пʼятницю, 17 лютого 2012 р.

Ультрапрезидент Янукович


Олесь Доній, нардеп від НУНС: «Україна не просто президентська держава – ультрапрезидентська держава»

Від першої особи

Я думаю, незважаючи на те, що тиждень цей несесійний, життя від цього не стало менш цікавим. Така цікавинка, новина №1 – кадрові призначення президента України, про які він багато говорив в минулому році, але які почалися всупереч сподіванням, тому що багато хто вже махнув рукою, що цього не буде, вони почали реалізовуватися. Хотілося б почути ваш погляд на систему змін в структурі державної виконавчої влади, і яким чином це може вплинути на загальнополітичну ситуацію в країні?

Перше, що варто зазначити: після антиконституційного рішення країна опинилася в ситуації, коли наша політична система радикально відрізняється від європейської.

Наскільки радикально?

Таких повноважень президента не має жодна держава ЄС. Тобто Україна не просто президентська держава – ультрапрезидентська держава. Фактично на чолі виконавчої влади стоїть одна людина, яка і вирішує на свій розсуд, який буде не лише персональний склад керівництва Кабміну, а й самостійно вершить долю підлеглих чиновників всіх міністерств і спрямовує в той чи інший бік цю діяльність. Це і обумовлює така ультрапрезидентська держава, обумовлює закритість нинішньої української системи. Не секрет, що була дивина не лише для журналістів, експертів – останні зміни в РНБО і Кабміні, але навіть для депутатів Партії регіонів – політиків з буцімто оточення Віктора Януковича. Ніхто й не міг припустити про перепризначення Андрія Клюєва з посади першого віце-прем’єр-міністра чомусь в РНБО. Це як раз засвідчує про непублічність, про непрозорість не тільки призначень, але й самого політичного процесу. І тепер ми можемо лише припускати, ми не можемо говорити напевно, чому так відбулося. Може, зараз звучати дві версії, але це лише версії, але це не є підтвердження, чому так відбулося. На це запитання відповідь, на жаль, може дати одна людина, і ця людина Янукович.

Буквально свіже повідомлення: 3-й президент України Віктор Ющенко вважає повернення в повному обсязі президентських повноважень 4-м президентом, своїм наступником Віктором Януковичем, цілком виправданим: «Я пішов на звуження президентських повноважень з огляду на ситуацію в парламенті. Відомо, яка була ситуація, аби не допустити ситуації «стінка на стінку». Те, що зробив Віктор Янукович, з точки зору 3-го президента України, воно цілком логічно обґрунтовано.

Не секрет, але дивина, що Віктор Ющенко останнім часом всіляко демонструє підтримку колись свого політичного опонента Віктора Януковича і де-факто своїми діями сприяє спробам внесення розбрату в середовище опозиції, фактично допомагає встановленню влади Януковича. Для мене не дивна і ця його ремарка, що він цілком підтримує дії Януковича по посиленню президентських повноважень. Таких президентських повноважень немає в жодній країні ЄС. Це вважається давно вже застарілою системою для європейської демократії...

Кілька цікавих СМС-повідомлень.

Денис Саразиньський з Німеччини: «В нормальной стране именно депутаты из парламента становятся членами правительства. Партия регионов типично закрытая корпорация. Любой анализ безполезен».

«Пане Доній, на ваш погляд, імовірність призначення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра Вілкова на вищі керівні щаблі Кабміну?».

Щодо імовірності я не можу сказати – це знову ж таки призначає президент України. Але фактично це один із найпотужніших менеджерів в команді Партії регіонів, це факт.

Від Євгена з Донецька: «Партія регіонів програє, ніяких законних шансів залишитись у них немає, але і опозиції у нас немає, і їй не варто сподіватися на те, що проскочать на хвилі невдоволення теперішньою владою. Як до неї не дійде, що ви вже показали, що не спроможні ні на що? Пане Доній, ви з цим згодні, що ви вже показали, що ви баласт? Що ви зробили на своїй посаді?».

Це достатньо серйозно, тому що це один із механізмів, які задіє зараз партія влади для спроб дискредитації опозиції. От казати, що всі однакові, що всі погані... Нагадаю, що кілька відсотків так званих «проти всіх», які голосували під час президентської кампанії, вони і визначили перемогу Януковича. От зараз іде спроба сказати: а для чого голосувати за опозицію – вони всі погані. Це позиція для увічнення влади Партії регіонів. І це дуже небезпечно. І це матеріально стимулюється, для того щоб опозиція або була розпорошена, або для того, щоб не виглядала як альтернатива нинішній владі.

«Пане Олесю, на вашу думку, чому Віктор Ющенко, коли говорив про свою підтримку з узурпацією влади Януковичем, не згадав, що одіозні рішення із скасування Конституції в 2010 році були прийняті не президентом, а Конституційним Судом? Чи навіть така наївна людина, як Ющенко, не вірить, що Конституційний Суд є самочинним без впливу Адміністрації президента?» – Андрій Сторожко, Тернопіль.

Боюсь, що все набагато більше, плачевніше – просто Віктору Ющенко потрібно було в якийсь спосіб зробити реверанс перед Віктором Януковичем. Чому він це робить в останній час, це запитання до нього.

Слухач: Лубни: Коли мені вірить партіям? Коли вони в опозиції до влади, чи коли вони приходять до влади?

Слухач: Денис, Житомир: Выборы ничего не дадут, даже если Янукович переписал Конституцию. Слабое место в Партии регионов – Евро-2012. Договоритесь с Европой, чтобы она отказалась от Украины, и тогда выпустят Юлию Тимошенко, чтобы Евро-2012 прошло в Украине.

По першому питанню – коли довіряти партії: в першу чергу потрібно усвідомити, що в політику потрібно просувати порядних і чесних людей. Ця фраза «політика – брудна справа». Проти неї боровся і Вацлав Гавел – відомий дисидент, після того президент Чехословаччини, а потім Чехії. Брудна, коли нею займаються брудні. Тому потрібно просто голосувати за чесних людей. Вони є в суспільстві, можливо, їх не так багато. Але вони є, просувайте їх в політику. Потрібно вчитися розбиратися в політиці. Я поруч із собою бачу і людей нечесних, які взяли гроші і перебігли до інших сил, і людей чесних, які, незважаючи на фізичний тиск, незважаючи на фінансові спокуси, залишилися на своїх позиціях. Спробуйте розбиратися, хто є хто в українській політиці, і голосуйте за тих, хто має принципи.

Щодо другого питання. Євро-2012, з одного боку, це наше сподівання, з іншого боку – вже великий біль, в якому ми бачимо, як розтринькуються гроші з бюджету під цією егідою. Але все-таки хотілося б, щоб воно було проведено дуже добре в Україні. Партія регіонів зав’язана не стільки на самій ідеї, як стільки дійсно їхні олігархічні структури зав’язані на бюджетних коштах, які ідуть на аеропорти, стадіони. Якщо будуть політичні демонстрації під час Євро-2012, проти цього буде виступати УЄФА. Мені здається, все-таки окрім прив’язки футболу до політики нам потрібно наважуватися висловлювати свою позицію на політичних акціях. Якщо не подобається, що засудили Луценка і Тимошенко, не лише звертатися до Європи, але виходити на акції протесту проти. Потрібно не боятися, потрібно висловлювати свій протест.

Мені хотілося б Євро-2012, щоб політика і опозиція взяли тайм-аут, і ми насолоджувалися футболом. Нечасто таке свято футболу відбувається на нашій землі. І хотілося б побажати максимально хорошого виступу нашій команді. Ми втомилися трішки від політики. Після Євро-2012 буде ще Лондонська Олімпіада.

Слухач: Я Олеся дуже поважаю – такі люди потрібні. Як ви відноситесь до того – ви говорили за мораль. Вчора прийшли афганці, а президент спізнився на дві години, Ющенко, між іншим, теж спізнювався. Це що? Це мораль? Скажіть, будь ласка, Партія регіонів виключно, чи вони не розуміють української мови? Чому вони не володіють українською мовою?

Слухач: Отношусь к вам с большим уважением. 15 лет уже мучает парламент вопрос о том, что все время депутаты перебегают из одной фракции в другую. Скажите, а не существует какого-то простого решения? Например, идет депутат, он сразу же пишет нотариально заверенное заявление о том, что он сдает полномочия, и эти заявления хранятся у председателя фракции. И потом, если депутат начинает «крутить хвостом», тогда просто подается, и он автоматически удаляется с депутатского места.

Ситуація з афганцями і із непунктуальністю зрозуміла. Всім потрібно підвищувати манеру спілкування, в тому числі в державному. Щодо мови, дуже багато хто з Партії регіонів, з керівництва володіє українською мовою, але складається враження, що для дуже багатьох ідеологія російського націоналізму є провідною. Наприклад, дії такі засвідчуються в Міністерстві освіти, хоча міністр володіє українською мовою. І ми бачимо, що собі дозволяє говорити один з керівників в Криму – його обурює, що може навіть бути взагалі якесь листування українською мовою, він висловлюється проти. Тут потрібно підвищувати нам кожному свій рівень. Я, наприклад, опанував українську мову, хоча народився в Києві і навколо мене не спілкувалися українською мовою. Потрібно показувати приклад опанування українською мовою.

Про імперативний мандат була така ідея, але в Європі вона не використовується. Там кожний депутат має відповідальність моральну перед виборцями і перед самим собою. В нього є право голосування, яке він використовує як мандат від виборців. Якщо можна купити одного депутата, то є приклади купівлі цілих фракцій. Нагадаю, що Соціалістична партія в попередньому парламенті раптово змінила свою позицію. Я не кажу, що вони отримали кошти, хоча про це багато писали в ЗМІ, але зміна їх політичної позиції була наявна. Отже, мені здається, що все-таки потрібно вчитись розбиратись в політиці, вчитися демократії і висувати в політику моральних людей. Вони є в нашому середовищі. Це люди, які своєю діяльністю засвідчили, що вони йшли в табори і тюрми за українську ідею, і зараз чітко займають позицію – моральні люди є. Потрібно навчитися обирати таких моральних людей.

Слухач: Зараз говорять про гречку, а чому ніхто не скаже, що Янукович роздавав зонтики, дитячі шапочки? Мені, інваліду, принесли дитячий шарфік, де було написано «Янукович – наш президент». Чого ви не поставите питання виключити з партії Ющенка? Чого не поставите питання, його навіть треба судити. Я ходила на Майдан, півзарплати потратила, до мене приїжджали племінники – я носила їсти туди кожен вечір, а він ходить і над всіма зараз знущається.

Про гречку, ви розумієте – гречка це символ цих «пакетів». Може бути і банальний підкуп. Два дні тому розмовляв з одним із депутатів Катеринчуком. Там, де він живе, один із депутатів відкрив приймальню і просто кожному громадянину, який прийде, дають по 50 грн. щомісяця. Це фактичний підкуп. Навіть без гречки, без тросточок, без парасольок. Населення доведене до напівжебрацького стану, коли реально коштів не вистачає всім, і дуже багато ведуться на мінімальні дарунки або кошти. Потрібно навчитися боротися з будь-якою спокусою, велика вона чи мала.

«Валентин, Чернівці. Президент Німеччини подав у відставку через дріб’язкову провину. Чи вимагатимете від своїх соратників по опозиції відставку, якщо вам відомі їх провини? Різниця між вами і Партією регіонів дуже проста – за все погане, що робить влада, я точно знаю, хто відповідає».

По Ющенку. Я не можу виключити його з партії. Бо я всі 4 роки не належав до партії «Наша Україна», я був позапартійний і є позапартійний, і це питання до їхньої партії. Найгірше, що могло з ним трапитись, – він втратив довіру населення, і я не думаю, що за нього хтось проголосує.

Щодо Інтернет-повідомлення: я не скажу, що на когось вказував, що у вас є конкретний хоч один докір за мою політичну діяльність – за 20 років. Будь ласка, спробуйте його поставити. Мені не просто не соромно, а я пишаюсь своєю громадсько-політичною діяльністю, коли боровся за незалежність і під час незалежної України.

17 лютого 2012 р. Читати більше:

Немає коментарів: