вівторок, 25 грудня 2012 р.

Конституційна реформа: нові реалії


За даними проведеного КМІС соціологічного дослідження, лише 9,9% громадян переконані, що проект змін до Конституції має розробляти саме Конституційна Асамблея [КАЯК]

Про це повідомила голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко на круглому столі "Конституційна реформа: нові реалії", що відбувся в УКРІНФОРМі з ініціативи Школи політичної аналітики національного університету "Києво-Могилянська академія".

"Згідно із соціологічним опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології у листопаді 2012 року, лише 9,9% громадян переконані в тому, що саме Конституційна Асамблея має розробляти проект змін до Конституції", - сказала Юлія Тищенко.

При цьому вона додала, що відсоток тих, хто покладає цю місію на Президента, становив лише 5,8%, а на спеціально створений для цього орган, зокрема, установчі збори - 29,6%. "Пальму першості" посів парламент - йому віддали перевагу 32,4% опитаних. "Питання збільшення довіри до парламенту пов'язане з тим, що пройшли парламентські вибори, парламент оновився, і в суспільстві є нові очікування щодо нього", - переконана експерт.

Ю.Тищенко також послалася і на думку опитаних щодо права Глави держави порушувати окремі статті Конституції. 18,3% респондентів вважають, що Президент може порушувати окремі статті, а 65,1% - не може порушувати за жодних обставин: "Це можна пояснити кризовим станом нашого суспільства, його економічними проблемами і певними патерналістськими очікуваннями".

Окрім того, вона навела й інші результати опитування. Зокрема, на запитання, чи підтримуєте ви необхідність внесення змін до Конституції, позитивно відповіли 56%, тоді як, для порівняння, у 2010 році таких було майже 64%. А ось цифра тих, кому важко відповісти, впродовж останніх років була стабільною - на рівні 25%, що свідчить про незрозумілість цих питань для суспільства.

"Тому обговорень на зразок нинішнього круглого столу має бути набагато більше і в різних форматах, щоб донести плюси і мінуси цього процесу і зібрати основні думки самого суспільства. Бо Конституція пишеться не політиками для політиків. Це угода в межах самого суспільства: як жити, контролювати владу і як взаємодіяти. Але провідним у цьому процесі має бути суспільство", - підсумувала Тищенко.

Наталія Андрусенко, 25 грудня 2012 року
//www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZYbb5R81qoo
//www.ukrinform.ua/ukr/news/menshe_10_gromadyan_pokladayutsya_na_konstitutsiynu_asambleyu___ekspert_1782007
//www.ucipr.kiev.ua/publications/kruglii-stil-konstitutciina-reforma-novi-realiii-kiiiv-25122012-r


Хто, на Вашу думку, має розробляти проект змін до Конституції України?

Листопад 2012. Президент - 5,8. Парламент - 32,4. Політичні партії - 3,7. Конституційна асамблея (дорадчий орган при Президентові України) - 9,9. Спеціально створений орган для ухвалення Конституції (конституанта, установчі збори) - 29,6. Інше - 2,6. Важко сказати/не знаю - 16%

Дослідження проводилося з 5 по 23 листопада 2012 року. Польовий етап тривав з 9 по 19 листопада 2012 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в Автономній Республіці Крим. В результаті польового етапу було зібрано 2048 анкет.

Хто, на Вашу думку, має розробляти проект змін до Конституції України?

Листопад 2011. Президент - 6.3. Парламент - 23.1. Політичні партії - 5.2. Конституційна асамблея (спеціально створений орган для ухвалення Конституції) - 42.3. Інше - 4. Важко відповісти - 19.1%

Дослідження проводилося з 28 жовтня по 18 листопада 2011 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в АРК. В результаті польового етапу було зібрано 2037 анкет.


Хто, на Вашу думку, має розробляти проект змін до Конституції України?

Лютий 2010. Президент - 12.6. Парламент - 25.3. Політичні партії - 3.1. Спеціально створений колегіальний орган (конституанта) - 39.3. Важко відповісти - 19.6%

Дослідження проводилося з 9 по 17 лютого 2010 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в АРК. В результаті польового етапу було зібрано 2032 анкети.
____________
//www.spa.ukma.kiev.ua/konst/staticpages/index.php?page=thoughtsviews

Томас Маркерт. Закон про референдум може загрожувати стабільності України
Тетяна Івженко. Страх і затаєна злість стають головними рисами суспільних настроїв

Немає коментарів: