вівторок, 7 лютого 2012 р.

Розробка Нової Конституції України – дорога в нікуди


Днями пан Янукович видав указ про створення Конституційної асамблеї , що має розробити нову Конституцію України. 

... [перший президент України Кравчук…визнав, що ідея асамблеї – від нього , і що діючий президент тільки і мріє, щоб нова конституція усунула існуючі вади старої для наближення до ідеального варіанту. Процес прийняття розробки і прийняття нової конституції займе більше двох років, не менше, і пройде кілька стадій.

Перша: призначення науково-експертної групи фахівців конституційного права і юристів-науковців за участі, звичайно, наглядачів із президентської адміністрації. Більше того, вибір цієї групи спеців цілком залежить від замовника, і ця обставина багато в чому визначить концептуальну спрямованість Основного закону держави. Ця група має розробити концепцію конституції і регламент роботи над її текстом, та запропонує порядок її прийняття.

Далі до роботи приступить сама асамблея, тобто – сто-стопятдесят чоловік, невідомо ким і як призначених для цієї справи , що будуть кілька раз впродовж року збиратися на засідання-сесії, узгоджуючи найкращі варіанти статей і розділів проекту конституції. Далі готовий проект має попасти до президента, отримати його «одобрямс» і поправки, і перейти до Верховної Ради . Нардепи повинні розглянути цей проект, внести зміни й поправки, і голосуванням не менш ніж триста голосів прийняти. Але більш вірогідний варіант, що проект конституції, розроблений Асамблеєю і схвалений президентом, висунуть на всеукраїнський референдум, щоб парламенту не кортіло спаскудити конституцію.

Неясно також, хто , яким чином і за якими критеріями буде призначений членом Конституційної Асамблеї. Зрозуміло, що це мають бути безумовно порядні , розумні люди, непідкупні патріоти Вітчизни, які розуміють, що таке конституція, і що вони закладають майбутнє держави і народу на віки наперед. Передбачаються широкі публічні дискусії і обговорення проекту. Пан Кравчук має в суспільстві репутацію такого собі поміркованого патріота-консерватора і порядної людини, і саме цей імідж використовується для навколо конституційних маневрів і комбінацій. Цей план вельми хиткий, бо запропонувати свої варіанти тексту Конституції мають право ще й інші суб’єкти законодавчої ініціативи…

Благі наміри й красива балаканина про нову конституцію є лише димова завіса навколо справжньої мети створення Основного Закону держави. Зазвичай автори текстів конституцій схильні до утопізму та ідеалізму, але український правлячий клас утопізмом не страждає, це дуже прагматична публіка, прагматична аж до цинізму. Багато людей розуміє значення конституції – в рамках і межах регламентації конституційного законодавства проходить все наше життя.

В конституцію закладаються не тільки наші невід’ємні права і свободи вкупі із соціальними гарантіями , але й державний устрій, основи економіки, і все інше. Зверніть також увагу, що нова конституція має народитися за три роки : і цей термін повністю співпадає із етапом реформ нової влади, та із каденцією правління пана Януковича . За цей же час протягнуть і завершать земельну та аграрну реформи. Судову вже провернули, податкову і бюджетну теж, на підході пенсійна, реформа освіти й охорони здоров’я, житлово-комунального господарства , трудового законодавства, адміністративно-територіальна , місцевого самоуправління, ну й так далі.

Таким чином, виходить така картина : Конституційна асамблея просто змушена буде конструювати нову конституцію під існуючу реальність, узаконюючи і визнаючи де-юре той стан речей, що існуватиме де-факто !!! Це означатиме легітимізацію того, що вже існує, і чого прагне правлячий клас ! Схоже на те, що нова Конституція буде ярмом, зняти яке буде практично неможливо, бо влада ніколи більше не допустить нових референдумів для утвердження волевиявлення народу.

Задумка правлячої верхівки дуже підступна. Не думаю, що переважна більшість нації вірить у чистоту помислів будь-якої влади у майбутньому, якщо вона порушувала і порушує існуючу конституцію і закони щоденно і безкарно сьогодні ! Припускаю, що процес створення нової конституції може мати і цілком меркантильну мотивацію : розкрутивши галасливу конституційну кампанію, влада виграє пару років, відтягуючи увагу суспільства від нагальних проблем, та спокушаючи людей сподіваннями на краще життя вже одразу після прийняття нової конституції. Зверніть також увагу на те, що процес розробки і прийняття нової конституції чомусь триватиме аж два-три роки. Чи не задовго !? Зазвичай прийняття нової конституції означає негайні дострокові вибори зверху донизу, але є підозра , що в перехідні положення можуть запхати пролонгацію діяльності існуючої Верховної Ради до 2015 року, не кажучи вже про вибори президента…

Валерій Смолярчук для "Пресса України", 07.02.2012
//www.uapress.info/kolonka-avtora/rozrobka-novo-konstituts-ukra-ni-doroga-v-n-kudi

Немає коментарів: