середу, 27 червня 2012 р.

Юлія Тимошенко: Шанс знову є!


Український народ має повне право пишатися славними конституційними традиціями, оскільки саме на українській землі формувалися підвалини європейської демократії, закладалися ідеї народовладдя, а гетьман Пилип Орлик у 1710 році написав першу українську Конституцію. Традиційно в цей день я завжди вітала всіх із святом Конституції, але сьогодні не до привітань. Під загрозою не лише сама Конституція, а й сутність нашого життя.

На жаль, в сьогоднішніх реаліях Конституція перестала бути символом законності та беззаперечним правилом, за яким живе справедлива держава. Практично кожна дія правлячої партії є антиконституційною.

Яку статтю Конституції не відкриєш, вона щоденно принижується тими, хто зобов’язаний гарантувати її святість.

Хіба можна сказати, що виконується перша стаття Основного Закону, де йдеться про те, що Україна - демократична, соціальна та правова держава? На це запитання український народ відповів би одностайно та однозначно.

Хіба в Конституції написано, що одна гілка влади - президентська – має право "відрубати та спалити" всі інші гілки влади? В Україні це вже зроблено.

Перший висновок. Проблема не тільки в недосконалому змісті Конституції, а в тому, що лідер та представники правлячої партії її не читали та не планують цього робити. У сьогоднішнього режиму така потреба повністю відсутня. Але у влади є велике бажання зберегти себе надовго.

Усі президенти України, втрачаючи владу, задля її збереження намагалися внести зміни до Конституції неприроднім шляхом. Для цього створювалися так звані конституційні комісії, конституційні асамблеї, інші нелегітимні структури, які постійно підлаштовували Конституцію під чергового господаря країни.

Мета таких дій одна - зберегти себе у владі та владу для себе. Віктор Янукович - не виняток. Йому важко зрозуміти, що Конституція - це друга, після Біблії, цінність, а не запобіжник від відповідальності у майбутньому за антиконституційні дії. Саме через страх та з міркувань забезпечення власної безпеки Януковичем створена Конституційна Асамблея, щоб диктатуру однієї людини зробити конституціалізованою.

Демократичні сили не мають морального права брати участь в її роботі. Наше завдання - не дозволити Януковичу переписати Конституцію під себе. Ми не можемо дозволити мафії через конституційний процес ліквідувати нашу національну ідентичність та ліквідувати навіть натяки на демократію.

Другий висновок. Конституцію не можна змінювати в незаконний спосіб. Її положення відшліфовуються роками, втручатися в її зміст треба обережно, з метою забезпечення позитивної еволюції і тільки законним шляхом - всенародним референдумом, або ухваленням статей згідно з порядком, чітко окресленим в самій Конституції. Тобто лише народ та народні депутати - представники народу - мають право змінювати Конституцію, все інше - чергове шахрайство підконтрольних президенту членів новоствореної асамблеї.

Третє. Цей склад Верховної Ради скомпрометований законодавчим встановленням авторитарного правління і не має морального права торкатися Конституції. І, дякуючи Богу, вони не мають для цього конституційної більшості в діючому парламенті.

Саме тому такої особливої ваги набувають наступні парламентські вибори в Україні. Бо за рахунок махінацій на мажоритарних округах диктатор в новому парламенті може отримати право остаточно спотворити українську Конституцію. Народу України, громадянському суспільству, політикам треба зробити все можливе, щоб на парламентських виборах ідеологи диктатури були надійно відправлені в минуле і не чіпляли святая святих - українську Конституцію.

Не допустіть, щоб для української демократії все закінчилося як завжди - безславно та бездарно.

Шанс знову є!

Кожен несе відповідальність за те, щоб він не був втрачений.

Кожен, а не лише опозиція.

Вірю в народ та справедливість! Вірю в Україну!

З повагою,
Юлія Тимошенко
Харків, лікарня «Укрзалізниці»

Цей лист Юлії Тимошенко озвучив її захисник Сергій Власенко сьогодні під час круглого столу «Конституція України: чи необхідні зміни?».

27 червня 2012 р.
//www.tymoshenko.ua/uk/article/yulia_tymoshenko_27_06_2012_03
//www.nru.org.ua/news/single/article/vidbuvsja-kruglii-stil-objednanoji-opoziciji-batkivshch.html




Немає коментарів: