неділю, 22 квітня 2012 р.

Віктор Медведчук: Новообраний парламент матиме заледве 5-7% підтримки вже через кілька місяців після початку своєї роботи


Повернення у політику Віктора Медведчука, одного із найвпливовіших політиків України часів Леоніда Кучми, про яке він заявив у відеозверненні на Facebook, викликало резонанс в інтернет-спільноті. Інтерес до політика закономірно зростає, оскільки особистості такого масштабу не повертаються у політику, щоб покрасуватися перед телекамерами чи з метою зайняти чиновницьку посаду. Амбіції Віктора Медведчука можуть кардинально вплинути на розвиток України, зокрема, в інтеграційних процесах. Адже відомо, що його кумом є Президент Російської Федерації Володимир Путін.

Тож, нове знайомство “Вікон” у соціальних мережах — екс-глава Адміністрації Президента Леоніда Кучми, екс-перший заступник голови Верховної Ради, а нині — ініціатор створення громадського руху “Український вибір” — Віктор Медведчук. Пропонуємо ексклюзивне інтерв’ю з цим політиком.


— Вікторе Володимировичу, своє повернення у публічну політику Ви не пов’язуєте з виборами до Верховної Ради, оскільки у них не братимете участі. Ви вирішили зосередитися на побудові громадянського суспільства. Чи означає це те, що Ви не вважаєте значною і вирішальною нині роль парламентських виборів?


— Безумовно, Ви праві. Підтримка нинішнього парламенту, як відомо, становить 5-7%. Новообраний парламент не буде відрізнятися більшою підтримкою вже через кілька місяців після початку своєї роботи. Ви це побачите на власні очі. Після того, як у 2010 році Конституційний суд України відмінив конституційну реформу 2004 року, парламент втратив повноваження щодо формування уряду, реального контролю за правоохоронною системою, формування незалежної судової гілки влади. Тому функції майбутнього парламенту будуть зведені до прийняття законодавчих актів президентською більшістю, яка обов‘язково буде створена, тому що вибори відбудуться за змішаною системою. Я впевнений, що дві третини депутатів-мажоритарників увійдуть у цю більшість. Заяви опозиції щодо того, що вона переможе на цих виборах і візьме владу у свої руки, є некомпетентними через те, що, скільки б не набрали голосів опозиційні партії за списками, це буде нівельовано мажоритарниками, які увійдуть до президентської більшості. Переконаний, що опозиція програла майбутні вибори ще тоді, коли допустила відміну конституційної реформи і проголосувала за змішану систему виборів.

— Коментуючи Ваше повернення у політику, Віктор Балога припустив, що Ви виконуєте завдання своїх “кумів”, Володимира Путіна та Дмитрія Медведєва, й основною метою Вашої діяльності є посилення російського вектора у зовнішній політиці. Як Ви прокоментуєте таку заяву міністра з надзвичайних ситуацій?

— Метою моєї діяльності як ініціатора створення громадського руху “Український вибір” є реалізація думки більшості громадян України, у тому числі, у питаннях зовнішньоекономічної інтеграції. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, більшість населення країни виступає за участь України в економічних інтеграційних процесах із Росією, Казахстаном та Білоруссю. Тому цей вектор і є реально українським. Щодо висловлювань декого стосовно мене, можу сказати, що є люди, негатив від яких для мене є компліментом. Їхнім головним талантом є те, що вони вміють успливати при будь-якій владі.

— Україна перебуває в енергетичній залежності від Росії, і нам усе важче сплачувати рахунки за газовим контрактом. Як юрист, які Ви бачите правові шляхи вирішення ситуації чи перегляду контракту?

— І як юрист, і як громадянин України вважаю, що вихід із дійсно складної ситуації лежить у площині подальшого проведення переговорного процесу з метою знаходження спільного знаменника, спільних інтересів сторін. Юридичним шляхом це питання вирішити неможливо.

— Громадянський спротив беззаконню є невід’ємною частиною громадянського суспільства, побудувати яке є нині Вашою метою. Проте, Помаранчеву революцію, яка і була громадянським спротивом, Ви називаєте маразмом. Чи не вважаєте це образливим для тих громадян, які висловили таким чином свій протест проти фальсифікацій?

— Ніколи і ніде я не називав так Помаранчеву революцію. Маразмом я називав і називаю те, що трапилося з країною вже після неї. І винним у цьому є помаранчева влада на чолі, як сьогодні всім уже зрозуміло, із випадковою людиною — громадянином Ющенком.

— Вікторе Володимировичу, якби Помаранчевої революції не було, якою б була Україна-2012?

— Ми цього ніколи не дізнаємося. А фантазувати кожен може на свій розсуд.

— Ви категорично проти надання статусу ветеранів війни воякам УПА. З чим пов’язана така категоричність? Хіба ще є сумніви у героїзмі вояків, які боролись за незалежність України проти німецьких та більшовицьких окупантів?

— На мій погляд, статус ветеранів Великої Вітчизняної війни не може бути поширений на вояків УПА — то була інша війна.

— Президент Віктор Янукович неодноразово заявляв про свою зацікавленість у звільненні Юлії Тимошенко, але проти неї відкриваються все нові кримінальні справи. На Вашу думку, якою є реальна причина утримування лідерки “Батьківщини” за гратами?

— Ви самі відповіли на це питання — у тому числі й у тому, що вона — лідер “Батьківщини”.

— Ви не зі слів знаєте, що таке Адміністрація Президента, її функції та завдання. На Вашу думку, чи справляється нині діюча АП із власними функціями? Чи є вона опорою Віктора Януковича? Які є позитиви та прорахунки у роботі?

— Адміністрація Президента покликана створювати необхідні умови для виконання Президентом конституційних повноважень. Наскільки вона справляється із цим завданням, має відповісти Президент України. Краще запитати у нього особисто.

— За даними ЗМІ, Ви можете очолити Адміністрацію Президента. Чи звучала така пропозиція?

— По-перше, не звучала. По-друге, не очікую. По-третє, не погоджусь. В одну і ту саму річку двічі ввійти неможливо.

— Як Ви оцінюєте нині владний та опозиційний сектори в українській політиці? Хто до якого входить? Чи вдасться висунути опозиції спільних кандидатів на мажоритарних округах? Від чого буде залежати успіх чи невдача владної команди на виборах у Верховну Раду?

— Представники і влади, й опозиції борються лише за владу. Кожна з цих сторін заявляє, що влада є для них головною метою для зміни ситуції в Україні на краще. Вірити у це — означає бути наївною людиною. Створення громадського руху “Український вибір” ставить за мету запропонувати більшості громадян України механізм, який примусить будь-яку владу діяти в інтересах людей. Якщо ми разом, усвідомлюючи, що це є єдиний вихід із зачарованого кола, зробимо це, то у результаті отримаємо успіх, але не для влади чи опозиції, а для нас, громадян.

— Вікторе Володимировичу, що нині є сенсом Вашого життя, крім громадського життя і політики? Що дає натхнення?

— Моїм натхненням у житті є моя сім‘я — кохана дружина Оксана і мої діти.

— Дякую, Вікторе Володимировичу, за розмову.

Розмовляв Ярослав РОМАНИШИН, 22.04.2012
//vikna.if.ua/news/category/politics/2012/04/22/8595/view


Віктор Медведчук народився 7 серпня 1954 року у с. Почет Абанського району Красноярського краю (Росія) у сім’ї службовців. Усередині 1960-х років сім’я Медведчуків залишає Сибір і переїжджає у Корнин Житомирської області.

У 1971 році закінчив Борівську середню школу і спробував вступити до Вищої школи міліції. Але не був прийнятий через вади біографії батька, який був ув’язнений “за участь в українській націоналістичній діяльності”.

У 1978 році закінчив юридичний факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка і був направлений на роботу адвокатом Київської міської колегії адвокатів. У ній потрапив у групу “підібраних” адвокатів, яким органи МВС і КДБ доручали вести важливі справи.

Серед особливо резонансних, у яких Віктор Медведчук брав участь як
“адвокат”, були судові процеси над літераторами-дисидентами Юрієм Литвином, Василем Стусом, директором Чорнобильської АЕС Віктором Брюхановим.

За часів президентства Леоніда Кучми обіймав високі державні посади, зокрема, був головою Адміністрації Президента України та першим заступником Голови Верховної Ради України.

Одружений із телеведучою Оксаною Марченко. Має сина та спільну з Оксаною доньку Дарину. Віктор Медведчук є кумом російського політичного лідера Володимира Путіна, який хрестив його доньку Дарину /Довідка
“Вікон”.

Немає коментарів: