середу, 20 червня 2012 р.

Леонід Кравчук: То буде Конституція народу


І коли цей документ буде прийнятий парламентом, український народ прийме його достойно. Тому що то буде Конституція народу - договір суспільно-політичний. Леонід Кравчук, голова Конституційної Асамблеї.

Президент обіцяє Конституцію народу, 
опозиція не вірить

Президент Віктор Янукович вважає, що нова Конституція України стане суспільно-політичним договором між народом і владою і значно підвищить гарантії захисту прав громадян, пише BBC Україна.

Про це президент заявив на першому засіданні Конституційної асамблеї, (...) яке відбулося 20 червня за участю понад 70 відомих політичних і громадських діячів, серед яких колишні президенти Леонід Кучма, Віктор Ющенко, лідери провладних фракцій парламенту, відомі юристи та представники громадських організацій.

Через проведення засідання асамблеї у червоному корпусі Київського національного університету ім.Шевченка спецпідрозіли міліції не дозволяли перехожим ходити по Володимирській вулиці аж до парку Шевченка. Співробітники університету могли пройти до будівлі, лише маючи посвідчення.

Президент знає, 
хто буде опозицією?

До Конституційної асамблеї не увійшли представники опозиційних партій, які вважають цей орган неконституційним. На їхню думку, мета асамблеї - підготувати поправки до Конституції, які розширять повноваження чинного президента.

Лідери опозиції кажуть, що не хочуть бути "ширмою" для президента, який заявляє, що нова Конституція має з'явитися як наслідок консолідації усіх політичних сил і громадських організацій, які увійдуть до Конституційної асамблеї.

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявляв, що асамблею може створити лише Верховна Рада. Він допускає розвиток такого сценарію після перемоги опозиції на парламентських виборах у жовтні 2012 року.

Однак Віктор Янукович у своєму виступі дав зрозуміти, що як представники опозиції до асамблеї увійдуть ті, хто є опозицією і тепер.

"Пройдуть вибори, і до нас приєднаються нові політичні сили, опозиція - вона долучиться до цього процесу", - сказав Віктор Янукович під час засідання.

Таким чином, говорячи про зміни до Конституції, Віктор Янукович непрямо зробив висновок і про те, хто стане опозицією після виборів Верховної Ради у жовтні поточного року.

Президент також закликав усі політичні сили "відкинути надмірне політиканство і не керуватися лише інтересами виборів".

"Новий договір" 
за рік до виборів президента

На першому засіданні асамблеї він заявив, що орган має сформувати всенародну точку зору на Конституцію. За його словами, легітимність підготовленого проекту Конституції буде забезпечено завдяки всенародному обговоренню.

Як сказав Віктор Янукович, нова Конституція має стати "новим суспільно-політичним договором", який чітко розмежує владні повноваження і збалансує гілки влади.

Кажучи про те, які саме розділи Конституції потребують змін, президент назвав правосуддя, діяльність правоохоронних органів і місцеве самоврядування.

Віктор Янукович також сказав, що він звернувся до Європейської комісії та Ради Європи із проханням про співпрацю з фахівцями в галузі конституційного права європейських країн.

Президент також сказав, що Венеціанська комісія та Парламентська асамблея Ради Європи рекомендують розпочати конституційну реформу в Україні до парламентських виборів і вітають створення Конституційної асамблеї.

"Нове дається непросто"

Голова парламенту Володимир Литвин заявив, що члени Конституційної асамблеї, перш за все, мають досягти консенсусу між собою стосовного того, які саме зміни до Конституції слід вносити. Чинний спікер вважає, що парламент, який має виключне право вносити зміни до Основного закону, зараз не здатен домовитися про необхідні конституційні зміни.

"Очевидно, що Верховна Рада, яка вже давно перебуває в передвиборному стані, не може грати таку роль, яку вона покликана грати за своїм призначенням - бути місцем, кафедрою для такого діалогу", - сказав спікер Ради.

Перший президент України Леонід Кравчук зазначив, що Конституційна асамблея здатна підготувати проект в найкращих демократичних традиціях, які сприйме український народ.

"Нове дається непросто, його не завжди зустрічають хлібом-сіллю", - сказав Леонід Кравчук.

Він повідомив журналістам, що Конституційна асамблея може завершити підготовку поправок до Конституції до 2014 року.

З його слів, члени асамблеї планують до 2013 року сформувати концепцію конституційних змін. Далі, починаючи з 2013 року, асамблея працюватиме над текстом змін шляхом їхнього винесення на обговорення українських і міжнародних експертів.

"А наприкінці 2013 року або на початку 2014 року, не пізніше, ми цей текст або проект закону про внесення змін у Конституцію України подамо президентові України", - сказав Леонід Кравчук.

Голова Конституційної асамблеї сказав, що оскільки президент є суб'єктом законодавчої ініціативи, він і визначить строки внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради.

Президентські вибори в Україні мають відбутися в 2015 році.

20 червня 2012 р.
//www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/06/120620_constitutional_assembly_first_meeting_sd.shtml
//president.gov.ua/gallery/2007.html#33825

1 коментар:

Вадим Мурачов сказав...

21.06.2012 | Ксения Кохан
Шлях до Народної Конституції

Ініціатива створення Конституційної асамблеї (КА) належить першому президенту України Леоніду Кравчуку.

Ще два роки тому під час однієї з прес-конференцій, коли розгорталися інформаційні атаки навколо необхідності зміни Основного закону, він запропонував шлях до Народної Конституції.

Нинішній Президент Віктор Янукович підтримав ідею свого попередника і почав її реалізацію…

http://ura-inform.com/uk/politics/2012/06/21/put-k-narodnoj-konstitutsii