середу, 23 лютого 2011 р.

Влада хоче Конституційної Асамблеї, опозиція - Установчих зборів


Є побоювання, що новим варіантом Основного закону господарі Банкової збільшать свої повноваження.

Скасування політичної реформи і повернення до Конституції зразка 1996 року президенту Віктору Януковичу видалося замало, і він вирішив взятися за розробку нових змін до Основного закону. Глава держави вважає, що творити поліпшений варіант головного документа країни має Конституційна Асамблея. І підтримав ідею її створення, яку свого часу запропонував Леонід Кравчук, президент України у 1991-1994 роках. Видано відповідний указ. Леонід Макарович разом із двадцятьма фахівцями у сфері права увійшов до складу Науково-експертної комісії, яка вироблятиме механізм створення і діяльності цієї Асамблеї.

Як каже Кравчук, треба визнати, що нинішня Конституція є такою, що не відповідає інтересам українського народу. Тому її треба привести у відповідність з потребами часу. За прогнозами першого президента, ця робота може зайняти два з половиною роки. Підготовлені напрацювання від імені чинного президента передадуть для схвалення у парламент нового скликання. Кравчук не виключає, що нову версію Конституції затверджуватимуть на всеукраїнському референдумі. Все залежатиме від думки Конституційної Асамблеї.

Поки що не повідомляється, за яким принципом підбиратимуть людей у цей, не передбачений жодними правовими документами, орган. Очолювати його, вважає Кравчук, мала би досить авторитетна людина у суспільстві, громадсько-політичний діяч, який не належить до жодної політичної сили і не працює у владі. У Леоніда Макаровича є впевненість, що вдасться прийняти нову Конституцію. Запорукою цього, за його словами, є «стабільність у владі, яку забезпечив Віктор Янукович», а ця «стабільність», мовляв, є першим кроком до стабільності у суспільстві… Леонід Кравчук висловив упевненість, що після Януковича нікому з інших президентів більше не захочеться міняти Конституцію. У тому сенсі, що вона буде досконалою…

У середовищі опозиційних політиків звістку про конституційну реформу зустріли «в штики».

Представник «Народної Самооборони», народний депутат Тарас Стецьків, оцінив ініціативу Януковича як «імітацію демократичного процесу». Сказав, що, прикрившись групою призначених юристів і політиків, він готує ширму для конституційної узурпації влади. Тарас Стецьків пропонує інший демократичніший шлях для внесення змін до Основного закону – скликання Установчих зборів. Представників до цього органу мали би всенародно обирати у мажоритарних округах. Члени Установчих зборів повинні на десять років відмовитися від права балотуватися на будь-яку виборну посаду чи бути призначеними на державні посади. Партії не мають права брати участь у виборі цих представників. Конституційні напрацювання Установчих зборів повинен затвердити референдум.

У грудні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко уже пробував взятися за розробку змін до Конституції, для цього створив Національну конституційну раду. Але у час гострої політичної кризи ця ідея так і не знайшла підтримки.

Коментар для «ВЗ»

Ігор КОГУТ,
голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив

Важливо, щоб Конституційна Асамблея була реальним процесом, а не бутафорією. Хотілося би сподіватися, що створена експертна група напрацює законодавчу і методологічну основу проведення Конституційної Асамблеї. Що робота з формування установчої влади буде відкритою для громадянського суспільства. Ця Асамблея повинна поставити собі за мету «десовєтизацію» державної системи України, поставити в основу основ людину та її громадянські права.

P.S. На засіданні щодо створення Конституційної Асамблеї президент Віктор Янукович допустив черговий мовний ляп. Він сказав: «Леонід Макарович мені досить ПІДСТУПНО розповів, як це можна організувати, тому я прийняв його ініціативу». Очевидно, глава держави хотів сказати ДОСТУПНО. Неприємна обмовка трапилася з Януковичем у Міжнародний день рідної мови…

На фото: Віктор Янукович підшукав для Леоніда Макаровича нову роботу – готувати Конституційну Асамблею.

23.02.2011
Іван ФАРІОН, «Високий замок»
Фото Михайла МАРКІВА
//www.wz.lviv.ua/articles/90348
//lib.rada.gov.ua/static/about/monitor-09/reg_11/reg_11_14.htm

Немає коментарів: