понеділок, 25 червня 2012 р.

Поважати Конституцію


Влада запустила чергову цинічну акцію під назвою Конституційна асамблея. Чому цинічну? Тому, що ініціаторами процесу стали ті, хто, по суті, розтоптав Основний закон і продовжує нехтувати її буквою та духом ледь не у щоденному режимі.

Для початку нинішня влада мала б навчитися поважати Конституцію, а вже потім скликати Асамблею для її оновлення.

Ось лише короткий перелік найбільш кричущих порушень в політичній сфері.

Харківська зрада. В результаті укладання Харківських угод на 25 років продовжено перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Цим порушено ст. 17, в якій, зокрема, говориться: «На території України не допускається розташування іноземних військових баз».

Конституційний заколот. Конституційний суд своїм рішенням надає Президенту України повноваження, якими його не наділяв народ, голосуючи на президентських виборах. Цим порушено ст. 5, в якій, зокрема, вказується: «Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами».

Мовна облуда. Парламентська більшість намагається протягнути законопроект, яким фактично запроваджується друга державна мова. Цим порушується ст. 10, в якій в першому ж абзаці чітко зафіксовано: «Державною мовою в Україні є українська мова».

Не менш відверті порушення Основного закону припустилися нинішні ініціатори її оновлення і в соціальній сфері.

Пільговий секвестр. Чого вартують лише постійні спроби Кабінету міністрів наділити себе правом на власний розсуд встановлювати розміри та порядок виплати соціальної допомоги. Що є порушенням ст. 22, в якій, зокрема, говориться: «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

Пенсійний геноцид. Навіть після реалізації соціальних ініціатив, понад 3 мільйони пенсіонерів продовжують отримувати пенсії менші за прожитковий мінімум. Цим порушується ст. 46, в якій, зокрема сказано: «Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом».

Медична псевдореформа. Єдиним очевидним наслідком запровадження експерименту (над живими людьми?!) з так званого реформування сфери охорони здоров’я є згортання мережі медичних закладів. Цим порушується ст.49, в якій, зокрема, вказується: «Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена».

Думаю, вищенаведеного достатньо для того, щоб зрозуміти, що для початку нинішня влада мала б навчитися поважати Конституцію, а вже потім скликати Асамблею для її оновлення. Бо, брудними руками чесні справи не робляться…

Блог Юрія Крикунова, 25.06.2012
//blogs.lb.ua/yuriy_krykunov/157979_povazhati_konstitutsiyu.html



1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

25.06.2012
Як "мудрість" і мрії Януковича
зробили із Ющенка Йолку-2

Президент Віктор Янукович не зміг згадати... ім'я екс-президента Віктора Ющенка під час засідання Конституційної Асамблеї .

Інцидент стався під час його виступу на першому засіданні Конституційної асамблеї, нагадує 5 канал
Янукович почав дякувати екс-президентам за співпрацю: "Я дуже вдячний Леоніду Макаровичу Кравчуку, першому президенту України, який взяв на себе цей тягар, що дуже важлива для нашої країни робота. Також вдячний президенту Кучмі Леоніду Даниловичу та президенту Ющенку...", - почав говорити Янукович, але зупинився і тяжко зітхнув. Продовжив свій виступ президент лише через 10 секунд.
Він наголосив, що у Конституційній асамблеї беруть участь люди, визнані в нашій країні. "Переконаний, що мудрість, яка існує в цьому залі, створить всі умови для того, щоб ми дійсно підготували той документ, про який ми з вами мріяли і мріємо. Але треба, щоб ці мрії збувалися", - додав президент.

http://www.expres.ua/video/2012/06/25/68797