середу, 27 червня 2012 р.

Леонід Кравчук: Конституція України прийнята не заради народу, а заради інтересів влади


Напередодні Дня Конституції відбулася зустріч в форматі «медіа-клюб» першого Президента України Леоніда Макаровича Кравчука з журналістами, громадськими діячами та активістами руху «Чесно». Серед запрошених до діалогу був і «Майдан-Інформ».Модерував спілкування з першим Президентом відомий журналісті директор ТВі Микола Княжицький.

Цілком природно, що своє вступне слово Леонід Макарович присвятив саме Конституції, історії її ухвалення у 1996-му, «вдосконалення» у грудні 2004-го і остаточного «покращення» у 2010 –му.

Далі без коментарів ми подаємо розшифровку «гарячкових» записів, які були зроблені «Майдан-Інформом» в ході засідання «медіа-клюбу»:

Л.Кравчук: … і в 96-му та і в 2004-му роках прийняття Конституції і змін до неї були зроблені не заради народу, а заради інтересів влади… В 2004-му були порушення, в тому числі і регламентні… Конституційний Суд перевищив свої повноваження і повернув Конституцію 96-го. Тільки Рада може ухвалювати Конституцію. Наразі є легітимний текст Конституції і нелегітимний шлях її введення в дію у 2010-му. Потрібно внести в Конституцію необхідні зміни і ухвалити їх у законний спосіб… Які необхідні зміни? Місцеве самоврядування потрібно ввести у європейські рамки… Правоохоронна та судова системи мають радянське минуле. Зараз продовжується захист ними не людей, а влади. Це не відповідає європейському досвіду – потрібно внести зміни до Конституції, які забезпечуватимуть верховенство права, створять базу для реформи правоохоронної та судової системи… Конституційна Асамблея вже почала конституційні реформи… 73 з 95 членів Асамблеї – це правники-конституціоналісти, вони незаангажовані в політичних питаннях… Виступ Януковича на першому засіданні Асамблеї ставить питання відкритого діалогу… Конституційна Асамблея має стати національним майданчиком для обміну ідей і думок. Асамблея підготує проект закону «Про внесення змін до Конституції», подасть його президенту, президент, як суб‘єкт законодавчої ініціативи внесе його в парламент, а ухвалювати зміни до Конституції буде Верховна Рада.

Майдан-Інформ: Пане Президенте, два питання якщо дозволите. Перше: Оскільки повернення до Конституції 96-го року відбулось в нелегітимний спосіб із перевищенням КС своїх повноважень, то чи це не означає, що й всі дії поточної влади є нелегітимними адже вони здійснюються на підставі дій КС із перевищенням повноважень?

Л.К.: Текст Конституції легітимний, згідно закону всі рішення КС є обов‘язковими для виконання…але дійсно є правова колізія.

М.-І.: Конституційна Асамблея не передбачена жодним законом, водночас, готуючи текст змін до Конституції, вона таким чином підміняє собою Верховну раду в частині підготовчої роботи. Виходить так, що раді залишиться тільки проголосувати ті зміни, які напрацює Асамблея?

Л.К.: Які будуть зміни до Конституції залежить від депутатів. А тих депутатів, які будуть працювати над проектом змін до Конституції, обиратимуть цієї осені. Яких депутатів обере народ – так і буде.

М.Найєм: Чи вірите Ви, що Конституційний Суд сам, без впливу Януковича, ухвалив нелегітимне рішення?

Л.К.: Поки у мене немає документу про те, що Янукович давав указівки КС. Це як у 91-му до мене приїхав Варенніков від ГКЧП і вимагав введення надзвичайного стану в Україні, а я йому кажу: є у Вас документ з червоною печаткою? Тоді я винесу це на засідання Верховної Ради.

М.Н.: Ви називали Ющенка старим танком, який не стріляє – у вас же ж не було про це документу. Чи вам подобається новий танк, який стріляє так, що з ним ніхто не хоче мати справу?

Л.К.: Вже 21 рік маємо ситуацію, коли опозиція, будь-яка, є непримиренною. І влада займає жорстку позицію. Через майдани і через ГЕТЬ ми вперед не просунемося. Потрібний загальнонаціональний діалог. Ось приклад – закон про мову. Він був внесений, про другу державну, в парламент. Опозиція заявила, що закон про другу державну неприйнятний. Я міг би взяти прапор і вийти разом із всіма на демонстрацію – всі б написали: Кравчук проти другої державної. А я написав закритого листа Януковичу, мав з ним зустріч і він каже: я прочитав – що пропонуєте робити? І закон був знятий. Якщо не вести діалог, то влада буде діяти і вирішувати незалежно від вас. Опозиція не прийшла у Конституційну Асамблею. Вони таким чином залишили своїх прихильників без своїх конституційних змін. КА все одно буде працювати і вносити свої пропозиції. Поки ми не навчимося вибачати один одному слово ЧЕСНО не буде мати змісту… Я підтримував Юлію Володимирівну і зараз шкодую, що вона за ґратами, але не коментую юридичний бік справи…

М.Княжицький: Кому влада пропонує діалог – Юлії Тимошенко, яка в тюрмі? Вони б мали випустити Юлію Володимирівну і тоді запропонувати діалог. Який може бути діалог з людиною, яка знаходиться в ув‘язненні?

Л.К.: Мають бути розділені кримінальні вчинки і відповідальність за політичні рішення. Якби ВР змінили статті 364 та 365 КК, то такого не було б. Ці статті були вигідні комусь, хто колись був при владі – це дуже старі статті… Якщо одна дуже впливова і дуже знакова людина знаходиться за межами, то життя не може зупинитися. Я нещодавно був у Німеччині і там теж вважають, що життя в Україні не має зупинятися. Поки лідери опозиції сидять, то це не може зупиняти євроінтеграцію…. Я поважаю і Юлію Володимирівну, і Юрія Луценка, але заради народу ми маємо йти на діалог.

С.Заліщук: Реформи спрацьовують, коли є консенсус еліт. Чи не стане Конституція заручником політичних репресій? Чи не стане вона «новим законом про мови»?

Л.К.: Якби я почув голос опозиції, їх аргументи та коментарі – але їх немає. Це позиція баби Яги. Якщо влада створила Конституційну Асамблею, то це означає, що Конституція не здатна виконувати завдань, які стоять перед суспільством. Позиція опозиції більше іміджева, передвиборча. Але коли вона не бере участь в роботі КА, то інтереси частини народу не будуть представлені. Я закликаю опозицію до роботи в КА. Про це сказав і президент – двері відкриті. Незалежно хто це буде: Яценюк чи Турчинов – їх пропозиції обов‘язково будуть проголосовані. Я проти огульних обвинувачень. Асамблея має виконати три основних задачі, забезпечити: верховенство права, свободу і демократію.

Т.Петрів: Чи буде наступний парламент дійсно новим, адже вже розпочалася абсолютно безкультурна кампанія?

Л.К.: 300 голосів не буде ні у кого. Якісний парламент можливий не раніше ніж за 10 років.

В.Павленко: Питання щодо якісного складу Асамблеї. Як Ви можете працювати з Рибаковим?

М.Княжицький: І додам до цього запитання: на жаль, серед тих, хто зараз розроблятиме нову Конституцію, багато професорів, академіків, докторів права забагато людей з радянського минулого, державних правників – є занепокоєння, що вони напишуть таку саму нову-стару Конституцію. І, водночас, абсолютно немає представників громадянського суспільства, людей, які мислять інакше.

Л.К.: (спочатку перелічує скільки в складі Конституційної Асамблеї докторів, кандидатів, професорів та академіків, а далі продовжує): Асамблея творилась за принципом коли ніхто нікого не викреслював, ніхто з нас не подавав своїх. Кандидатів подавала НАНУ, подавали депутатські фракції ВР – Янукович не відхилив нікого. Тобто за кандидатури відповідають фракції. Одіозних постатей в КА не стільки аби вони могли диктувати рішення. Наприклад, Колесніченко заявляв про другу державну. Така пропозиція буде поставлена на голосування і я не знаю який буде результат, але я голосувати за це не буду.

М.Н.: Чи буде обиратися президент в Раді? КА не підготує закон швидко – чи не стане нова Конституція знову предметом компромісу між Януковичем і можливим його наступником.

Л.К.: Моя позиція, що президент має обиратися всенародно. Ми маємо план підготовки змін до Конституції: 1) до кінця 2012 напрацювати концепцію змін. 2) 2012 – формування тексту. 3) грудень 2012 – подання тексту президенту. Проведення змін до Конституції безпосередньо перед виборами недоречне. До відпрацювання змін ми запросили міжнародні інституції, зокрема. Венеціанську комісію. Два розділи можуть бути проголосовані вже до парламентських виборів – це ті розділи, що стосуються правоохоронної та судової системи, а також місцевого самоврядування – для ухвалення цих розділів потрібні 226 голосів, після чого вони будуть спрямовані до Конституційного Суду. Міжнародні інституції просять нас прискорити ухвалення цих змін.

Завіса.

Олександр DADDY Попов: Чесний медіа-клюб, 27 червня 2012 р.
//maidan.org.ua/2012/06/oleksandr-daddy-popov-chesnyj-media-klyub/

//12.maidan.org.ua:8080/wp-content/uploads/2012/06/532575_430190357020678_670043259_n.jpg

Немає коментарів: