вівторок, 26 червня 2012 р.

Статті-привиди нашої Конституції


Виголошено на загальноміському віче
у Дрогобичі 24 червня 2012 року

Якщо замислитися, то п’ята стаття Конституції України, де народ визначено єдиним джерелом влади сьогодні в Україні просто не діє. Відбулася підміна і натомість маємо невідому нам позаконституційну статтю-привид. Відповідно до неї, ми є свідками наруги над більшістю громадян нашої держави. Наше сьогодення переконливо демонструє, що народ залишається джерелом, але це джерело виснажене палючим сонцем обману, зневаги та беззаконня, а владу узурповала групка українофобів.

Цей жорсткий висновок стає зрозумілим, коли ми бачимо, що до центральної влади у Києві прийшла безжальна орда, для якої закони не писані, а народ використовується для її власного збагачення. Їй легко вдається порушити економічну рівновагу і накласти непомірні податки на підприємців, натомість вперто фінансуючи з державного бюджету підприємства олігархів. Вона із завидною послідовністю вбиває українську освіту і мову, потураючи неуцтву та національному безпам’ятництву.

Висновок цей підтверджується і тим, що органи місцевого самоврядування, наслідуючи чи сповідуючи спільні з ордою погляди набирають щоразу виразнішого потворного образу тієї орди. Погляньмо разом на дії владних очільників у нас, у Дрогобичі.

Так, у 2011р. спільно з владою було створено Громадську раду у Дрогобичі, неначе для консультацій з громадськістю. Та владою використана брутальна технологія з наповнення цієї Громадської ради так званими громадськими діячами, 80% яких впродовж року неможливо знайти, які не приходять на зібрання і відмовляються співпрацювати в комісіях. Громадська рада повністю паралізована. Очільникам місцевого самоврядування насправді не потрібні ніякі консультації з громадськістю.

Чиновники у виконавчих органах після так званої «оптимізації» стали безмовними і легко керованими на користь маленької групи осіб, які уявили собі, що влада, яку вони мають, існує для задоволення їхніх апетитів, а не для служіння громаді. Відповідно, мешканці Дрогобича не можуть очікувати на покращення у наданні їм адміністративних послуг і, навпаки, відчувають щораз більшу корупційну складову, присутню у вирішенні їхніх питань. Чиновники не зацікавлені проводити консультативно-роз’яснювальну роботу, бути помічниками, партнерами мешканців Дрогобича, а впровадження системи покарань та штрафів стає для них улюбленим заняттям.

Коли у Дрогобичі вироблявся і затверджувався такий важливий для нашого міста Стратегічний план розвитку, громада проявила ініціативу і розпочала напрацьовувати стратегічне бачення майбутнього Дрогобича, але місцевій владі це не сподобалось, тож вона повністю знехтувала думками громадських експертів. Їх обдурили обіцянками, що спільно розглянуть пропозиції та без попередження винесли питання на сесію, де наші славні міські депутати, в очі не бачачи за що голосують, більшістю низько вклонилися «одобрямсом», демонструючи, хто в місті господар, як в давні радянські часи.

Поведінка міських депутатів, мало нагадує поведінку виразників своїх виборців, бо небувала узалежненість від можливості отримати клаптик землі, посаду, чи додаткові преференції у розвитку власного бізнесу зробили свою справу. Тепер очікувати від них реального обговорення чи відстоювання громад­ської позиції не випадає – здається, що все вирішує приватний інтерес.

У місті, яке багате на земельні ресурси, вже більше десяти років звичайному громадянину неможливо безкоштовно отримати земельну ділянку, що гарантує Конституція і Земельний Кодекс. Сьогодні, «ідучи на зустріч потребам громади» звичайно у лапках, міські очільники готові продавати ці безкоштовні земельні ділянки, за якихось 100 тисяч гривень – для них напевно це не гроші, а для нас – недоступно.

Таких прикладів, де ми будемо бачити дію статей-невидимок Конституції, коли народні слуги перетворюються на здирників, на тих, кому службове крісло змінює світогляд, виводить для них на перший план вірнопідданість керівникам і зневагу до людей, кожен з нас може навести ще і ще.

Сьогодні, у часі виборів, ми стали свідками лицемірних дій влади Дрогобича щодо створення Меморіалу «Катівня на Стрийській». Влада, яка принципово не приймала участі у вшануваннях жертв радянської системи в минулі часи тепер вирішила самозванно очолити минулорічно самоорганізований громадою процес творення Меморіалу. При цьому порушено право громади завершити розкопки, які були там розпочаті 20 років тому, обрати проект Меморіалу на конкурсі проектів, мати право бачити на чолі громадських ініціатив тих менеджерів, яким довіряють. Натомість знову маємо дію статті-привида, за допомогою якої у громади забираються її реальні права.

Ми хочемо змінити ситуацію.
Ми не безправний натовп.
Ми, згідно з нашою Конституцією, таки є і будемо
єдиним джерелом влади в Україні!

Від імені національно-демократичних сил Дрогобича
Святослав Сурма, голова ГО «Небайдужі Дрогобичани»

Інтернет-газета Дрогобицьке земляцтво, 26.06.2012
//www.drohobych.com.ua/2012/06/26/statti-pryvydy-nashoji-konstytutsiji/

Карикатура Олега Танського, м.Львів
//62.149.10.70/cartoon/5/

2 коментарі:

petro1941 сказав...

Це факти. А де висновки? Що пропонуєте для покращання ситуації?

Вадим Мурачов сказав...

Знання)