четвер, 24 травня 2012 р.

Еліна Шишкіна: Конституційна асамблея, незважаючи на тих фахівців, яких туди залучили - не буде працювати


Навіщо потрібна Конституційна Асамблея?

Київ – Президент Віктор Янукович закликав представників усіх фракцій долучатися до роботи у Конституційній асамблеї, яку він створив 17 травня для реформування Основного закону. Опозиція стверджує, що новостворений орган може бути недієздатним, а саме його заснування називає спробою провладних сил узурпувати владу або «вислужитися» перед виборами.

На активній роботі різних політичних сил у новоствореній Конституційній асамблеї наполягає Віктор Янукович. Зміни до Основного закону потрібні, зокрема, для реформування українського судочинства та прокуратури, зауважив Президент на зустрічі з керівництвом парламентських фракцій.

Провести реформу Основного закону негайно, не чекаючи виборів, закликала і Парламентська Асамблея Ради Європи, зауважила секретар Конституційної асамблеї, радник Президента Марина Ставнійчук. Тому, на її думку, орган створили саме зараз.

«Зібрали людей один раз»

В указі Президента затверджено склад асамблеї: 95 осіб. Це юристи, політологи, керівники громадських організацій. Дехто з них брав участь у розробці чинної Конституції. А очолив асамблею Леонід Кравчук.

Однак опозиція має сумнів у дієвості новоствореного органу. Депутат від БЮТ Еліна Шишкіна, зокрема, говорить про негативний попередній досвід Конституційної асамблеї за президентства Віктора Ющенка.

«Зібрали людей один раз, провели так зване установче засідання, а потім ті зміни розробляли інші люди в Адміністрації Президента, – пояснює депутат. – По-друге, у мене є негативний досвід Комісії з попередження катувань, членом якої я є при Президенті України. Ця комісія не працює, незважаючи на прекрасний склад. Так само, мені здається, не буде працювати і Конституційна асамблея, незважаючи на тих фахівців, яких туди залучили».

«Це добрий майданчик для пошуку компромісу»

На думку народної обраниці, несподівана навколоконституційна активність пов’язана із наближенням виборів: провладні сили хочуть показати себе реформаторами. Або сам Президент шляхом змін до Конституції прагне розширити власні повноваження, щоб залишитися при владі після виборів президентських, додає вона.

Із цим не погоджується депутат-регіонал Володимир Олійник. Каже: для внесення змін до Конституції потрібно 300 голосів, яких у провладних сил немає – доведеться домовлятися із опозицією.

«Це добрий майданчик для пошуку компромісу, це є додатковою гарантією, що не пройде нічого такого, що не відповідає Конституції», – вважає Олійник.

За словами депутата, роботу над змінами до Основного закону планують завершити до 2014 року. БЮТ долучатись до роботи асамблеї відмовився.

Анастасія Москвичова, 24 травня 2012 р.
//www.radiosvoboda.org/content/article/24591129.html
//www.mk.ru/merinov/

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

24.05.2012 07:55
Станислав, Одесса
ЗАЩИТИМ ДЕЙСТВУЮЩУЮ КОНСТИТУЦИЮ УКРАИНЫ!

Сегодня Власть не устраивают социальные статьи Конституции, практически каждая новая Реформа несёт в себе ограничение этих статей и хочется ещё больших полномочий!

Предлагаю вариант:

- за неисполнение каждой статьи Конституции прописать неотвратимое, постатейное,
возмездие – от административного до уголовного, притом, без права обжалования и
подачи апелляции, невзирая на ранги, от Президента - до рядового чиновника, гражданина
Украины. Можно оформить это в виде отдельного Кодекса, скажем, КОНСТИТУЦИОННОГО КОДЕКСА и предоставить этому КОДЕКСУ особое право, как это дано Конституции!

И Конституционный Суд получит реальную работу – будет его отслеживать и тем оправдает своё предназначение.

Десятки поколений украинцев будут жить при стабильной, защищённой Конституции и гарантией этому будет разработанный КОДЕКС. А в идеале – утвердить этот Кодекс на Референдуме! С таким КОДЕКСОМ Украина забудет имя бывшего Президента, не выполнившего ни одного пункта Присяги и в будущем будет избавляться от таковых, не дожидаясь окончания срока их пребывания во власти!

Необходимо только констатировать ОСОБЫЙ СТАУС КОДЕКСА в действующей Конституции Украины и это будет её единственным дополнением!

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24591129.html