пʼятницю, 13 травня 2011 р.

Amnesty International: права людини в Україні та світі 2010-2011


У щорічному звіті правозахисної організації Amnesty International про дотримання прав людини у світі констатується погіршення ситуації з правами людини в Україні.

Amnesty International опублікувала звіт Права людини в сучасному світі за 2010 рік, в якому зібрані численні факти порушення прав і свобод людей в усьому світі. У розділі, присвяченому Україні, експерти зазначають, що ситуація з правами людини в порівнянні з минулим роком погіршилася. Автори доповіді називають стан справ «сумним».

Укладачі звіту назвали основні проблеми українського суспільства в сфері дотримання прав людини. На їхню думку, в Україні процвітають тортури і насильство у в’язницях і відділеннях міліції; біженцям та мігрантам, які шукають притулку в країні, загрожують незаконні затримання та депортація з України в країну, з якої вони втекли. Крім цього, у звіті наводяться випадки жорстокого поводження і побиття мігрантів у місцях їх утримання.

Крім того, експерти Amnesty International повідомили, що в Україні погіршилася ситуація зі свободою зібрань, а правозахисникам стало складніше працювати в країні. За підсумками 2009 року в Amnesty International зафіксували в Україні практично ті ж проблеми, однак не заявляли, що ситуація в країні погіршала в порівнянні з 2008 роком.

Українські правозахисники погодилися практично з усіма висновками організації. «Доповідь Amnesty International є серйозним джерелом інформації щодо дотримання прав людини. Ситуація з тортурами дійсно ніяк не змінюється і не зміниться, поки не будуть проведені повноцінні реформи», — заявив голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

Єдиним поліпшенням за минулий рік Гройсман назвав збільшення кількості співробітників МВС, притягнутих до кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з затриманими. «Однак системні проблеми залишилися», — вважає він.

Щодо проблем у світі, то, як йдеться у доповіді, цілком можливо, що 2010 рік увійде у світову історію як переломний, коли активісти та журналісти за допомогою нових технологій звернулися до влади, щоб розповісти про справжній стан речей, і тим самим домоглися більшої поваги прав людини.

«Люди відмовляються боятися. Відважні люди — часто під проводом молоді — піднімаються і голосно заявляють про себе, незважаючи на кулі, побиття, сльозогінний газ і танки. Їх мужність разом із новими технологіями, за допомогою яких активісти минають і викривають урядові заборони на вільне висловлювання і мирний протест, — це сигнал репресивній владі, що їм лишились лічені дні», — сказано у доповіді Amnesty International.

«Міжнародне співтовариство повинне використати шанс на зміни і зробити все, що від нього залежить, щоб 2011 рік не розвіяв жевріючих надій на дотримання прав людини», — зазначається у повідомленні.

Успіх Тунісу і Єгипту у поваленні диктаторів прикував до них увагу всього світу. Тепер гомін йде повсюди — від Азербайджану до Зімбабве, відзначають правозахисники. «Протести охопили увесь Близький Схід та Північну Африку, де люди вимагають припинення репресій та корупції. Подібні виступи яскраво демонструють нагальну потребу в свободі від страху та злиднів. Ті, чия думка була до сьогодні проігнорована, нарешті можуть підняти голос», — сказано у доповіді.

Таким чином передові технології стали інструментами, які допомагають відстоювати права людини всупереч витонченим спробам урядів обмежити і перекрити цензурою потік інформації.

Крім того, правозахисники відзначили вагомий вклад творців Wikileaks, які організували зручний майданчик, яким можуть скористатися усі охочі з різних кінців світу, щоб довести інформацію про зловживання до відома громадськості.

Однак, йдеться у звіті, незважаючи на те, що рішучі наміри протистояти тиранії набули нових форм, а боротьба за права людини вже переходить на нові — цифрові — поля, свобода слова (важлива як і сама по собі, так і для реалізації інших прав) зазнає утисків по всьому світу.

У доповіді Amnesty International-2011 зафіксовано обмеження свободи слова не менш ніж у 89 країнах, розповідається про в’язнів сумління як мінімум у 48 країнах, задокументовані катування та інші види жорстокого поводження щонайменше у 98 країнах, а також повідомляється про несправедливі судові процеси, як мінімум, у 54 країнах. Окрім випадків, про які ставало відомо усьому світові, тисячі правозахисників стикалися з погрозами, позбавленням волі, тортурами і гинули від рук убивць у таких країнах, як Ангола, Афганістан, Бразилія, В’єтнам, Зімбабве, Китай, Мексика, Росія, Таїланд, Туреччина і Узбекистан. Ці активісти найчастіше привертали увагу до таких правозахисних питань, як бідність, маргіналізація цілих спільнот, права жінок, корупція, жорстокість та утиски.

13 травня 2011 р.
За матеріалами: Кореспондент, Український тиждень
//ukrslovo.org.ua/nagolos/suspilstvo/amnesty-international-krytykuye-ukrayinu-za-pogirshennya-sytuatsiyi-z-pravamy-lyudyny.html

Права людини в Україні 2011: порушень все більше 
Право на свободу В Україні має з’явитись широкий громадський рух на захист конституційних прав і свобод 

//sloff.net/wp-content/uploads/2011/09/843.jpg //anti-crime.org

Немає коментарів: