вівторок, 22 лютого 2011 р.

Арсеній Яценюк: Конституційний процес має почати Національна Конституційна асамблея не імені Президента Януковича, а імені народу України


Кравчук береться 
за нову Конституцію

Президент Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї, яка має розробляти текст нової редакції Конституції. Цей дорадчий орган формує науково-експертна група, очолювана першим президентом Леонідом Кравчуком. Йому, власне, належить ідея створення Конституційної асамблеї і всенародного обговорення змін до Основного закону, пише ВВС Україна.

Нова Конституція задля єдності

"Ця робота повинна бути спрямована на підняття рівня довіри суспільства до цієї Конституції", - сказав Віктор Янукович, а його прес-служба повідомила, що проект нової Конституції широко обговорюватиметься у суспільстві і лише після цього у статусі президентського законопроекту буде поданий до Верховної Ради.

Але це, схоже, буде нескоро, бо написанню власне тексту проекту нової Конституції передуватиме створення Конституційної асамблеї. Але спочатку творитимуть концепцію того органу, тобто, алгоритм, за яким його формуватимуть. На це, судячи зі слів Януковича, може піти чимало часу.

"Створення Конституційної асамблеї включатиме такі напрямки, як розробка науково-експертною групою концепції Конституційної асамблеї ... Друге - публічна презентація проекту концепції Конституційної асамблеї. Далі президент України повинен взяти на себе відповідальність видати відповідний указ про організацію роботи асамблеї і звернення до українського народу".

Робота над Конституцією, вважає президент, має об'єднати Україну, оскільки економічна криза, за словами Януковича, продемонструвала, що модель державного устрою "була слабкою і не могла об'єднати суспільство".

Кого Кравчук хоче бачити серед творців

Леонід Кравчук, якому Янукович доручив керувати робочим науково-експертною групою, вважає, що Конституційну асамблею має очолювати не "офіційний політик". Політиків у ній має бути, на думку першого президента України, не більше чверті від загального складу.

"Я, особисто, дуже не хотів би, щоб Конституційна асамблея розділилася на дві частини - опозиційну і не опозиційну. Я хотів би, щоб це була одна частина - розумна", - сказав Кравчук, який вважає, що в цілому до Конституційної асамблеї мають увійти 100-150 осіб - юристи, фахівці з конституційного права, провідні політологи, представники політичних партій та громадських організацій".

Кравчук вважає, що нову Конституцію ухвалять не раніше, ніж після парламентських виборів, призначених на жовтень 2012-го року.

"Я наберуся сміливості сказати, думаю, що розглядати цей проект вже буде нова Верховна Рада. Подивимося, але швидше за все, та Верховна Рада, яка буде обрана в 2012-му році", - сказав Кравчук, який назвав Януковича першим українським лідером, що наважився на реформи в Україні. Сам Янукович вважає роботу над новою редакцією Конституції апогеєм оголошених ним реформ.

Опозиція проти "конституційних декорацій"

Утім чимало оглядачів та представників неурядових організацій схильні вважати, що нова редакція Конституції буде вигідна передусім правлячій політичній та бізнес-еліті, а не пересічним громадянам України.

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк побоюється, що Конституційна асамблея у тому варіанті, який планує Янукович, може стати "декорацією для укріплення конституційної монархії президента":

"Своїм рішенням президент відбирає у парламенту право ухвалювати зміни до Конституції. Це – черговий етап конституційного перевороту, коли вся вертикаль влади в країні будується під одну людину. Країна без балансу гілок влади приречена на стагнацію і деградацію. Повернути Україну на шлях розвитку може Конституція, зміни до якої будуть внесені за участю народу і ухвалені на референдумі. Але почати цей процес має Національна Конституційна асамблея не імені Президента Януковича, а імені народу України. Вона має представити суспільну і експертну думку, а не тільки обґрунтує бажання президента", - вважає лідер "Фронту Змін", який ще понад рік тому вніс до парламенту проект постанови "Про утворення Національної Конституційної асамблеї".

22 лютого 2011 року 
//www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2011/02/110222_constitution_new_ob.shtml
Фото: //ura.dn.ua/

Немає коментарів: