середу, 10 грудня 2008 р.

На якій підставі працівники міліції можуть затримати або заарештувати особу?


Повноваження міліції на арешт і затримання повинні бути обмежені рамками законності, так, щоб громадськість була впевнена, що ці повноваження не створять ґрунту для зловживань, і так, щоб у працівників міліції були тверді гарантії в їх роботі. 

Ці повноваження повинні здійснюватися на розумних підставах і суворо за законом. Ст. 5 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. надає повний список із шести законних підстав для позбавлення волі людини. Найважливіша підстава стосується повсякденної роботи міліції: 
законний арешт або затримання особи за обґрунтованою підозрою у вчиненні правопорушення, або коли є достатні підстави вважати, що необхідно запобігти вчиненню нею правопорушення або перешкодити їй сховатися після його вчинення. 
Обґрунтованою підозру можна вважати тоді, коли вона заснована на фактах або інформації, що задовольнила б об'єктивного спостерігача у відношенні того, що дана особа могла вчинити правопорушення. 

Зрозуміло, кожна ситуація - особлива, і професійному працівнику міліції необхідна добра підготовка для надбання навичок судження про те, що необхідно почати і коли. 

Крім того, у Статті 5 наводяться такі підстави: 
  • законне утримання особи під вартою після його осудження судом; 
  • законний арешт або затримання за невиконання рішення суду або з метою забезпечення будь-якого зобов'язання, продиктованого законом; 
  • затримання неповнолітньої особи на підставі законної постанови для виховного нагляду або для того, щоб вона постала перед компетентним органом; 
  • законне затримання осіб із метою запобігання поширення інфекційних захворювань, а також душевнохворих, алкоголіків, наркоманів і бродяг;
  • арешт або затримання особи з метою запобігання її незаконного в'їзду в країну або особи, проти якої приймаються заходи для її висилки або видачі.

//www.uapravo.com/hro/text.php?lan=ukr&id=4748&id_book=4732&id_parent=4732&id_vid_res=17

Немає коментарів: