четвер, 23 лютого 2012 р.

Громадянська Асамблея України закликає надати право писати Конституцію народу


Опозиція та громадські організації скритикували указ Януковича про створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції. Натомість пропонується законопроект із затвердження Конституції на референдумі.

Указом від 21 лютого президент Віктор Янукович доручив підтримати ініціативу екс-президента Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції України. До складу цього органу, за офіційною інформацією, мають увійти сам Кравчук, наукові співробітники "найбільш вагомих навчальних закладів юридичного напряму", а також судді Верховного та Конституційного судів у відставці.

Представники громадськості називають указ незрозумілим. Згадана в указі асамблея не буде достатньо представницькою для органу, що має написати нову Конституцію, сказав Deutsche Welle голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Незрозумілим експерт назвав і те, що, власне, збираються вдосконалювати. "Якщо президент бачить необхідність широкого реформування Конституції, то він мав би пояснити, чому, для чого і в якому напрямку".

Закон про Установчі збори

Якщо депутати не здатні внести такі зміни до Основного закону, які б уможливили реформи і не допустили нових конфліктів між гілками влади, в народа є право самостійно ухвалити нову Конституцію на референдумі, сказав Коліушко. Він нагадав, що це гарантоване статтю 5 чинної Конституції.

Але готувати проект нового Основного закону має, на його думку, Конституційна асамблея, спеціально для цього скликана через механізм Установчих зборів. Закон із затвердження такої процедури вже внесений до парламенту заступником фракції НУНС Тарасом Стецьківим.

Згідно з ним, делегати Установчих зборів обираються в мажоритарних округах з числа "моральних та професійних авторитетів". Вони мають добровільно відмовитися від участі в органах місцевої, центральної, законодавчої, виконавчої, судової та представницької влади щонайменше на 10 років. А політичні партії, згідно з проектом закону, усуваються від висування та агітації.

23.02.2012
Автор: Олександр Савицький
Редактор: Захар Бутирський
//www.dw.de/dw/article/0,,14861240,00.html

14.05.2014 Заява Координаційної ради Громадянської Асамблеї України з приводу теперішньої кризи та в зв’язку з проведенням круглого столу національної єдності
05.07.2012 Заява Координаційної ради Громадянської Асамблеї України з приводу подій навколо ухвалення законопроекту №9073   
22.03.2012 IV Форум Громадянської Асамблеї України «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства». Громадянська Конституційна Асамблея 
18.03.2012 Положення про Громадянську Конституційну Асамблею (проект) 
01.02.2012 Заява Оргкомітету Громадянської Асамблеї України з приводу Указу Президента України про Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї 
29.12.2009 Проект Закону України Про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України 
09.04.2009 Резолюція ГАУ 2009: Дія громадянського суспільства в умовах державної кризи 
21.06.2008 Резолюція ГАУ 2008: Нова Конституція: позиції громадянського суспільства 
29.04.2008 Повернемо Україну народу! (звернення) 
24.07.2007 Резолюція ГАУ 2007: Політична криза: позиції громадянського суспільства

Немає коментарів: