пʼятницю, 2 березня 2012 р.

ООН. Логотип прав людини


Відтепер права людини мають 
свій символ. 23 вересня 2011 року ініціатива «Логотип прав людини» під час проведення Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку представила переможця всесвітнього он-лайн конкурсу. Організатори ініціативи звернулися із закликом по всьому світу надсилати пропозиції для логотипу і взяти участь у голосуванні. Резонанс був вражаючим: журі із видатних особистостей спільно з Інтернет-спільнотою обрало логотип-переможець із понад 15 000 пропозицій. Відтепер новим логотипом миру як безплатним витвором «відкритого доступу» може скористатися кожен на сайті: www.humanrightslogo.net

Автор переможного проекту – Предраґ Штакіч із Сербії. Ідея прийшла в голову 32-річному вільнонайманому спеціалісту з графічного дизайну, коли він прочитав текст Загальної декларації прав людини. «У преамбулі сказано, що права людини є основою майбутнього світу, в якому пануватимуть свобода, справедливість і загальний мир. Саме цю думку я і втілив у життя, створивши із двох універсальних символів – руки і голуба – новий». Переможець конкурсу вважає, що жоден символ не в стані змінити світ. «І цей теж. Але логотип – це символ, навколо якого об’єднуються люди, які у свою чергу здатні змінити світ».

Ініціатива виходить з того, що новий логотип отримає широку підтримку, бо створений людьми для людей і ними ж обраний. Він покликаний стати уособленням мирної боротьби за права людини у всьому світі.

Всесвітній конкурс «Логотип прав людини» розпочався 3 травня 2011 року. Із 15 тисяч 396 пропозицій для логотипу, надісланих лише протягом трьох місяців учасниками із 190 країн, авторитетне журі із активістів правозахисного руху та дизайнерів відібрало 10 найкращих, після чого люди з усього світу протягом трьох тижнів шляхом відкритого голосування в Інтернеті віддали свої голоси першій десятці та обрали логотип-переможець…

До складу журі, зокрема, увійшли Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Наванетжем Піллай (ПАР), п’ять лауреатів Нобелівської премії миру – Аун Сан Су Чжі (Мьянма), Шірін Ебаді (Іран), Мухамад Юнус (Бангладеш), Михаїл Горбачов (Росія) і Джіммі Картер (США), Анжеліна Ахенг Атьям (захисниця прав дітей, Уганда), Варіс Діріє (топ-модель і захисниця прав жінок, Сомалі), Роланд Еммеріх (голівудський кінорежисер і продюсер, Німеччина), Керолайн Гомес (правозахисниця, Ямайка), Хуанес (поп-зірка і активіст руху за мир, Колумбія), Самолі Мам (правозахисниця, Камбоджа), Пайкасотху Сараванамутту (правозахисник, Шра Ланка), Джіммі Уейлз (засновник «Вікіпедії», США, а також такі відомі світові експерти з дизайну, як Ахмад Хумейд (Йорданія), Хавьєр Маріскаль (Іспанія) та Ерік Шпікерманн (Німеччина). Крім того, ініціативу зі створення платформи для проведення конкурсу з метою розробки логотипу було здійснено міністрами закордонних справ Боснії і Герцеговини, Чилі, Німеччини, Канади, Маврикію, Сенегалу, Сінгапуру, Чехії та Уругваю.

Навіщо потрібен логотип прав людини?

Майже кожна людина знає: серце символізує любов, а білий голуб мир. Але як виглядає символ прав людини? На нашій планеті проживає 7 мільярдів людей. Всі вони є носіями прав людини. В той же час донині не існувало жодного способу представити це універсальне поєднання у символічному вигляді понад усі бар'єри. Цю прогалину було закрито ініціативою «Логотип прав людини». При цьому значення першого універсального логотипу прав людини набагато більше, ніж проста візуальність: адже він також привертає увагу до порушень прав людини і дає тим, хто від цього страждає, голос.

Будь-який логотип означає таку цінність як повторне упізнавання, завдяки цьому в даному випадку логотип сприяє сильнішому ототожнюванню населення з правами людини. Водночас логотипи швидко і без слів транспортують месиджі понад усі мовні кордони, а в часи потужних інформаційних потоків на телебаченні та в Інтернеті це важливіше, ніж будь-коли.

Що далі?

Універсальний логотип прав людини може зробити важливий внесок у зміцнення на довгострокову перспективу прав людини повсюди у світі - за умови його поширення серед міжнародної спільноти та її ознайомлення з ним. Для цього нам потрібна Ваша активна підтримка.

Допоможіть нам та багатьом активістам боротьби за права людини, які виступають за досягнення нашої спільної мети, укорінити логотип у громадянському суспільстві!

В завантажувальному центрі веб-сторінки www.humanrightslogo.net кожний відвідувач може завантажити різні формати логотипу, шаблони для друку мерчандайзингових статей, прес-релізи, фото- і кіноматеріали щодо цієї ініціативи. Користуйтеся бланками з логотипом прав людини (або створіть свої власні!)... Залінкуйте логотип на Вашому сайті і використовуйте його для різних заходів. З Вашою допомогою логотип зможе стати єдиним міжнародним символом прав людини.

//www.kiew.diplo.de/Vertretung/kiew/uk/06/Meldungen__Ku__2011/menschenrechte__logo__gewinner.html

//www.tvoiprava.dn.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=104:news03-001&catid=1:latest-news

Немає коментарів: