четвер, 5 липня 2012 р.

Сергій Зінченко. Конституція України: перезавантаження


28 червня 1996 року було прийнято Основний закон України – її Конституцію.

У непростій і напруженій ситуації відбувався конституційний процес. Політичні сили довго не могли досягти компромісу через ідеологічні розбіжності, через різне розуміння Основного закону. У підсумку документ був прийнятий парламентом під загрозою розпуску через п'ять років після проголошення незалежності України. 

Минуло 16 років, і Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про Конституційну Асамблею», покликаний внести ясність у приписи Основного закону та замінити її недосконалі положення.

Після того, як незадовго до Дня Конституції було проведено перше засідання Конституційної Асамблеї, почали лунати різні думки та припущення про роль даного органу.

Перше, що потрібно усвідомлювати, коли ми говоримо про Конституційну Асамблею, – це той момент, що Асамблея жодним чином не підміняє Верховну Раду. Цей орган не має законодавчих функцій, а є спеціальним допоміжним органом при Президентові України. Головна функція Конституційної Асамблеї – ретельне вивчення прогалин у тексті Основного Закону та розробка нових конституційних норм.

Як сказав голова Асамблеї, перший президент незалежної України Леонід Кравчук, «Конституційна Асамблея, яка зараз створена і вже організувалася, має на меті підготувати проект закону про внесення змін до Конституції України. Уже зараз ми починаємо працювати над підготовкою такого закону, він буде відпрацьований у два етапи. Перший – це концепція, на створення якої буде відведений 2012 рік. І в кінці року ми її вже підтвердимо і приступимо до підготовки змін. Таким чином, 2013-й піде на внесення змін, у кінці 2013 року ми представимо Президенту проект закону. Він, у свою чергу, відповідно до 13 розділу Конституції, як суб'єкт законодавчої ініціативи, внесе цей законопроект до Верховної Ради. Вона, у свою чергу, відповідно до закону і повинна прийняти ці зміни».

За словами політолога Вадима Карасьова, головна ідея Конституційної Асамблеї полягає не в якихось суперфундаментальних змінах до Конституції. «Швидше в тому, щоб створити таку конституційну інфраструктуру в державі, яка б забезпечила незалежне правосуддя, гарантії прав, свобод людини і громадянина та правильно відбудувала систему противаг гілок влади, і, передусім, знайшла ефективну конституційну синергію між зусиллями держави і суспільства. Якщо ця синергія буде досягнута, то виграє не стільки Конституція, скільки майбутнє країни», – наголосив Карасьов.

Політолог зауважив, що для створення Конституційної Асамблеї і тактичних, і стратегічних резонів було достатньо. Головним мотивом нової конституційної історії та конституційного кейса, на його думку, було розуміння того, що країна невизначена, недооформлена, тобто недоконституйована. І саме завершити процес оформлення держави України, як вважає Карасьов, має Конституційна Асамблея.

На думку секретаря Асамблеї, радника Президента Марини Ставнійчук, легітимність сьогоднішнього конституційного процесу має затвердитися двома моментами. Перший момент: має відбутися широкий громадський діалог у аспекті реформування, удосконалення, оновлення, модернізації Конституції України. Другий момент: має бути дотримана чітка конституційна процедура внесення змін до Конституції.

«І якщо ми досягнемо позитиву у двох моментах: спочатку проведемо якісний, фаховий діалог, дійсно відпрацюємо ті пропозиції, які будуть працювати на суспільство, а далі процедура буде чітко дотримана виключно так, як це передбачено 13-м розділом Конституції України, то можна буде чітко констатувати: в Україні питання легітимності Конституції, влади та опозиції буде знято», – пояснила Ставнійчук.

Процес перезавантаження Конституції покликаний прописати відповідальність за невиконання владою своїх обов’язків. І саме з цих прописів розпочнуться зміни, що можуть подарувати громадянам почуття захищеності та впевненості у завтрашньому дні.

05.07.2012
Сергій Зінченко, «Конституція України: перезавантаження ®»
Обласний інформаційно-рекламний тижневик, м. Гадяч
//www.bazarmedia.info/index.php/2010-03-10-18-41-45/2573----r
Фото: Юрія Тивончука /ПРЕС-СЛУЖБА КНУ
//www.univ.kiev.ua/ua/news/3701/

Немає коментарів: