четвер, 7 лютого 2013 р.

Василь Сіренко. Звітування перед Венеціанською комісією, погодження з нею кожного кроку в реформуванні - національне приниження


Заплановане на сьогодні засідання комісії Конституційної асамблеї з питань правосуддя не відбулося через відсутність кворуму. Про це повідомила кореспондентка «ЗіБ».

Нагадаємо, на минулому засіданні 17 січня комісія погодила зміни до Конституції, що стосуються повноважень Верховного Суду України.*

На засіданні комісії з питань правосуддя кворуму не було. Тому 7 лютого присутні не обговорювали зміни до Основного Закону, а дискутували про зустріч делегації Венеціанської комісії з членами координаційного бюро КА.

Голова комісії КА з питань правосуддя Василь МАЛЯРЕНКО: «Європейська комісія «За демократію через право» задоволена нашою роботою, претензій до нас немає».

Член комісії КА Василь СІРЕНКО вважає, що звітування перед Венеціанською комісією, погодження з нею кожного кроку в реформуванні - національне приниження.

Представник комісії КА Євген КУБКО має протилежну точку зору: «Це не приниження. Європейські фахівці висловлюють свої побажання, нам ніхто нічого не диктує».**

*07.02.2013
//zib.com.ua/ua/pda/14232.html

**«Закон і Бізнес» №6 (1096) 09.02. - 15.02.2013
Фото: Іван СТЕЦЕНКО
//zib.com.ua/ua/pda/14267.html

15.05.2013 Х) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
22.02.2013 (VIII) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя
17.01.2013 (VII) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
26.12.2012 (VІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
06.12.2012 Доповідь Комісії з питань правосуддя щодо концептуальних засад конституційно-правової модернізації правосуддя України 
04.12.2012 (V) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя (Концепція Миколи Оніщука) 
16.11.2012 (ІV) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
02 і 05.11.2012 (ІІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
18.10.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
02.07.2012 Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань правосуддя 
26.06.2012 Круглий стіл «Принцип верховенства права в діяльності вищих судових органів України: людина - законодавець - суспільство»

5 коментарів:

Вадим Мурачов сказав...

07.02.2013 | Василий Маляренко:
Венецианская комиссия поддерживает
поэтапное изменение Конституции.

Сегодня в здании Верховного Суда Украины должно было состояться очередное заседание Комиссии Конституционной ассамблеи по вопросам правосудия (Комиссии), однако, как сообщает корреспондент «ЮП», из-за отсутствия кворума (из 13-ти членов Комиссии на заседание пришло всего шесть человек) этот рабочий орган так и не смог начать свою работу.

Вместе с тем, председатель Комиссии Василий Маляренко рассказал присутствующим, что за те несколько недель, когда члены Комиссии не проводили заседания (напомним, последнее провели 17 января с.г.), состоялись два заседания координационного бюро Конституционной ассамблеи, на последнем из которых (5 февраля с.г.) присутствовали эксперты Европейской комиссии «За демократию через право» (Венецианской комиссии) во главе с председателем этой экспертной организации Джанни Букиккио.

«Главной темой для обсуждения были вопросы, связанные с правосудием», – проинформировал присутствующих г-н Маляренко, добавив, что европейская делегация высоко оценила работу Комиссии. «Комиссия фактически идет впереди других рабочих органов Ассамблеи.

Практически не одна комиссия, кроме нашей, не утвердила концептуальных основ усовершенствования конституционного регулирования той или иной сферы, не приступила к разработке конкретных норм», – отметил Василий Маляренко.

Кроме этого он рассказал, что главным пожеланием международных экспертов было ускорение работы над усовершенствованием Основного Закона. «Венецианская комиссия считает, что необязательно сразу менять весь текст Конституции Украины, изменения можно вносить блоками. В частности, раздел Основного Закона, которым регулируется деятельность судебной власти, по мнению европейских экспертов, может быть изменен без внесения изменений в другие разделы», – пояснил г-н Маляренко.

Следует отметить, что именно такую тактику – внесение точечных изменений – будут применять отечественные законодатели. По крайней мере, на рассмотрение парламента уже поступил проект закона «О внесении изменений в статью 98 Конституции Украины (относительно полномочий Счетной палаты)», инициированный главой государства как безотлагательный.

http://yurpractika.com/news.php?id=0035359

Вадим Мурачов сказав...

13.02.2013 | Марина Ставнійчук
Найближчим часом Конституційна Асамблея надішле на експертизу до Венеціанської комісії проект перших змін до Конституції України в частині правосуддя.

Про це заявила 13 лютого в інтерв'ю УКРІНФОРМу секретар Конституційної Асамблеї Марина Ставнійчук.

"Є всі підстави стверджувати, що найближчим часом проект перших змін до Конституції України, пов'язаних з покращенням сфери інституювання та діяльності судової влади, надійде до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії)", - сказала вона.

Як зазначила Ставнійчук, під час останньої зустрічі Президента України з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо (5 лютого 2013 р.) Віктор Янукович чітко вказав, що найближчим часом Конституційна Асамблея надасть конкретні пропозиції і відповідний законопроект для внесення їх до Конституції. І, безумовно, ці пропозиції буде невідкладно направлено на експертизу у Венеціанську комісію. Глава української держави запевнив, що при підготовці конституційних змін, пов'язаних із питаннями правосуддя, орієнтиром для України є саме рекомендації Венеціанської комісії.

За словами Ставнійчук, сьогодні в Конституційній Асамблеї на стадії завершення знаходиться проект змін до Основного Закону в частині правосуддя, який був підготовлений з урахуванням позицій різних комісій Асамблеї, з врахуванням позиції всіх зацікавлених сторін.

"В основу конституційного регулювання питань судової влади закладаються європейські підходи доступу до професії судді, створення засад реальних механізмів гарантування незалежності суддів, утвердження дієвого суддівського самоврядування, а відтак це має призвести до утвердження ефективного незалежного правосуддя", - зазначає секретар Конституційної Асамблеї.

На її думку, такі підходи дають підстави стверджувати про те, що в рамках процесу модернізації Основного Закону, ще на першому його етапі, вдасться вирішити низку конституційних проблем, пов'язаних із системою судочинства.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/konstitutsiyniy_asambleii_vge_e__shcho_nadislati_venetsianskiy_komisiii___stavniychuk_1796892

Вадим Мурачов сказав...

13.02.2013 | Руслан Демченко

Уряд схвалив план першочергових заходів щодо євроінтеграції на 2013 рік, повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

"Схвалений документ є комплексним урядовим рішенням, яке спрямоване на забезпечення безперервної роботи з реалізації євроінтеграційних задач України з урахуванням внутрішніх соціально-економічних реформ, які здійснюються в державі", - повідомив Демченко після засідання уряду в середу в Києві.

Він розповів, що цей план розглядає, серед іншого, конкретні дії української сторони з метою підготовки імплементації майбутньої Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, посилення співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки, зокрема в контексті реформування системи судочинства, правоохоронних органів, виборчої системи і боротьби з корупцією, а також торговельного та секторального співробітництва з ЄС, поліпшення ділового та інвестиційного клімату в Україні.

Перший заступник міністра додав, що передбачені заходи доповнюватимуться кроками з реформування системи правосуддя, які здійснюються в рамках Конституційної асамблеї і відповідних комітетів і робочих груп.

Демченко також відзначив, що ухвалене урядом рішення є важливим у контексті підготовки до саміту Україна - ЄС 25 лютого в Брюсселі, а також в контексте очікуваного підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС восени цього року.

http://interfax.com.ua/news/political/140425.html#.URzKmx1FoXE
http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1469506

Вадим Мурачов сказав...

18.02.2013 | Василий Маляренко

Конституционная Ассамблея будет предлагать минимизировать политическое влияние на судебную ветвь власти.

Об этом заявил председатель Комиссии по вопросам правосудия Конституционной Ассамблеи Василий Маляренко в комментарии УКРИНФОРМу.

«Конституционная Ассамблея исходит из того, что политических влияний на судебную систему вообще не должно быть», - сказал он.

По мнению бывшего председателя Верховного суда Украины, Конституция не только должна предусматривать уголовную и политическую ответственность за такое влияние, но и максимально устранить политические органы от формирования кадрового состава судейского корпуса.

В этом контексте член комиссии по вопросам правосудия Конституционной Ассамблеи и научный консультант по правовым вопросам общественной организации Украинский центр экономических и политических исследований имени Александра Разумкова Николай Мельник отметил, что ныне в процедуре формирования судейского корпуса между Президентом и парламентом существует определенный баланс при выборе и назначении судей. В то же время, по убеждению эксперта, необходимо активнее добиваться ослабления политизирования отечественной судебной системы.

Уменьшение политического влияния на судейский корпус, по его мнению, необходимо начинать с достижения большей объективности и незаангажированности Высшего совета юстиции, отвечающего за формирование высокопрофессионального судейского корпуса. Ощутимую роль в этом могло бы сыграть судейское самоуправление, уровень которого до сих пор остается недостаточно высоким, отметил Мельник.

Напомним, в ближайшее время Конституционная Ассамблея планирует направить на экспертизу в Европейскую комиссию «За демократию через право» (Венецианскую комиссию) проект первых изменений к Конституции Украины, связанных с улучшением деятельности судебной власти.

http://www.ukrinform.ua/rus/news/konstitutsionnaya_assambleya_predlagaet_minimizirovat_politicheskoe_vliyanie_na_sudebnuyu_vlast_1491482

Вадим Мурачов сказав...

16.03.2013 | Василь Сіренко
Конституція має насправді захищати
права платників податків

Недосконалість судової системи в Україні не повинна фінансуватися беззастережно всіма платниками податків. Таке переконання в інтерв"ю УКРІНФОРМУ висловив головний науковий співробітник відділу теорії держави і права імені В.М.Корецького НАН України Василь Сіренко. За словами члена Комісії з питань правосуддя Конституційної Асамблеї, у разі задоволення майбутніх скарг на Українську державу в Європейському суді з прав людини, "збитки мають відшкодовуватися конкретними чиновниками, що довели до цього".

На переконання експерта, прагнення політиків за допомогою закону протягом 20 років підпорядкувати судову систему поставило її фактично на межу розвалу. За інформацією Василя Сіренка, корупція вразила судову систему настільки, що навіть остання редакція Закону "Про судоустрій" несе в собі корупційні ознаки можливостей, за допомогою яких можна наживати мільйони доларів злочинним шляхом.

"Юридичній громадськості давно було час активніше втрутитися в реформу вітчизняного правосуддя, – вважає експерт, – наразі це дозволили можливості Конституційної Асамблеї". Сьогодні треба вирішувати масу проблему, зокрема, з Верховним Судом України.

"Неприпустимо, щоб ВСУ був практично виключений з процесуальних відносин", — наголосив авторитетний вчений. — "Вищий орган судової влади повинен об"єднати повноваження першої інстанції, апеляції й касації, а також отримати ревізійні можливості й мати змогу виносити остаточне рішення, що було б вказівкою для нижчестоящих судів". А в разі необхідності, вважає Василь Сіренко, виконувати місію конституційної юстиції.

http://www.ukrinform.ua/