понеділок, 2 липня 2012 р.

Сергій Даниленко. Як здобути довіру до Конституційної асамблеї. Порада громадянина


Сьогодні питання конституційної реформи знову стають надзвичайно актуальними. Якщо йти за логікою та закликами голови Конституційної асамблеї першого президента України Леоніда Кравчука, це справа не лише 95 членів цього зібрання чи ще низки високопоставлених чиновників, а всіх громадян України.

Усім зрозуміло, що значна концентрація повноважень в Києві призводить до того, що регіони практично не можуть розвиватися так, як це необхідно людям.

Від надмірної концентрації повноважень в руках президента України, а також від політичного дисбалансу між Києвом та регіонами страждають пересічні українці, страждає держава.

До речі, ця проблема зацікавила не лише нас самих. Нею зацікавилася Європа.

Дипломатичні джерела дають зрозуміти, а голова КА Леонід Кравчук це власне і підтвердив під час прес-конференції у офісі громадянського руху "Чесно", що сьогодні триває активний діалог між адміністрацією президента України та Радою Європи, суть якого – залучити експертні можливості цієї міжнародної інституції для проведення в Україні конституційної реформи задля спільного блага.

Це шанс діючої влади та батьків-засновників КА відновити довіру до нового дорадчого органу та забезпечити його легітимність. Оскільки ще один шанс вирішити це питання – залучити до нормальної роботи КА опозиціонерів – наразі виглядає нездійсненним.

Нормальної – мається на увазі такої, яка б відповідала інтересам людей, а також йшла б у руслі загальноєвропейської практики.

Сподіваюся, що результатом переговорів між Мариною Ставнійчук, яка є секретарем Конституційної асамблеї, та Радою Європи стане залучення європейських експертів до підготовки нового тексту Конституції.

Переконаний, що Венеціанська комісія як частина Ради Європи відіграватиме тут суттєву роль.

Можливо, десь восени цього року варто було б провести відкриті слухання по лінії Рада Європи (Венеціанська комісія) та Конституційна асамблея, на яких експерти та громадяни України могли б почути основні положення чи хоча б напрями конституційної реформи.

Якщо цього не станеться, то Конституційна асамблея може остаточно втратити довіру (своїх і чужих) та стати ще одним предметом звинувачення влади у кулуарності та закритості, що є й без того характерною рисою цього режиму.

Саме днями у Страсбурзі відбулися вибори заступника Генерального секретаря Ради Європи. Це сталося в рамках червневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.

На цю посаду обрано Габріеллу Батаіні-Драгоні. Вона добре обізнана з українською тематикою. Тому можна було б запропонувати їй взяти під особистий контроль українську конституційну реформу.

Адже новий основний закон держави – річ надто відповідальна, і ми повинні найкращим чином залучити європейський, тобто міжнародний досвід у цьому питанні.

Сергій Даниленко, доктор політичних наук, 
Інститут міжнародних відносин Київського 
національного університету імені Тараса 
Шевченка, для УП, 02.07.2012
//www.pravda.com.ua/columns/2012/07/2/6967847/

Михаил Жилкин, карикатура «Глюк»
//caricatura.ru/subj/alco/url/parad/zhilkin/13741

Немає коментарів: