вівторок, 28 лютого 2012 р.

Unsere Verfassung ist der Wille des Führers Воля Фюрера - ось наша Конституція


Олександр Мороз
Як тільки зайшла про це (повернення до Конституції 1996 року) розмова, Соцпартія першою висловила негативну думку з цього приводу. Але найцікавіше те, що проти її зміни виступили люди,які зараз називають себе об'єднаною опозицією. А ще два роки тому вони були за те, щоб переписати Основний закон. Але тепер раптом опозиція змінила свою думку і виступає проти цього.
Згідно з указом президента представники від Соцпартії також повинні увійти до складу Конституційної асамблеї. Найближчим часом ми це зробимо, адже створена комісія буде розглядати важливі для України питання. Якщо я буду в силах щось змінити, я це зроблю.

28.02.2012
//izvestia.com.ua/ru/article/26433

Андрій Клюєв
Керівництво країни твердо має намір забезпечити чесні й справедливі вибори.
Питання конституційної реформи, яка націлена на збалансований розвиток країни й створення діючої системи державного управління, є одним із ключових питань президентських реформ.
Це завдання виконуватиме Конституційна асамблея. У ній передбачається участь всіх політичних сил, фахівців, неурядових організацій й міжнародних експертів в підготовці пропозицій по внесенню змін до Конституції.

28.02.2012
//www.pravda.com.ua/rus/news/2012/02/28/6959614/

Олег Ляшко
Воля фюрера – ось наша конституція. Так писав правознавець, вищий чиновник нацистської Німеччини Ганс Франк. Простежуються чіткі паралелі з сучасною Україною. Маємо і Геббельсівну, а воля Януковича – конституція для парламенту, уряду, місцевих чиновників, суддів, при чому навіть для суддів Конституційного Суду України. І оскільки воля Гаранта якось не узгоджується з справжньою Конституцією та Законами, останні до виконання тепер наче і не обов’язкові. Сама влада їх порушує на кожному кроці. Це тому розкрадаються державні кошти та власність, тому зазіхнули на землю, стратегічні об’єкти, тому здають національні інтереси, переслідують та піддають репресіям політичних опонентів, громадянам не дозволяють збиратись на мирні акції.
Навіщо Януковичу міняти Конституцію, коли в нього все ніби і так «в шоколаді»? Мета єдина – закріпити владу Януковича, забезпечивши йому гарантії подальшого президентства з можливим розширенням повноважень. Для цього регіоналам треба виконати програму мінімум – утримати Януковича при владі…
Через катастрофічне падіння рейтингу Янукович розуміє, що обраним народом президентом у 2015 році йому не стати навіть при тотальній фальсифікації. Тож у новій Верховній Раді більшість у мінімум 300 «кнопокодавів» мусить спершу внести зміни до Конституції про обрання президента парламентом. І вже потім ці ж 300 і більше оберуть президентом Януковича. Чудова конституційна реформа? Єдино можлива при нинішній владі.
Хтось скаже, що поправки до Конституції готуватиме Конституційна Асамблея. Але усіх її 100 членів затверджуватиме особисто Янукович. Крім того, не виникає сумнівів, що це будуть такі ж експерти конституційного права, як і нинішні судді Конституційного суду. Не виникає сумнівів, що напрацювання членів Асамблеї точно співпадуть з «волею фюрера».

28.02.2012
//nbnews.com.ua/blogs/27404/

Володимир Фесенко
Для Віктора Януковича і для авторів ідеї Конституційної Асамблеї набагато важливіше, щоб там були кваліфіковані і авторитетні експерти. А приймати Конституцію в будь-якому випадку будуть у Верховній Раді. І опозиція зможе вплинути на цей процес.
Демарш опозиції проти Конституційної Асамблеї викликаний наближенням виборів і справою Юлії Тимошенко.
Йдеться про демонстрацію своєї опозиційності. Тим самим опозиція наголошує, що вона не хоче мати нічого спільного з нинішньою владою і не хоче брати участь у розробці конституційних ініціатив, які підуть від імені Президента.
Коли Ющенко виступив з подібною ініціативою, її теж не підтримали представники тодішньої опозиції, включно з тими, які відносяться до нинішньої влади.
Було б краще, якби спектр учасників Асамблеї був ширший і включав також представників опозиції. Але я думаю, з точки зору іміджу набагато важливіше дві інші речі. По-перше, ідея створення КА позитивно сприйнята Парламентською Асамблеєю Ради Європи ... і це відображено в досить критичної резолюції ПАРЄ по Україні. По-друге, треба враховувати, що процес роботи над конституційними змінами буде досить довгим і нарешті на імідж впливатиме не те, хто готував ці зміни, а якими вони будуть.
Я думаю, якщо пропозиції громадських організацій щодо формування Асамблеї будуть враховані, і якщо представники громадського сектора будуть активно впливати на діяльність Конституційної Асамблеї, то іміджеві втрати будуть мінімальними.

26.01.2012
//www.unn.com.ua/ru/exclusive/626341-konstitutsionnaya-assambleya-mogeet-effektivno-rabotat-i-bez-oppozitsionerov---ekspert/

Олександр Єфрємов
Що таке опозиція в наш час? Ось деякі примірять на себе каптан і кричать - я головний опозиціонер. Особливо це видно в плані ставлення опозиції до Тимошенко. У мене створюється таке враження, що представники опозиції роблять все можливе, щоб її втопити своїми руками. Тому що бояться, що якщо, не дай Бог, ситуація відіграється в зворотну сторону, то ті, хто приміряв сьогодні каптан опозиціонера, виявляються невідомо де. Повторюся: вони не захищають, а роблять все можливе, щоб якомога більше її потопити. Це з одного боку.
А з іншого боку опозиція робить все можливе, щоб у міжнародної громадськості створити негативний імідж нашої держави. Ви мені скажіть, політичні структури, які працюють таким чином, мають право називатися опозиційними політичними структурами, або це структури, які відстоюють свої особистісні інтереси?
Президент запропонував удосконалити Конституцію, зробити Основний закон таким, який би краще організував наше життя. Глава держави доручив очолити цю роботу першому президентові Леоніду Макаровичу Кравчуку, який зібрав навколо себе фахівців, які знаються на конституційному праві, і які б виписали цей документ.
Давайте ж розбиратися, кому в даному випадку опозиція висловила недовіру - Кравчуку або тим людям, які є кращими фахівцями в нашій державі?..
Якщо зустрітися з людиною, яка має певне відношення до якогось розділу Конституції, він, як правило, хотів би, щоб щось було вдосконалено. А шматками вносити зміни до Конституції сьогодні не можна - так її можна просто порвати.
Якщо конституційна комісія, проаналізувавши Конституцію, в кінцевому підсумку скаже, що в Основному законі нічого змінювати не треба - я думаю, президент з цим погодиться. Але вона може прийняти і інше рішення, і запропонує внести зміни в якісь розділи ...
Я навіть сьогодні не готовий сказати, що ми повинні змінювати в Конституції. Не готовий. Але у нас же навіть герба держави немає. У нас є малий герб, а герба держави немає.

24.02.2012
//www.interfax.com.ua/rus/exclusive/95903/

Микола Оніщук:
Висловлю песимістичне очікування: під кого б не писала зміни та доповнення до Конституції Конституційна асамблея, ці зміни Верховною Радою України не будуть ухвалені. На це існує, як мінімум, дві причини. У випадку посилення президентських повноважень, тобто переходу до суто президентської моделі правління, опозиція, як варто очікувати, буде категорично проти. З відомих причин. Вона ж буде категорично проти і у випадку переходу до парламентської форми правління (коли уряд формується не президентом, а парламентом), оскільки в такому випадку це буде перекреслювати амбіції кандидата у президенти від опозиційного табору. Таким чином, об’єктивно зацікавлених ні в першому, ні в другому, які б набрали 2/3 голосів парламенту прогнозовано не буде. Особливо якщо взяти до уваги, що йдеться про новообрану Верховну Раду за результатами виборів восени цього року.
Таким чином, можу заспокоїти активістів цього руху та вказати на марність їхніх зусиль. Це той випадок, коли списи будуть поламані без бою.

22.02.2012
//chat.glavred.info/guest_list_todo.php?id=200&action=0ce46b0f97a54cd4e61b92d6dfa80746

Микола Томенко
Для країни та громадян сьогодні важливіша Конституційна асамблея по захисту Конституції, а не по її зміні.
Головна проблема не втому, що кількісні параметри представництва опозиції будуть складати 4 чи 5 осіб зі ста, виходячи з Указу Президента, і навіть не в тому, що ніхто достеменно не може сказати які розділи будуть змінюватися у Конституції і яким є остаточне завдання цієї асамблеї. Найважливіше те, що сьогодні головна проблема, як її бачить українське суспільство та експерти, це тотальне порушення норм діючої Конституції, яке здійснюється на всіх рівнях: від Президента до місцевого чиновника». Тому треба в першу чергу забезпечити виконання Конституції, не допустити її порушення, а вже потім думати про її зміну.
Тому, якщо Президент вирішив створити Конституційну асамблею з відомих вчених-конституціоналістів і експертів, то її завданням мало би бути здійснення моніторингу за виконанням Конституції та гарантування її виконання, а не зміна під певне політичне замовлення.

14.02.2012
//tomenko.ua/info/2207.htm

Юрій Мірошниченко
Джерелами всіх наших ідей є Конституція.
З юридичної точки зору у нас є два суб’єкти законодавчої ініціативи, коли йдеться про внесення змін до Конституції. Внесення змін до Конституції може відбуватися лише шляхом або законодавчої ініціативи президента, або п’ятдесяти й більше народних депутатів. І президент, поважаючи саме такий підхід, але намагаючись підняти рівень легітимності таких пропозицій, ініціює процес. І зміст цих пропозицій - ось головна мета консультативно-дорадчого органу, який створив президент.
Глава держави запропонував, щоб до Конституційної асамблеї ввійшло максимально широке коло осіб. Спеціалісти в галузі конституційного права, представники громадськості, представники наукових кіл, представники регіональних об’єднань. Він (президент. - ред.) запропонував увійти і політикам від опозиції.
Разом із тим Президент запропонував усім співпрацювати незаангажовано під якусь конкретну політичну мету. А задля того, щоб Конституція віддзеркалювала всі ті наші потреби, на які сьогодні очікує український народ.
Тому ми розвіяли міф про те, що це - випадковий орган, що він нібито не є конституційним, що він буде підміняти парламент, що він буде підміняти або ухвалювати на своїх засіданнях нову Конституцію. Такого не буде.
Йдеться про процес внесення змін до діючої Конституції України. Це передбачено чинною Конституцією. І в той спосіб, який чітко передбачений діючою Конституцією.

14.02.2012
//www.deputat.org.ua/vr_news_8509.htm

Юрій Гримчак
Сьогоднішня Конституційна Асамблея буде працювати у виконанні адміністрації президента, і вона майже така ж, яку свого часу створював Віктор Андрійович Ющенко. Тоді Партія регіонів сказала, що не буде брати в ній участь… і вона тоді зробила правильно. Ми сьогодні робимо те саме. Перед створенням Конституційної Асамблеї слід провести круглий стіл, у тому числі і за участю опозиції, вислухати різні точки зору і чітко визначити, як її формувати. Домовлятися слід відкрито, у присутності журналістів.
А на сьогодні, що таке Конституційна Асамблея? Це дорадчий орган при Президентові України. І досвід останнього часу показує, що якщо опозиція бере в чомусь участь, то, як виявляється, тільки для того, аби прикрити якісь дії влади. Вже один раз прикрили. Не хочеться більше. Єдине, коли опозиція знайшла якусь спільну мову з владою, це був закон про вибори. А тепер нас б’ють і ліві, і праві, і зелені, і сині.
Перша, основна і безумовна вимога – звільнити усіх політв’язнів. Якщо хочете сідати за круглий стіл, є два варіанти: або нинішня влада сідає до в’язниці, або випускає лідерів опозиції з в’язниці.
Влада повинна сама навчитися домовляти з опозицією всередині країни. Чути її.

07.02.2012-18.28
//www.unn.com.ua/ua/exclusive/604780-yu.grimchak:-mi-ne-uviydemo-do-konstitutsiynoyi-asambleyi,-yak-kolis-pr---do-konstitutsiynoyi-radi-yuschenka/

Олександр Єфремов, 
Леонід Кожара
26 січня президент України Віктор Янукович видав указ про формування Української конституційної асамблеї…
Партія регіонів рішуче вітає цю ініціативу, яка дасть можливість виконати вимоги щодо нової Конституції на основі національного консенсусу та угоди між різними політичними силами в країні…
У зв'язку з цим ми надзвичайно розчаровані, що об'єднана опозиція відмовилася брати участь в асамблеї. Ми хотіли б попросити вас взяти на себе ініціативу і переконати опозиційні партії щодо того, що робота в цій асамблеї надзвичайно важлива, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу і для виконання основних вимог для просування на цьому шляху…
Ми сподіваємося, що інституції ЄС переконають всі політичні сили в нашій країні в необхідності повноцінної участі в цьому важливому проекті (з листа на ім’я верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Кетрін Ештон)

07.02.2012
//news.dt.ua/POLITICS/regionali_prosyat_evrosoyuz_povernuti_opozitsiyu_v_konstitutsiynu_asambleyu-96943.html

Наталя Королевська
Якщо влада виконає резолюцію ПАРЄ - випустить Юлію Тимошенко і Юрія Луценка на свободу - тоді можна буде створювати легітимну Конституційну Асамблею і разом з людьми писати положення нової Конституції. І від того, що у нас вузьке коло людей перепише Конституцію - життя людей краще не стане.
Конституцію, як ікону, не потрібно переписувати до кожного Великодня. Сьогодні завдання номер один - виконувати нинішні положення Конституції України, де дуже чітко гарантовані: гідна освіта, охорона здоров'я, свобода громадянських позицій, право на проведення мирних акцій протестів, мітингів. У ній всі положення доступно і зрозуміло викладені для людей, але, на жаль, влада їх не виконує. І від того, що в Конституції будуть переставляти коми - результату не буде. Нехай спочатку навчаться виконувати нинішню Конституцію, а далі будемо говорити про нову.
Я проти подвійних стандартів у всьому. І якщо нам сьогодні потрібна допомога Європи, допомога ПАРЄ - ми повинні чітко казати: є політичні репресії в країні, є проблеми всередині країни, і нам потрібно їх спільно вирішувати. І якщо сьогодні влада відчуває себе безкарною, то вона повинна розуміти – будь-якому беззаконню є межа. І в резолюції ПАРЄ чітко позначено: не буде реакції - будуть застосовані більш жорсткі методи.

07.02.2012

//file.liga.net/person/514-aleksandr-moroz.html
//file.liga.net/person/536-andrei-kluev.html
//file.liga.net/person/244-oleg-lyashko.html
//file.liga.net/person/902-vladimir-fesenko.html
//file.liga.net/person/365-aleksandr-efremov.html
//file.liga.net/person/258-nikolai-onishyk.html
//file.liga.net/person/850-nikolai-tomenko.html
//file.liga.net/person/251-urii-miroshnichenko.html
//file.liga.net/person/965-urii-grimchak.html
//news.zn.ua/tags/lieonid-kozhara
//file.liga.net/person/718-leonid-kojara.html
//file.liga.net/person/411-nataliya-korolevskaya.html

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

Der Wille des Führers ist Gesetz (дойч.)
Воля Фюрера є Закон
Heil (дойч.) - порятунок, зцілення...