неділю, 1 листопада 2009 р.

Заява Всеукраїнського Об'єднання «Народна Конституція» про право народу на повстання


Конституційний процес, з таким великим трудом розпочатий, наразі, «витанцьовує» на місці. Всеукраїнське обговорення конституції радше нагадує імітацію, у кращому випадку – політзаняття чи політінформацію радянського штибу. До того ж організовані не кращим чином. Широка громадська дискусія на тему конституційних змін просто відсутня. |рус.|

Очевидно, українці вкрай зневірені у владі, відтак, досить слабко реагують на будь-які владні ініціативи, небезпідставно вважаючи їх черговим обманом. Зневірені, це ще м’яко сказано. У багатьох добропорядних громадян України при одній згадці про українську політику та про більшість вітчизняних політиків виникає, щонайменше, відчуття огиди.

Треба констатувати, що нинішній конституційний процес та українство існують, без перебільшення, у паралельних світах. При цьому, переважна більшість політичних сил в Україні свідомо шкодять, саботують – ігнорують, замовчують тему конституційної реформи загалом.

Яскравим прикладом цього є недавня відмова Верховної Ради направити на розгляд Конституційного Суду усі без винятку, про всяк випадок, наявні у парламенті проекти змін до Конституції України. Мабуть, панів депутатів усе влаштовує. Народні обранці просто не бажають та й власне не спроможні щось змінити.

Україна – на колінах. Українці – принижені і розгублені. Довіра до будь-якої влади розтоптана на роки вперед. Наскрізь по країні гуляє-розгулює беззаконня і свавілля нового українського «панства». Століттями омріяна Українська Держава вже давно нагадує м’ясорубку людських життів, ідей, прагнень, сподівань, віри у справедливість і закон.

Жити у хаосі беззаконня, викривлення закону стає все нестерпніше. Так. Україні потрібен закон – новий закон. Україні потрібна нова конституція. Проте ще більше українцям потрібне переконання у тому, що цей закон справді буде народним – справедливим для усіх і кожного, а також дієвим – здатним реально захистити усіх та кожного.

Сьогодні президентські конституційні ініціативи пропонуються до всеукраїнського обговорення як «народний проект конституції», але назватися ще не значить бути.

Народність визначається закріпленими у конституції правами людини і громадянина, але найперше – рівнем впливу громадян на реалізацію Основоположного Закону, наявними реальними конституційними механізмами прямої, безпосередньої участі громадян у здійсненні та захисті конституції, у здійсненні та захисті своїх прав і свобод.

Іншими словами, Народна Конституція – це право та обов’язок громадянина здійснювати та захищати закон – свої права і свободи, особливо тоді, коли держава неспроможна цього зробити або тоді, коли держава сама стає порушником закону.

Саме ефективний захист прав людини і громадянина, а також забезпечення прямої, безпосередньої участі громадян у здійсненні та захисті своїх прав і свобод мають стати наріжним каменем нової – Народної Конституції України.

Пропонуємо внести у Конституцію України нове право – право народу на повстання – право на спротив тиранії і пригнобленню як основну гарантію здійснення та захисту прав людини і громадянина в Україні.

Пропонуємо винести на всеукраїнське обговорення, а далі на всеукраїнський референдум питання закріплення в українському законодавстві права народу на повстання як норми прямої дії.

Право на демократичне повстання є добре відомим у світі. Закріплення такого права є свідченням того, що головні пріоритети держави насправді належать не державному апарату – чиновникам, але народу – громадянам країни.

«Спротив пригнобленню є наслідок, що витікає з інших прав людини. Коли уряд порушує права народу, повстання для народу і для кожної його частини є його найсвятішим правом та невідкладним обов’язком». Декларація прав людини і громадянина 1793 року.

«Весь досвід минулого підтверджує, що люди схильні зносити пороки до тих пір, поки їх можна терпіти, ніж використовувати своє право скасовувати урядові форми, що стали для них звичними. Але коли довгий ряд зловживань і насильств, незмінно підпорядкованих одній і тій же меті, свідчить про підступний задум змусити народ змиритися з необмеженим деспотизмом, скидання такого уряду і створення нових гарантій безпеки на майбутнє стає правом і обов'язком народу». Декларація незалежності США 1776 року.

«Необхідно, щоб права людини охоронялися силою закону з метою забезпечення того, щоб людина не була змушена вдаватися як до останнього засобу до повстання проти тиранії і гноблення». Загальна декларація прав людини, прийнята і проголошена резолюцією 217 A (III) Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року.

Народна Конституція – це, насамперед – право народу на повстання – право на спротив тиранії і пригнобленню – священне право на гідність.

Для України таке право є надзвичайно актуальним. Це право є справді універсальною гарантією здійснення і найголовніше – захисту усіх інших прав людини і громадянина.

Звичайно, саме по собі право на повстання не панацея, але той крайній – народний засіб, той запобіжник, який обов’язково буде працювати. Це зрештою такий бажаний для держави громадянський консенсус – спільний обов’язок, спільне право, спільна відповідальність за свободу, за гідне життя для кожного українця та для усього Українського Народу.

Право народу на повстання – це справжній Закон Свободи вільної козацької нації.

Київ – 01 листопада 2009 р.

В. І. Мурачов
Голова Всеукраїнського Об’єднання «Народна Конституція»

Заява Всеукраїнського Об'єднання «Народна Конституція» про гарантії для Українського Народу
Влада боїться свободи в серцях більше, ніж голодного бунту. Бо голодного можна купити, а вільного - тільки вбити
Геном українця. Фактор страху Між Гондурасом і Монголією
Охороняти Конституцію - допускає боротьбу проти власного народу. Поважати - означає верховенство права
Хіба з пораненої совісті не ллється кров? Із цієї рани витікає вся мужність і безсмертя людини, стікаючи цією кров’ю, вона помирає навіки
Окупуй свою країну, окупуй своє місто, окупуй свою вулицю, окупуй своє серце
Із озброєним народом делікатніше треба, із ним не впорається ніхто, жодна армія, жоден флот
Право на свободу В Україні має з’явитись широкий громадський рух на захист конституційних прав і свобод
Козаки мають за собою право людське й природне, один із головних принципів котрого є: Народ завжди має право протестувати проти пригноблення і привернути уживання своїх стародавніх прав, коли матиме на це слушний час
Разоружая народ, власть таким образом оскорбляет его недоверием, и это говорит о ее трусости и подозрительности
Главная причина для граждан владеть оружием и носить его, есть, в конечном счете, необходимость защищаться от тирании
Саме революційна вулиця стала чи не головним джерелом формування нової політичної еліти, появи моральних лідерів
Методы ненасильственных действий Некоторые правят своими народами с помощью трюков, а не справедливых принципов 


Про право народу на повстання. Всеукраїнський бюлетень "Народна Конституція"

Немає коментарів: