора Януковича, може розглядатися лише як консультаційний дорадчий орган при главі держави або у кращому разі - як майданчик для обговорення концепцій конституційної реформи.

Форум ГАУ закликав Конституційну асамблею рекомендувати главі держави ініціювати зміни до Основного закону, які передбачали б скликання установчих зборів для підготовки та затвердження нової редакції Конституції, делегати якої не матимуть права бути обираними до будь-яких органів державної влади упродовж десяти років.

"Щоб продемонструвати, як має відбуватися установчий процес, ми ініціюємо скликання Громадянської конституційної асамблеї, організація діяльності якої має об'єднати громадянські ініціативи щодо реформування Конституції. Звертаємося до всіх громадських організацій, мереж, аналітичних центрів та експертів, до всіх громадських активістів, усіх, хто хоче жити в Україні - громадянській республіці, - приєднуйтеся!", - йдеться в заяві IV Форуму ГАУ.

У форумі взяли участь представники близько 400 громадських організацій.

http://www.interfax.com.ua/ukr/press-conference/99194/

Вадим Мурачов сказав...

ГРАНТ №26498 «КОНСТИТУЦІЙНА АСАМБЛЕЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО ПРОВОДЯТЬ МОНІТОРИНГ ВИБОРІВ»

Реєстраційний номер: 26498
Дата реєстрації: 2001/09/06
Назва проекту: Конституційна асамблея європейських організацій, що проводять моніторинг виборів
Бюджет проекту: 1371 дол. США
Організація: Всеукраїнська громадська організація "Комітет виборців України"
Адреса організації: 04212, м. Київ, а/с 56, Київ-212
Телефон: (044) 419 00 61
Ел. пошта: cvu@cvu.kiev.ua
Керівник проекту: Личковах Олексій Володимирович
Статус проекту: Проект підтримано
Програма: Програма «Схід-Схід: Партнерство без кордонів» / Підтримка участі громадян України у заходах країн Центральної та Східної Європи
http://www.irf.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=14652&Itemid=121

Вадим Мурачов сказав...

29.03.2012
Чотири тривожні тенденції

Ігор КОГУТ, голова ради «Лабораторії законодавчих ініціатив»:

— На сучасному етапі найбільший виклик — можливість безпосереднього спілкування, формування мереж, соціального капіталу, налагодження контактів і розв’язання таким шляхом основної потреби суспільства — довіри, співпраці, солідарності. З другого боку, було запропоновано концепцію громадянської конституційної асамблеї для залучення громадян до підготовки нової Конституції України. Наявність пікетувань, перфомансів говорить, що ми маємо такі проліски громадянської весни. Якщо цей процес триватиме і громадяни обстоюватимуть свої права, ідеї й погляди, то ми наближатимемося до принаймні якогось прообразу громадянського суспільства. Бажано, щоб це не затихло хоча б до наступних парламентських виборів і щоб носило в собі певні ознаки ідеологічності. Ми повинні зрозуміти, що для України сьогодні дуже важлива десовєтизація, відмова від радянських штампів і врядування, формування нових уявлень про Європу й місце України в цій спільноті. Це стосується демократизації не тільки як аспекту виборів, а демократії як залучення громадян до всіх етапів життєдіяльності країни. Ну і, звичайно, це ширші повноваження громадам. Саме цьому була присвячена основна дискусія.

Було ухвалено документи, які стосувалися проблеми самореалізації населення, зокрема, коли завершилося засідання Громадянської асамблеї, у Верховній Раді добігало кінця голосування Закону «Про громадські організації». Фактично пункт про ухвалення цього закону було знято з резолюції, хоча ми досі чекаємо на підпис Президента. Друге: форум обговорював також те, як стимулювати громадську активність через різні самоврядні мережі. Третє — це якомога ширше залучення громадян до обговорення дальшої долі Конституції. І, нарешті, вибори, передусім їхня прозорість, чесність кампанії. Адже вибори — це один із аспектів нашої євроінтеграції. Ми вже не раз говорили, що європейська інтеграція — це не дипломатичні відносини, не відносини вищого політичного рівня, а ті процеси й реформи, до яких кожен із нас долучається щодня. Це кожна зміна, на якій ми наполягаємо, яку ми сьогодні здійснюємо.
http://www.day.kiev.ua/225983

Вадим Мурачов сказав...

29.03.2012
Чотири тривожні тенденції

Олександра МАТВІЙЧУК, мережа правозахисних організацій:

— На доповіді я репрезентувала точку зору правозахисних організацій, і ми визначили чотири тривожні тенденції, на які треба звернути увагу не тільки організаціям, які працюють у сфері прав людини, а й усім громадським організаціям. Перше — це зростання бідності й соціальної нерівності, тобто це позбавлення громадян України забезпечення своїх соціально-економічних прав. Друга важлива тенденція: згідно з нашими даними, 2011 року стало помітним таке явище, як політичні репресії. Це переслідування громадянського суспільства, журналістів, громадських діячів, активної молоді за їхню суспільну діяльність. Потрібно дати належну оцінку цьому й зупинити це. Третє — це втрата незалежності судової системи — тиск на суди і втручання у хід судових справ. Четверта тенденція — кримінальна правова політика: згідно з нашими підрахунками, якщо 2010 року кожні 40 секунд у відділі міліції відбувалося катування або погане поводження із затриманими, то 2011 року оціночна кількість постраждалих від насильства в правоохоронних органах зросла.

Світлана ЗАЛІЩУК, «Новий громадянин»:

— Форум нагадував звірення годинників для багатьох громадських діячів, громадських ініціатив, організацій, які приїхали з різних областей України. Люди аналізували те, що відбулося протягом останніх кількох років, шукали шляхи розв’язання проблеми. Були різні погляди, але спільною була думка, що ситуація в країні погіршується. Справжнього державного лідерства в нас немає, реальних програм реформування не впроваджують, часто обмежуються лише піаром. Дуже важливо, що громадські лідери ділилися ідеями й думками щодо того, як можна вирішувати ситуацію і як ці реформи можуть народжуватися знизу. Багато говорили саме про це. У контексті успішних практик самоорганізації йшлося про те, що за останні кілька років реальні реформи, такі як ухвалення Закону «Про доступ до публічної інформації» та «Про громадські організації», було запроваджено завдяки зусиллям не влади чи опозиції, а громадянського суспільства, завдяки їхнім ідеям, активним діям, які фактично змусили владу ухвалити ці закони

Було кілька панелей, де люди (зокрема з регіонів) розповідали свій план дій щодо парламентських виборів. Це дало змогу зрозуміти, де і як ми можемо об’єднати зусилля. Це дуже важливо, за останні кілька років ми показали, що нам удається розв’язувати певні проблеми саме завдяки об’єднанню.
http://www.day.kiev.ua/225983

Вадим Мурачов сказав...

22.03.2012
Ігор Жданов,
Ірина Геращенко,
Валерій Коновалюк,
Ольга Айвазовська

Київ – Громадянська асамблея України не братиме участі у виборах, але заради їх прозорості ставить чіткі вимоги до кандидатів у народні депутати...

Громадські організації об’єднуються за чесні вибори... щоб унеможливити фальсифікації під час парламентських виборів восени. Вони обіцяють створити такі умови, за яких жодна дільниця не залишиться поза увагою. Для цього навіть створять єдиний координаційний центр.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24524523.html

Вадим Мурачов сказав...

17.04.2012
Инициатива Луганской общественности «ГОЛОС НАРОДА-2012»

29 марта в Луганске прошёл Форум Общественности Луганщины. Цель – контроль Выборов-2012 методом непосредственного участия, а также выдвижение требованиям к политическим силам в виде народной программы развития Украины...

http://politikan.com.ua/2/0/1/48940.htm

18.04.2012
Олександр Букалов,
Людмила Огнєва,
Микола (Павло?) Жовніренко

Які питання турбують громадські організації України та Донеччини?

Донецький прес-клуб
http://pclub.dn.ua/article/2012/article-1663/