середу, 4 липня 2012 р.

Арсеній Яценюк: Опозиції важливо розробити насправді досконалий проект Конституції України


За порушення Конституції доведеться відповідати

Круглі столи, присвячені обговоренню програми дій об’єднаної опозиції «Батьківщина», тривають. Цього разу з нагоди Дня Конституції запрошені дискутували щодо необхідності змін до Основного Закону.

Голова ради об’єднаної опозиції, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, відкриваючи круглий стіл «Конституція України: чи необхідні зміни?», був категоричним. За його словами, є кілька складових того, що в Україні Основний Закон фактично перетворився на ганчірку. По-перше, політики, зокрема, президенти, прагнуть будь-що переписати Конституцію під себе: забезпечити третій термін, отримати більше повноважень тощо. По-друге, нині чинна Конституція, яка є не найгіршим варіантом Основного Закону, просто не виконується.

«Ті, хто втрачав владу, хотіли забрати повноваження у тих, хто в результаті чесних демократичних виборів її отримав. Я говорю про 2004 рік, коли влада бачила, що програє вибори, й їй не потрібна президентська республіка. Ті, хто отримав владу, вважали, що їм не вистачає повноважень, і через Конституційний Суд натягнули на себе ті повноваження й функції, на які їх народ не уповноважував. Я маю на увазі антидержавне рішення Конституційного Суду від 2010 року, яке повернуло Конституцію 1996 року», — уточнив Арсеній Яценюк.

Вердикт лідерів опозиції жорсткий: те, що ініціює влада, не має нічого спільного з реальним удосконаленням Основного Закону. Основна мета — будь-якою ціною утриматися при владі. Про це, до речі, у своєму листі згадала й лідер Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Його під час круглого столу зачитав її захисник Сергій Власенко. Головна думка послання екс-прем’єра полягає в тому, що задача Януковича — закріпити у Конституції диктатуру своєї влади, а завдання опозиції та всіх небайдужих людей — завадити цьому.

Об’єднана опозиція має чіткий план, що треба робити. По-перше, ретельно перевірити усі закони, що містять у собі суперечності з Конституцією. Тим більше, що за два роки чинна влада «наклепала» їх достатньо. Наприклад, «Про Кабінет Міністрів», «Про Службу безпеки України», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата», «Про органи місцевого самоврядування» тощо.

За словами Арсенія Яценюка, розбиратися з цими законами буде спеціальна слідча комісія Верховної Ради, створення якої найближчими днями ініціює Об’єднана опозиція «Батьківщина». Але перше, що вона має зробити, — розробити власну концепцію удосконалення Основного Закону. Лідери опозиції визнають, що чинний варіант Конституції не такий уже й поганий — наприклад, вона гарантує громадянам широку низку прав і свобод. Щоправда, головний недолік нинішньої правової «Біблії» — це розбалансованість влад. І відновити цей баланс — найголовніше завдання опозиції.

Не менш важливою функцією слідчої комісії стане ретельний допит нинішніх та колишніх суддів Конституційного Суду, які, не змигнувши оком, ухвалювали не просто незаконні, а антидержавні рішення.

«Перше, що хоче розслідувати парламентська комісія — ухвалення рішення Конституційного Суду від 25 грудня 2003 року, коли було визначено, що два терміни президента Кучми «означають» один термін, і йому дозволяється балотуватися на третій термін. Ті люди, які тоді приймали рішення, сьогодні продовжують працювати на різних роботах», — обурився голова Ради опозиції Арсеній Яценюк.

За його словами, парламентська комісія має допитати усіх членів КС — хто давав вказівки приймати це й інші, не менш суперечливі, рішення.

Наприклад, у опозиції багато запитань до рішення КС від 6 квітня 2010 року: чому Суд усупереч своєму власному попередньому рішенню раптом дозволив формування парламентської коаліції окремими депутатами, а не депутатськими фракціями?

Ще одне рішення Конституційного Суду, яке опозиціонери вважають злочинним, — незаконне повернення до Конституції 1996 року. Адже це створило безліч проблем: Основний Закон, безперечно, треба виконувати, але як, якщо є такі сумніви в його легітимності?

Саме це питання стало предметом для дискусії серед запрошених експертів. Перший президент України, голова Ради Конституційної асамблеї Леонід Кравчук не втримався від іронічних ноток щодо опозиційних ініціатив. Мовляв, для того, щоб вимагати виконання Конституції, потрібно визначитися, який її варіант вважати легітимним.

Леонід Макарович не приховував образи з того приводу, що жодна з опозиційних партій не захотіла взяти участь у Конституційній асамблеї, створеній при Президентові України.

У свою чергу Арсеній Яценюк пояснив, що опозиція цілком обґрунтовано сумнівається в чистоті мотивів влади під час створення Конституційної асамблеї. На думку Яценюка, чесним ім’ям Кравчука можуть прикритися, аби провести будь-які конституційні зміни. Аж до обрання президента парламентом.

Саме в цьому, за словами Арсенія Яценюка, полягає основна відмінність підходів опозиції та влади. Януковичу та його команді важливо в будь-який спосіб утриматися в кріслах. Опозиції — розробити насправді досконалий проект Конституції, який буде беззастережно виконуватися усіма. І який поверне собі свій питомий статус — правової «Біблії» держави.

Павло Сидоренко, «День» №113, 4 липня 2012 року
//www.day.kiev.ua/230864

//www.mk.ru/merinov/

Немає коментарів: