вівторок, 22 травня 2012 р.

І-й Відкритий форум громадських рад «Плануємо майбутнє» 2012


19 травня у Кіровограді відбувся І-й міжнародний відкритий форум громадських рад «Плануємо майбутнє».

Форум організовано за підтримки голови обласної державної адміністрації Сергія Ларіна та за участі громадської ради при облдержадміністрації й інформаційно-ресурсного центру для громадських організацій області.

Організатори Форуму ставили собі за мету створити майданчик для діалогу влади і громадськості щодо перспектив соціального партнерства та розвитку громадянського суспільства і визначити ефективні механізми забезпечення участі громадських рад у розробці стратегій розвитку регіонів.

Більше півтори сотні учасників, а це і керівники громадських рад при облдержадміністраціях практично з усіх регіонів України, голови райдержадміністрацій та міськвиконкомів області, і керівники громадських організацій не лише з Кіровоградщини, а й з інших регіонів держави, експерти з розвитку громадянського суспільства беруть участь у роботі І-го Міжнародного відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє». Більше того, до Кіровограда завітали одразу шість представників Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України.

З вітальним словом до учасників Форму звернувся голова облдержадміністрації Сергій Ларін. Він коротко охарактеризував проекти, які яскраво репрезентують результати успішної співпраці обласної влади із громадою області.

Під час Форуму підписано чотиристоронню угоду про співпрацю між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградською обласною радою, Громадською радою при Кіровоградській обласній державній адміністрації та Національним інститутом стратегічних досліджень.

Кінцева мета такої співпраці – розробка стратегічної програми розвитку Кіровоградської області до 2020 року.

Сергій Ларін: Кіровоградщина має чудовий досвід співпраці влади і громади

Сьогодні у Кіровограді розпочався І-й відкритий форум громадських рад «Плануємо майбутнє». Учасників із відкриттям Форуму привітав голова облдержадміністрації Сергій Ларін.

- Я вітаю вас із початком Першого відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє» і сьогоднішнім святом – Днем Європи! Вважаю, що це дуже правильно – саме у День Європи говорити про загальнолюдські цінності, про співпрацю влади із громадськістю. І, звісно, про найголовніше – залучення представників громадянського суспільства до ухвалення важливих управлінських рішень – як на рівні держави, так і на рівні регіону, – зазначив голова облдержадміністрації.

- Ефективна взаємодія держави і громадянського суспільства залишається однією із важливих передумов розвитку демократії. Успішність цієї взаємодії – у постійному діалозі та участі громадян у веденні державних справ. Я переконаний, що одним із провідних механізмів для залучення громадян до прийняття державних рішень стало якраз створення громадських рад, – продовжив він.

Сергій Ларін зауважив, що обласна влада вважає представників громадських рад за своїх партнерів при вирішенні важливих соціально-економічних питань. І, як підкреслив керівник області, Кіровоградщина має чудовий досвід ефективної міжсекторної співпраці, зокрема, у створенні, реалізації та контролі виконання головної програми розвитку області – «Центральний регіон – 2015».

- Програма соціально-економічного розвитку області «Центральний регіон-2015» – це середньостроковий п’ятирічний план дій, який було створено у 2010 році за допомогою всієї громади Кіровоградщини. Головною метою цього проекту є вивести Кіровоградщину у п’ятірку кращих регіонів у державі, в першу чергу – за якістю життя громадян. В основі програми «Центральний регіон-2015» – базові президентські реформи, розробки фахівців і пропозиції близько двадцяти тисяч жителів, – зазначив Сергій Ларін.

Розповів очільник області і про етапи, які уже пройшла програма на шляху свого виконання. Наразі, перевірити як реалізується «Центральний регіон – 2015» має змогу кожен житель області в режимі on-line завдяки спеціальній електронній системі.

В черговий раз Сергій Ларін наголосив, що при створенні програми «Центральний регіон – 2015» враховувалися пропозиції населення та громадських організацій, висновки наукових установ та органів місцевого самоврядування, результати соціологічних опитувань та громадських обговорень.

- Ми залучаємо громадськість і до контролю виконання програми, зокрема, проводимо відкриті захисти територіальних сегментів, – зауважив Сергій Ларін.

Згадав голова облдержадміністрації про іще один успішний проект, що успішно виконує функцію універсального засобу комунікації між обласною владою і жителями регіону – «Гарячу лінію». Сергій Ларін зазначив, що за 2 роки роботи на гарячу лінію надійшло більше 30 тисяч дзвінків від жителів області.

- Зрозуміло, що спинятись на досягнутому ми не збираємось. Нам важливо постійно «звіряти наші годинники», тримати руку на пульсі життя області, розуміти, чого очікують від нас, від влади люди. Адже вони, по суті, є нашими замовниками. А ми виступаємо виконавцями волі громадян. Саме тому ми разом із вами шукаємо сьогодні нові шляхи для покращення співпраці, для більш ефективного залучення громади до головного – визначення стратегічних напрямів розвитку держави і регіону, – наголосив Сергій Ларін.

Сергій Ларін: Конституційна Асамблея має стати публічним майданчиком для широкої дискусії, для фахового обговорення оновленого Основного Закону нашої держави

Сьогодні, під час І-го відкритого форуму громадських рад «Плануємо Майбутнє», голова облдержадміністрації Сергій Ларін прокоментував рішення Президента України про створення Конституційної Асамблеї, покликаної модернізувати Конституцію.

- Саме цей, важливий для нашої держави спеціальний орган, який створено Президентом України, і має стати публічним майданчиком для широкої дискусії, для фахового обговорення оновленого Основного Закону нашої держави, – зазначив він і продовжив – На початку свого виступу я згадав про День Європи, про наше прагнення будувати сучасну європейську державу. Напевно, так зійшлися зірки, що сьогодні з нами на Форумі – Марина Іванівна Ставнійчук, яка на ряду з високими посадами Радника Президента України, керівника одного із ключових управлінь Адміністрації Президента, представляє нашу державу у Венеціанській комісії і є секретарем Конституційної Асамблеї.

- Я переконаний, що вам – лідерам громадської думки, як нікому іншому, ясно, що наша країна лише тоді матиме яскраве і постійне зелене світло на шляху до Європи, коли реально розпочнеться робота по модернізації Конституції, коли суспільство відчує реалізацію конституційних реформ. І у цьому процесі роль і активна робота Конституційної Асамблеї надто важлива, – наголосив голова облдержадміністрації.

Сергій Ларін переконаний, що і такі поважні інституції як громадські ради, власне, усе громадянське суспільство, теж будуть активними у цьому процесі.

Марина Ставнійчук: Кіровоградська область – піонер у питанні налагодження взаємостосунків між владою і громадським сектором

Таку думку висловила Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук під час І-го відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє», що проходить сьогодні у Кіровограді.

Марина Ставнійчук зазначила, що їй особисто надзвичайно приємно брати участь у заході такого рівня і спрямування, вона також передала учасникам Форуму вітання і від Президента України.

Марина Ставнійчук переконана, що розвиток громадських інституцій в Україні – надзвичайно важливий процес, оскільки люди свідомі того, що все, що відбувається в державі, повинно відбуватися за їхньої участі. А тому, як наголосила вона, Президент України поставив серйозне завдання стосовно налагодження довіри між суспільством і владою. З огляду на започатковані реформи в державі, жодного питання без довіри суспільства вирішити неможливо.

Марина Ставнійчук нагадала, що у січні нинішнього року було створено Координаційну раду з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України. Вона зауважила, що створювалася ця рада з урахуванням саме ініціативи суспільства.

Більш детально Марина Ставнійчук зупинилася на питанні, що стосується реалізації стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні.

- Країні потрібна стратегія державної підтримки розвитку громадянського суспільства, – наголосила вона.

Як продовжила далі Радник Президента України, стратегія хоч і має новаторський характер, але вона ґрунтується на українських історико-культурних і національних особливостях, плюс іще – при її створенні брався до уваги досвід і правових європейських країн з розвиненою демократією.

Як зауважила Марина Ставнійчук, уже в березні Глава держави затвердив стратегію розвитку громадянського суспільства, що покликана налагодити довіру між владою і людьми, змінити філософію, природу влади. Адже люди повинні мати право брати участь у розробці і прийнятті стратегічно важливих рішень і контролювати їх виконання разом із владою. І при реалізації цього завдання головну роль відіграє інститут громадських рад, що виступає своєрідним комунікатором між владою і людьми.

За словами Марини Ставнійчук, стратегія має як короткострокові, так і довгострокові перспективи реалізації. І цей документ не повинен носити лише декларативний характер, – переконана вона. Як повідомила Марина Ставнійчук, планується, що у кожному регіоні буде створено комітети по моніторингу впровадження стратегії. І завдання кожної території – затвердити власні плани-стратегії розвитку.

Звернула увагу Марина Ставнійчук і на зміни, що уже відбулися, і на які іще чекає нормативно-правова база, що регулює діяльність громадських організацій в державі. Вона зазначила, що вже з 1 січня наступного року в дію вступить Закон «Про громадські об’єднання», який значно спрощує процедуру реєстрації та розширює можливості для діяльності громадських організацій. Інший, поки що законопроект, що стосується свободи мирних зібрань, перебуває на розгляді Парламенту. І Марина Ставнійчук висловила сподівання, що вже на початку наступного року цей закон також набуде чинності. Бо ж Президент України ставить завдання не лише підготовки документу подібного спрямування, а й зміни ставлення влади до реалізації прав і свобод мирних зібрань.

Насамкінець Марина Ставнійчук відзначила ініціативність і прогресивність Сергія Ларіна, як голови облдержадміністрації. Радник Президента України переконана, що не кожна область зможе похвалитися добре налагодженим взаємозв’язком між владою і громадським сектором, який вдалося встановити на Кіровоградщині.

Андрій Єрмолаєв: Я прибічник інтелектуального менеджменту

Сьогодні, під час І-го відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє», директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв охарактеризував принципи міжсекторної співпраці в розробці стратегій розвитку регіонів України.

Визначення самого поняття «стратегія» від Андрія Єрмолаєва звучить так: «Стратегія – це раціоналізована колективна воля. Не можна людину примусити самоорганізуватися, якщо для цього немає умов».

А створювати необхідні умови повинна держава.

Загалом, настрій в українському суспільстві Андрій Єрмолаєв охарактеризував як інтровертний, як такий, що переживає втому, а від того і зростає громадська пасивність.

Що ж потрібно, аби спонукати громадську активність. «Рецепт» від Андрія Єрмолаєва – простий. Держава має створити для цього необхідні умови, а суспільству, в свою чергу, іще потрібно вчитися, позаяк іще «дуже радянське», необхідно формувати власний характер.

У цьому процесі – головна роль своєрідних посередників, таких собі фокус-груп за громадськими організаціями. За найбільш вдалу форму співпраці Андрій Єрмолаєв визначив діалогічне спілкування.

Що ж стосується створення стратегії розвитку окремих регіонів держави, то найбільш прийнятною у цьому процесі є синергія чотирьохрівневої міжсекторної співпраці. Андрій Єрмолаєв пояснив, що при створенні стратегії розвитку території необхідно поєднати експертний потенціал влади, як виконавчої так і депутатського корпусу на місцях; столичний науковий потенціал і експертний науковий потенціал самого регіону, який є реальним носієм знань про проблеми конкретної території; із громадськими організаціями, які репрезентують проблеми, що хвилюють населення.

Саме за таким принципом і працюватиме Національний інститут стратегічних досліджень при створенні стратегії регіонального розвитку для Кіровоградщини до 2020 року.

Максим Лациба: Кіровоградцям пощастило – голова облдержадміністрації Сергій Ларін чує думки громадськості

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень, один з провідних громадських експертів в галузі адвокатування, редактор журналу «Громадянське суспільство» Максим Лациба під час відкритого Форуму громадських рад у теоретичному і практичному аспекті проаналізував ефективність громадських рад в Україні.

Як зазначив фахівець, громадська рада – це школа демократії, консультаційний місток з владою, своєрідний міні-парламент, члени якого мають постійно працювати над собою, іти в ногу з часом, аби разом із владою приймати ефективні управлінські рішення.

За словами Максима Лациби, громадські ради створено практично при всіх центральних та місцевих органах влади. До їх складу входять близько 9 тисяч громадських інституцій різного спрямування.

Зміна підходів до розбудови громадянського суспільства дала низку позитивних зрушень в підвищенні ефективності громадських рад, впевнений Максим Лациба.

Порівнюючи сучасні громадські ради із зразком 2005 року експерт підкреслив, що нинішні мають суттєві відмінності.

- Нині громадський сектор є інструментом комунікації з владою та її головним контролером, – зауважив громадський експерт. – Не слід забувати, що ради виступають потужним консультаційним ресурсом для ухвалення рішень управлінцями.

За його словами, раніше не було налагоджено постійно діючого діалогу третього сектору з органами влади.

- Тепер у кожного голови облдержадміністрації у мобільному є номер голови громадської ради, – зазначив Максим Лациба.

Важливою складовою для розвитку громадянського суспільства є створення відповідної програми та ресурсного майданчика для роботи інститутів громадянського суспільства, якими може похвалитися Кіровоград.

Той факт, що голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Ларін системно патронує роботу зініційованої ним же «Гарячої лінії» та діяльність Інформаційного-ресурсного центру, на базі якого активно працює Громадська рада, проводяться публічні заходи, тренінгова робота, і є красномовним прикладом, як владні органи мають будувати контакти з громадськістю, звіряти власні ініціативи і програми з думкою громади.

Євген Копатько: Логічно, що перший відкритий Форум громадських рад проходить саме у Кіровограді, де існує відкритий діалог влади і суспільства

На цьому наголосив відомий соціолог, політолог та керівник компанії Research & Branding Group Євген Копатько під час першого відкритого Форуму громадських рад у Кіровограді. Спираючись на дані соціологічних досліджень, Євген Копатько наголосив, що на Кіровоградщині забезпечено плідну взаємодію влади та громади.

Навіть результат соціологічних опитувань – більше 60% жителів області вважають себе патріотами України – красномовно свідчать, що на цій території існує високий дух патріотизму і бажання громади спільно працювати на розвиток території.

А таке бажання і ґрунтується на ефективному діалозі влади і громадськості.

Як зазначив відомий соціолог, саме такого ефективного діалогу і чекає більшість українського суспільства. Про це свідчать березневі результати опитувань – 86% респондентів вважають, що такий діалог потрібен.

Спільна думка усіх спікерів Форуму – Кіровоградська облдержадміністрація знову підтвердила своє реноме креативної, відкритої, доступної регіональної інституції, яка демонструє сучасні, свіжі, прогресивні підходи у співпраці з громадянським суспільством

Жвавого, почасти гострого та безкомпромісного обговорення дискусія на Форумі набула тоді, коли завершилися запрограмовані виступи і мікрофон потрапив до рук практиків – голів громадських рад при обласних державних адміністраціях.

Лідери громадської думки з Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Полтави, Запоріжжя, по-перше, дякували організаторам за високу організацію заходу і можливість вперше зустрітися на такому публічному дискусійному майданчику.

А по-друге, кожен із учасників обговорення ділився власним досвідом взаємодії з місцевою владою, радив колегам, як чинити, коли чиновники не хочуть відкривати двері і чути голос громади, ставили перед високопосадовцями досить гострі, проблемні питання стосовно ефективності діючих нормативних документів і тих, що готуються.

Спільна думка усіх спікерів – Кіровоградська облдержадміністрація знову підтвердила своє реноме креативної, відкритої, доступної регіональної інституції, яка демонструє сучасні, свіжі, прогресивні підходи у співпраці з громадянським суспільством, особливо, реалізуючи знакові економічні програми та гуманітарні проекти на території області.

Марина Ставнійчук: Держава має пріоритети, які неможливо реалізувати без реформування Конституції

Під час І-го відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє» Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук прокоментувала кіровоградським журналістам доцільність створення Конституційної Асамблеї.

Марина Ставнійчук, зазначила, що в державі є пріоритети, які в першу чергу необхідно виконувати за рахунок реформування Конституції. Зокрема, йдеться про реформу судочинства в Україні.

- Ви знаєте, що прийнято нормативно-правові акти, які уже впливають на зміну ідеології здійснення правосуддя в Україні. Але разом з тим лишається ряд питань, які неможливо вирішити без реформування Конституції. Скажімо, ефективність, незалежність органів суддівського самоврядування за рахунок механізмів формування вищої ради юстиції неможлива без змін у Конституції, – зауважила Марина Ставнійчук.

- Європейські інституції, у тому числі Парламентська Асамблея Ради Європи, у своїх рекомендаціях виклали цілий перелік питань до України, які необхідно вирішити ближчим часом у цій сфері, щоб ми дійсно створили нові підходи до європейських стандартів у системі правосуддя, – продовжила вона.

Згадала Марина Ставнійчук про конституційну реформу 2004 року:

- Очевидно, що конституційна реформа 2004 року не була реалізована через те, що було здійснено реформування центральної влади, але не було реформи місцевої регіональної влади, хоча це і передбачалося. Саме тому і не можна говорити про успіх конституційної реформи у 2004 році. Ці два питання, які я назвала є серйозними пріоритетами, які Україні необхідно вирішувати за короткий період. Парламентська Асамблея Ради Європи звернула увагу Президента України на необхідність невідкладного проведення конституційної реформи, не очікуючи парламентських виборів, – підкреслила Марина Ставнійчук.

Сергій Ларін: Якщо ми прагнемо ефективного розвитку території, ми мусимо бути у постійному діалозі із громадськими радами

У підсумковому слові під час І-го відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє» голова облдержадміністрації Сергій Ларін наголосив, що створення ефективної, дієвої, незалежної громадської ради при облдержадміністрації було одним із пріоритетів у його діяльності як очільника області.

- Ми не можемо бути опонентами чи ворогами апріорі. Ми маємо і зобов’язані дискутувати, відверто обговорювати проблеми, чути, що нам каже населення, як реагують на наші дії лідери громадської думки. Ми взяли за правило – системно і систематично обговорювати кожен свій крок, кожне серйозне рішення – і в соціальних, і в економічних питаннях. І це стосується не лише програми «Центральний регіон – 2015».

На форумі сьогодні присутні чимало лідерів громадських організацій нашої області – це молоді люди, це керівники ветеранських організацій, це представники бізнесу, малого підприємництва. Вони підтвердять мої слова – ми відкриті абсолютно для всіх: будь ласка, беріть участь у колегіях облдержадміністрації, на засіданнях сесій обласної ради, на засіданнях громадської гуманітарної ради, на галузевих нарадах.

У нас чітке правило – щотижня, у понеділок вранці, у присутності великої армії журналістів, у режимі онлайн-конференції з керівниками усіх районів і міст області я провожу апаратну нараду за участі керівників усіх структурних підрозділів облдержадміністрації. Там завжди присутній Сергій Подорожній, голова громадської ради при ОДА. Там також завжди присутній голова ветеранської обласної організації Василь Єфименко. На таких нарадах ми по суті плануємо і вирішуємо щоденне життя області і керівники громадських рад беруть у цьому процесі активну участь.

Я переконаний – взаємний діалог – запорука порозуміння у суспільстві і модернізації країни.

22 травня 2012 р.

3 коментарі:

Вадим Мурачов сказав...

21.05.2012
Марина Ставнійчук: Держава має пріоритети, які
неможливо реалізувати без реформування Конституції
Прес-служба [К]ОДА
http://www.kirovograd.net/politics/2012/5/21/marina_stavniichuk_derzhava_maye_prioriteti_jaki_nemozhlivo_realizuvati_bez_reformuvannja_konstituciyi.htm

22.05.2012
Сергей Ларин: Конституционная Ассамблея должна
стать публичной площадкой для широкой дискуссии
http://www.0522.in.ua/article/148449

23.05.2012
Марина Ставнійчук: У держави є пріоритети, які
неможливо реалізувати без реформування Конституції
http://www.president.gov.ua/news/24249.html

26.05.2012
Сергій Ларін, Марина Ставнійчук, Андрій Єрмолаєв
Третій - не зайвий
http://www.vechirka.com.ua/tret-i-ne-zaivii

Вадим Мурачов сказав...

18.02.2012
У Вінниці пройшов Міжнародний форум
громадських ініціатив

Голова Громадської Ради при облраді й
облдержадміністрації Пилип Прудиус.
Голова обласної ради Сергій Татусяк.
Голова Державного фонду сприяння місцевому
самоврядуванню в Україні Сергій Маліков.
Голова правління Благодійного фонду
«Батьківська земля» Оксана Калетник.
Експерт швейцарського проекту децентралізації
DESPRO В’ячеслав Сороковський.
Старший експерт Проекту USAID АгроІнвест
Микола Гриценко.
Заступник голови Сейміку Сьвєнтокшиського
воєводства Марчін Ожуг.
Голова Правління Конецького Товариства Розвитку
Підприємництва Республіки Польща Марек Міка.
Координатор Центру аналізу і попередження корупції
Республіки Молдова Маріанна Калугін.
Заступник голови облдержадміністрації
Любов Спірідонова.
Перший заступник голови обласної Ради
Ігор Кревський.
Заступник голови облдержадміністрації
Григорій Дерун.
http://civil-rada.in.ua/?p=689

Вадим Мурачов сказав...

13.06.2012 | Дмитро Сінченко
Обережно! "Покращено"!

Загалом непогана ідея вкотре звелась до чергового окозамилювання й "засвоєння" коштів. Єдиний позитив – фуршет організаторам удався на славу!

http://narodna.pravda.com.ua/rus/politics/4fd8a9eabb10a/