вівторок, 3 липня 2012 р.

Прийняття Закону України Про засади державної мовної політики (стенограма, відео)


ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ П'ЯТЕ
Сесійна зала Верховної Ради України
3 липня 2012 року, 16 година
Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради
України А.І.МАРТИНЮК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу підготуватись до реєстрації. Увімкніть систему "Рада". Реєструємось.

16:00:35

В сесійній залі зареєстровано 363 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Будь ласка, Сас.

16:00:51

САС С.В. Дякую. Народний депутат Сас, "БЮТ - "Батьківщина". Шановний Адаме Івановичу! Сталося так, що на ранковому пленарному засіданні рішення щодо питання про включення до порядку денного проекту Постанови про відзначення 825-річчя першої літописної згадки назви "Україна" було проголосовано поза межами пленарного засідання, о 14.16. В зв’язку з тим, що відповідно до 44 статті Регламенту, рішення приймаються виключно на пленарному засіданні, Адаме Івановичу, я пропоную це питання розглянути зараз за процедурою скороченою, як передбачає Регламент.
Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ну, можливо, дослухаємося до слів Сергія Володимировича. Була там, була там ситуація, що дійсно ми проголосували вже в 15.16, а засідання було до 14-ї, тобто до 14.15. Це один момент.

А другий, що, можливо, народні депутати не зрозуміли. Тому давайте повернемося до цього питання. Це проект Постанови про відзначення 825-річчя першої літописної згадки назви "Україна" (реєстраційний номер 10330). Хто? Так, будь ласка, запишіться, хто хоче виступити.

Так, будь ласка, Карпук.

16:02:43

КАРПУК В.Г. Наша фракція "Наша Україна – Народна самооборона" підтримує цей законопроект. Хоча 825 років тому, коли згадується вперше Україна, мова йшла як про країну – територію, про окраїну. І тому це була не держава Україна, і, ну, важливість все-таки викликає певний сумнів і святкування на державному рівні. Хоча ми, кажу, проголосуємо, але це треба враховувати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сас Сергій.

16:03:12

САС С.В. Дякую. Шановний Адам Іванович, я прошу за скороченою процедурою надати слово все-таки автору Курпілю Степану. А слово прошу передати Яворівському.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівський, будь ласка.

16:03:25

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шановні колеги, шановні наші виборці! Це справді унікальний момент у нашій українській історії, коли ми фактично на політичному, на публічному рівні визнаємо вік нашої держави. І справді факти в цьому відношенні є незаперечні. Я як голова комітету звертався до Інституту історії України, щоби мати офіційну відповідь. І мушу вам сказати про те, що науковці з Інституту історії України підтверджують ці дані.

Я хочу зачитати оцю першу згадку в Іпатіївському літописі, щоб ви почули, уже в перекладі із старослов'янської мови.

"У тім же поході розболівся Володимир Глібович недугою тяжкою, од якої він і скончився. І принесли його в город його Переяславль на носилицях. І тут преставився він місяця квітня у 18-й день і покладений був у церкві Святого Михайла. І плакали по ньому всі переяславці. Він бо любив дружину (ну, дружина – це військове поняття) і золота не збирав, майна не жалів, а давав дружині. Був же він князь доблесний і сильний у бою і мужністю кріпкою відзначався і всякими доброчесностями був сповнений. За ним же Україна багато потужила". Повторюю ще раз: "За ним же Україна багато потужила". Це головна і найперша офіційна письмова згадка про нашу з вами Батьківщину.

Я думаю, що кожен народ, кожна нація б гордилася віком таким своєї держави. Через те я переконаний в тому, і комітет просить, підтримати і відзначити цю дату на загальнодержавному рівні.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, автор законопроекту – Курпіль. Мікрофон ввімкніть.

16:05:26

КУРПІЛЬ С.В. Шановні колеги, можливо, не зрозуміли, оскільки якось дуже поспіхом голосували. Я не розумію, які тут можуть бути заперечення. Будь-яка держава не може формуватися, не може розвиватися, не може зміцнюватися без виховання патріотизму. Чому ми забуваємо про такі речі? Що тут може роз'єднувати? Це абсолютно немає ніякої політики в тому, ніякого протистояння в цьому не може бути. Чи опозиція, чи влада повинні бути зацікавлені у тому аби країна пам'ятала свою історію, аби країна розвивалася, аби молоде покоління гордилося своєю країною. Без цього ми не зможемо збудувати нормальну європейську демократичну державу.

Ми маємо всі підстави і наукові, і документальні, і літописні відзначати цю подію. Цим треба гордитися. Гордитися давністю назви, щоб ніхто не сумнівався у тому, що Україна була є і буде. Тому що дехто ставить під сумнів, чи то нам територію хтось не подарував, чи ми на своїй землі чи не на своїй. На своїй землі. І в ХІІ столітті ще була відповідна згадка в історичних документах.

Я прошу, шановні колеги, підтримати цю постанову, усім залом підтримати. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію включити до порядку денного сесії проект Постанови про відзначення 825-річчя першої літописної згадки назви "Україна" (реєстраційний номер 10330). Прошу голосувати.

16:07:36

За-250

Підтримано.

Будь ласка, Єфремов.

16:07:45

ЄФРЕМОВ О.С. Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, я хотел бы войти со следующим предложением, исходя из того, что мы проголосовали до этого. Мы видим, какая ситуация складывается вокруг законопроекта 9073 "Про засади державної мовної політики" и фракция Партии регионов, и фракция Коммунистической партии настаивает на том, чтобы мы сейчас поставили рассмотрение данного законопроекта в зале. Мы просим поставить вопрос на голосование.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб розглянути цей законопроект, прошу визначатись.

16:08:34

За-219

(Шум у залі)

Хто за те, щоб повернутися до питання, прошу голосувати.

(Шум у залі)

16:09:02

За-241

Повернулися.

Я ставлю на голосування прийняти закон 9073 в редакції… Прошу голосувати, голосуємо.

16:09:35

За-248

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, зараз нам треба … Шановні колеги, я прошу підтримати рішення про включення до порядку денного проекту Закону …

Шановні колеги, на цьому вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим.

Завтра початок роботи о 10 годині.

____________
//static.rada.gov.ua/zakon/new/STENOGR/03071210_55.htm
//ukrainian.voanews.com/content/ukrainian-language/1213114.html



05.07.2012 Правовий висновок Центру політико-правових реформ щодо закону Про засади державної мовної політики
19.12.2011 Висновок щодо проекту закону Про засади державної мовної політики. Європейська Комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) 
23.09.2011 Координаційна рада з питань захисту української мови. Висновок щодо законопроекту Про засади державної мовної політики 2011

Немає коментарів: