середу, 10 грудня 2008 р.

Як стоїть питання про права людини для самих працівників ОВС?


Кожен працівник міліції - чоловік або жінка - це людина, і тому на нього поширюються такі ж права, як і на усіх. Ці права невіддільні і невід'ємні. Але замовчати той факт, що працівники ОВС займають особливе місце в правозахисному законодавстві, було б нерозумно і нелогічно. 

Між ОВС і державою установилися привілейовані відносини по тим причинам, що роблять міліцію необхідною: запобігання і виявлення злочину, підтримка й охорона суспільного порядку, надання допомоги людям, що потрапили в небезпеку, захист права людини. Якщо держава зобов'язана стежити за тим, щоб права людини шанувалися і дотримувалися, то на практиці для цього часто застосовується міліція. 

На рівні ООН і Ради Європи поліція й інші правоохоронні органи одержують жорсткі інструкції по докладним стандартам стежити за дотриманням своїх прав у ході захисту інших людей. (Див. Основні правозахисні стандарти, рекомендовані неурядовою організацією Міжнародна Амністія). Це і Кодекс поведінки ООН для посадових осіб по підтриманню правопорядку, і його еквівалент, прийнятий Парламентською Асамблеєю Ради Європи - Декларація про поліцію

Але європейського юридично обов'язкового тексту про права людини для поліції не існує. З погляду Парламентської Асамблеї правозахисні стандарти для поліції потребують “максимальної пропаганди”. 

Декларація про поліцію дає докладні інструкції - не тільки стосовно обов'язків “поліцейських” (як вона їх називає), але й стосовно умов, у яких повинні працювати поліцейські. Наприклад: 
  • декларація наказує поліцейським порушувати накази, якщо вони є незаконними (А.3 і А.4) 
  • звільняє їх від покарання за це (А.7); 
  • дотримання декларації дає поліцейському право на активну моральну і фізичну підтримку суспільства (А. 16); 
  • поліцейські повинні пройти ретельну підготовку (Б. З), мати відповідні умови роботи (Б.4) і адекватну оплату (Б.5).

//www.uapravo.com/hro/text.php?lan=ukr&id=4739&id_book=4732&id_parent=4732&id_vid_res=17

Немає коментарів: