середу, 4 липня 2012 р.

Перше засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 2012


[голова – Світлана Серьогіна,
секретар – Сергій Чернов]


За участю секретаря Конституційної Асамблеї, Радника Президента України - Керівника Головного управління конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марини Ставнійчук 4 липня 2012 року відбулося перше засідання комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування. 


Секретар Конституційної Асамблеї підкреслила, що формування ефективної вітчизняної моделі місцевого самоврядування можливе лише за умови приведення конституційно-правових засад організації і функціонування місцевого самоврядування до європейських стандартів, закріплення належних гарантій можливості реалізації територіальними громадами форм безпосереднього вирішення питань місцевого значення, які б стимулювали розвиток місцевої демократії, вдосконалення моделі організації влади на місцевому рівні у напрямку децентралізації, деконцентрації владних повноважень, субсидіарності. 

Голова комісії Світлана Серьогіна висловила сподівання, що комісія стане ефективним майданчиком для фахового, вільного і конструктивного обговорення проблемних питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

На засіданні комісії було вирішено ряд організаційних питань, зокрема було обрано секретаря комісії, яким став президент всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов.

Крім того, затверджено орієнтовний графік проведення засідань, план роботи комісії, окреслено основні заходи, що будуть здійснюватися комісією у 2012 р., визначено їх відповідальних виконавців. Значну увагу було приділено питанням налагодження внутрішньо-організаційної діяльності комісії, покращення комунікації між її членами.

З метою оптимізації роботи комісії було прийнято рішення щодо утворення двох робочих груп з питань інституційно-функціональної організації місцевого самоврядування та проблем конституційно-правового регулювання муніципальної демократії, в рамках яких буде здійснюватися підготовка узагальненої інформації про стан реалізації конституційно-правових норм щодо організації і функціонування місцевого самоврядування в Україні та напрацювання пропозицій до Концепції внесення змін до Конституції України. Члени комісії вирішили проаналізувати розроблені раніше концептуальні документи з питань реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою для можливого використання слушних ідей та пропозицій, зокрема обговорити Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, проект якої був підтриманий в цілому Координаційною радою з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України; узагальнити досвід кращих європейських практик щодо вдосконалення системи адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування.

Наступне засідання комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування планується провести у другій половині серпня 2012 року.

____________
Прес-служба Президента України Віктора Януковича
//www.president.gov.ua/news/24790.html


16.10.2012 Доповідь Комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування: «Напрями вдосконалення конституційного регулювання системно-структурної організації місцевого самоврядування в Україні» 
25.09.2012 (ІІ) Засідання Комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування 
28.08.2012 Круглий стіл «Шляхи реформування місцевого самоврядування в Україні» 
*** 
20.06.2012 Комісії Конституційної Асамблеї (склад)

Немає коментарів: