вівторок, 28 червня 2011 р.

Віктор Мусіяка: Поки люди не навчаться по-справжньому захищати свої права, нічого не буде


8 червня 1996 Верховна рада України прийняла Конституцію України, яка закріпила права і свободи громадян, суспільно-політичне і державний устрій, основні принципи взаємодії гілок влади, засади регулювання найважливіших суспільних відносин. Очікувань було багато. Чи виправдалися вони? Про це та багато іншого кореспонденту «ГолосUA» розповів один з авторів Конституції 1996-го, народний депутат ІІ та ІV скликань Віктор Мусіяка.

- Віктор Лаврентійович, Основному закону держави - 15 років. Цей документ гарантує українцям багато прав і свобод. Але чомусь те, що гарантовано, не дотримується ...

- Конституцію писали нормальні люди. Ні в кого з тих, хто готував в 1996 році Основний закон, не було й думки, що хтось може нахабно, цинічно не виконувати Конституцію. Або приймати зміни як тільки комусь захочеться. Хто таке міг подумати? Та ніхто. А сьогодні маємо те, що маємо. І поки люди не навчилися по-справжньому захищати свої права, нічого не буде.

- Як вони повинні це робити?

- Люди просто не навчилися вибирати до органів влади тих людей, які налаштовані і готові морально і професійно виконувати свої зобов'язання, як це прописано в Конституції. А потім, один раз допустили до влади людей, які не готові діяти відповідно до Конституції і законам, і все! А ці люди почали продукувати механізми, які забезпечували і забезпечують до цього часу їм спокійне життя і безвідповідальність за невиконання законів. І поки люди не зрозуміють, що ті права і свободи, які проголошені Конституцією, це для людей, і що їх потрібно захищати і відстоювати, до тих пір нічого не змінитися.

- А які механізми захисту прав громадян?

- У нас поки легальний механізм - це вибори. Але чомусь кожен раз ми наступаємо на ті ж граблі. І обираємо тих, хто нехтує Основним законом країни.

- Чому політики дозволяють собі переступати через закон, Конституцію?

- Якраз безвідповідальність до цього і приводить. Справа в тому, що вони самі створюють механізми, які повинні забезпечувати відповідальність. У законах прописана відповідальність за дії, які відбуваються. Але хто їх буде притягувати до відповідальності, якщо вони формують всі органи влади: прокуратуру, міліцію, суди і так далі? Так що треба йти більш серйозним шляхом, щоб поставити владу на місце. Тому що чиновники не бачать відповідальності і дозволяють собі вольності.

- Як виховати в політиках відповідальне ставлення до Конституції і законів?

- (Усміхнувся - авт.) Якщо б почати з дитячого садочку, то можна було б ще виховувати. Але вони ж вже не діти і чітко знають мету свого приходу в політику. Але якщо нічого не робити, пустити все на самоплив, наслідки можуть бути страшними. І я завжди волав на цю тему. Неодноразово заявляв, що ми вже докотилися до стану, коли займатися тільки просвітництвом мало. Потрібно щось робити. Інакше ми далеко зайдемо. Народ повинен не просто гортати Конституцію. Він повинен її читати, осмислювати і вимагати виконання від влади основних норм Конституції.

- Підкажіть, як це робити простим людям?

- Можна писати різні запити до органів влади. Якщо це не йде, значить потрібно створювати різні громадські організації, рухи, партії і так далі. Демонстрації, виступи влаштовувати. Якщо і це не допомагає, потрібно вимагати дострокових виборів. І говорити чиновникам: «Забирайте своє лахміття, мільйони, і пішли з влади». Але повернутися в правове поле не так вже й просто. Це не за день і не за місяць робиться. Це повинен бути процес. Тим більше, життя показує, що якщо ми через щось перескакуємо, то потім потрапляємо в прірву. А треба, щоб був фундамент ментальності, розуміння цього всього. Треба, щоб всі ланки, одна за одною були пройдені. Це процес дуже складний. І треба не просто розуміння того, що так жити не можна, а розуміння, як треба жити і як до цього прийти.

- Чому у політиків, які приходять до влади, є таке нездорове бажання щоразу переписувати Конституцію під себе?

- Коли вони дориваються до влади, вони хочуть дуже довго керувати. А Конституція, навпаки, свідчить, що влада повинна змінюватися, що влада повинна мати противагу, баланс, що влада не повинна концентруватися в одних руках. Бо тоді всі співають не тільки одну пісню, а й в один голос. А це не подобатися політикам. Тому й намагаються весь час перекроювати Основний закон. Це не дуже добре, якщо весь час щось міняти там. Ось, наприклад, Америка вже майже два століття живе за тією Конституцією, яку прийняла. А ми? Через кожні 3-5 років заводимо розмови про те, що потрібно щось змінити. Насправді спочатку хоча б потрібно почати виконувати те, що там прописано. А далі буде видно.

Ольга Черненко, 28.06.11
//www.golosua.com/ua/main/article/intervyu/20110628_viktor-musiyaka-poka-lyudi-ne-nauchilis-po-nastoyaschemu-zaschischat-svoi-prava-nichego-ne-budet

Мусіяка Віктор Лаврентійович - вчений, відомий політичний і державний діяч, заслужений юрист України, професор, один з авторів тексту Конституції України, Цивільного кодексу та більше сотні законопроектів. Віце-спікер Верховної ради України (1996-1998), перший представник Президента України у Верховній Раді Україні (1995-1996), Народний депутат України (1994 -1998, 2002-2006), голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення політичної реформи, парламентської реформи та організації парламентського контролю, член Комітету з питань правової політики (2002-2006), головний консультант Науково-експертного управління Секретаріату ВР України, заступник директора з наукової роботи Інституту законодавства ВР України (1998 - 2002).

Є автором більше 200 публікацій. Консультант з правових питань провіднихполітиків України.

Особистий девіз: «Вір, люби - і будеш!»
//c-lawyers.com/ua/team/getOnePartner/19/

Немає коментарів: