вівторок, 15 січня 2013 р.

Олесь Доній: Народна Рада має об’єднати не лише партійців, а й опозиційне суспільство


Створити надфракційне об'єднання — Народна Рада, пропонує опозиційним партіям позафракційний нардеп Олесь Доній, 43 роки. Подібне діяло в парламенті першого скликання.

— 1990-го Народна Рада налічувала близько 120 депутатів. Об'єднала різних опозиціонерів: демократів, націоналістів — опонентів комуністичного ладу, — розповідає нардеп. — Хоч і в меншості, але була активна і демократична. Це було єднання депутатів, а не лідерів. У багатьох випадках ця меншість спрямовувала роботу Верховної Ради. Фактично вона привела до проголошення Декларації про суверенітет, а в подальшому — незалежності.

Сьогодні з формальної точки зору опозиціонерів у Верховній Раді більшість — близько 180. Проте є проблема — у меншому рівні демократизму, в непрозорості і слабшому зв'язку з виборцями. Спочатку дії відбуваються начебто красиві, але потім голови фракцій ідуть на незрозумілі та непрозорі домовленості з владною більшістю. Щоб змінити ситуацію, необхідно створити структуру, куди б увійшли всі опозиційні депутати, а не лише ради фракцій, а також мажоритарники. Таким чином, можна чисельно збільшити опозицію. Така Народна Рада допомогла б зробити прозорішими стосунки всередині опозиції.

Питання виборів 2015 року зараз основне. Опозиційне середовище повинно бути максимально єдиним — щоб перемогти чинну владу, щоб унеможливити роз'єднання партбосів і загравання з можновладцями, імітування діяльності.

Говорили про це з лідерами опозиційних партій?

— Керівники фракцій мовчать. Хоча ця теза викликає підтримку в суспільства. Також мене підтримують багато депутатів, зокрема Олександр Бригинець, В'ячеслав Кириленко.

Наступним кроком має стати створення загальноопозиційного об'єднання за межами парламенту — за прикладом колишнього Народного Руху. Це ще важливіше. Аби могли об'єднатися не лише партійці, а й опозиційне суспільство: громадські рухи, люди, які не входять до жодної структури.

Навколо якої ідеї треба створити Народну Раду?

— Європейський вибір, підтримка української культури, мови, ринкова, а не олігархічна економіка, демократичні процедури... Слід учитися узгоджувати корпоративні інтереси, персональні амбіції. Для цього треба прозорість — менше шансів для агентури та підкупу лідерів.

Що буде, коли опозиція не об'єднається?

— Клан Януковича зацікавлений у довічному пануванні: другому терміні Януковича, а після того — у виведенні сина у президенти. Для цього вони розпорошуватимуть опозиційні сили. Натравлюватимуть їх одну на одну.

Інна ІВЕРШЕНЬ, 15.01.2013 р.
//gazeta.ua/articles/politics-newspaper/476931/



Народна Радапарламентська опозиція у ВРУ в 1990-1994 рр. Сформувалась із членів Демократичного блоку в українському парламенті у кінці травня 1990 р. До складу Народної Ради увійшло 125 депутатів. Найбільше представників було від Києва - 17, Львівщини - 24, Івано-Франківщини - 11, Харківщини - 10. Головою НР обрано І.Юхновського, заступниками - Л.Лук'яненка, Д.Павличка, О.Ємця, В.Філенка, секретарем - Л.Танюка.

НР у прийнятті політичних рішень протистояла консервативно-комуністичній парламентській більшості т. з. "групі 239" (група «За суверенну Радянську Україну», лідер - Олександр Мороз).
Виступаючи за здобуття Україною економічної і політичної самостійності, НР значною мірою, сприяла ухваленню Декларації про державний суверенітет України (16 липня1990 р.) та Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.).

____________
//uk.wikipedia.org/wiki/Народна_Рада


Народна Рада - політична організація галицьких народовців заснована 24.10.1885 року у Львові під проводом Ю. Романчука з метою продовжувати традиції Головної Руської Ради 1848 р.: на противагу опанованій москвофілами Руській Раді («Русская Рада»), яка від цих традицій відішла. Н.Р. випустила відозву до «русинів галицької землі», а перші її загальні збори відбулися 2 лютого 1888 р. Органами Народної Ради були частково «Батьківщина» і «Діло».

Народна Рада стояла на позиціях єдності галицьких українців з наддніпрянцями та окремішності від польского і російського народів, ставила своєю метою оборону конституційних прав галицьких українців і рівности з іншими народами Австро-Угорщини та вимагала поділу Галичини на українську і польську. Народна Рада не була партією, її члени були лише інтелегенти, і вона на практиці не мала філій. На її базі у 1899 р. постала Національно-Демократична Партія.

____________
//uk.wikipedia.org/wiki/Народна_Рада_(політична_організація)

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

05.11.2011 | Для повалення Януковича
створили Народну Раду

Громадські організації створили Народну Раду України, головним завданням якої визначили усунення з посади президента Віктора Януковича.

Як повідомляє прес-служба громадянського руху "Спільна справа", Народна Рада України була створена у суботу в Києві за ініціативою громадської організації воїнів-афганців "Ніхто крім нас", "Спільної Справи" та ще низки союзних громадських об’єднань.
Таке рішення стало наслідком ігнорування Януковичем звернення Форуму громадянського суспільства від 14 жовтня, в якому "Ніхто крім нас" та інші учасники Форуму поставили президента до відома про свою вимогу щодо негайного розпуску Верховної Ради VI скликання та звернулися до нього з закликом дати офіційну відповідь на запитання, чи готовий він, як гарант Конституції, забезпечити право народу на відкликання своїх представників з органів влади.

Народна Рада Україна також створила Координаційний комітет, чиє завдання – прийняття оперативно-тактичних рішень. До комітету увійшли по одному представникові від усіх областей України, міст Києва та Севастополя.

У найближчі дні має бути прийняте рішення про початок Всеукраїнської акції протесту у Києві, метою якої є негайне припинення повноважень президента та Верховної Ради.

http://www.pravda.com.ua/news/2011/11/5/6733892/

Вадим Мурачов сказав...

НАРОДНА РАДА УКРАЇНИ
-- політична організація
http://www.facebook.com/NarodnaRada

Ми, громадяни України, усвідомивши себе Народом України, конституційним носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, об'єдналися в своєму рішенні повного перевлаштування української влади. Це не є наше прохання і навіть не вимога. Це наша воля – воля народу!

Вадим Мурачов сказав...

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА РАДА
http://unrada.info/

Склад керівних органів УНР:
Голова УНР – Поровський М.
Перший заступник – Білоус В.
Голова Ради старійшин УНР – Мушкетик Ю.
Заступник – Рудик С.

Рада старійшин УНР:
Бадзьо Ю., Василенко В., Горинь М., Дзюба І., Драч І., Мушкетик Ю., Франко Р., Шухевич Ю., Чорногуз О., Овсієнко В., Пилипчук В., Сверстюк Є., Танюк Л., Юхновський І.