суботу, 7 липня 2012 р.

Денис Горбач. Президент послав


3 липня Віктор Янукович оприлюднив щорічне послання до Верховної Ради. Зачитувати його вголос у парламенті він відмовився, документ просто роздали депутатам і вибірково зацитували в новинах. Увечері цього дня почалась історія з законом про мови, і цей надважливий документ надійно затулив собою всі інші питання. Вже писалося, що в розпал мовних бійок на вулиці депутати в Верховній Раді плідно попрацювали: вивели з-під контролю громадськості державні закупівлі, звільнили від податків «нацпроекти» Каськова, змінили процедуру обрання керівництва ВР, дозволили приватизувати Гостинний двір у Києві тощо. Але президентське послання – це ще цікавіша річ.

Не тому що там начебто викинуто ЄС зі списку стратегічних партнерів України – переліку цих партнерів передує велика докладна глава про те, як потрібно розвивати стратегічні стосунки саме з ЄС, а весь документ просякнутий посиланнями на «євроінтеграцію». І навіть не тому що там пропонується збільшити підстави для розпуску ВР: «конституційні» пропозиції в цьому посланні є, як правило, особистими побажаннями окремих авторів і нічого не говорять про наміри Адміністрації Президента. Докладніше про це можна буде говорити коли почне працювати заповітна Конституційна Асамблея.

Інша річ – економічний розділ, який, до речі, займає більше половини всього документу. По-перше, там можна почерпнути багато цікавої і корисної інформації – послання писали не піарщики АП, а економісти. Вони не посоромились написати, що незважаючи на низьку інфляцію, соціально чутливі товари і послуги продовжують дорожчати: хліб у 2011 році подорожчав на 13,5%, олія на 10,9%, житлово-комунальні послуги на 11%, а транспорт – на всі 19,7%. Найбільше від цього страждають найбідніші, тоді як айпади, мабуть, дійсно навіть упали в ціні. «Позитивний ефект гальмування інфляційних процесів послаблюється загрозливим характером основних антиінфляційних чинників, якими є уповільнення економічної активності у світі й обмеження внутрішнього попиту, що в результаті негативно позначиться на прибутках вітчизняних підприємств. За цих обставин низька інфляція є, скоріше, ознакою рецесії, ніж фінансової стабілізації», – пишуть автори і тут же заспокоюють: в другій половині цього року ціни на все зростатимуть навіть швидше ніж звичайно, тому що капіталісти прагнутимуть компенсувати падіння прибутків.

Вказано ціну розрекламованому «підвищенню соціальних стандартів»: воно мало чого варте, якщо прожитковий мінімум не відповідає реаліям ані кількісно, ані якісно, є нижчим за фактичну межу бідності і навіть у такому вигляді забезпечується в мінімальному обсязі 20%. Розкрита феміністична тематика: «сім’ї з дітьми не охоплені належною інфраструктурою: не вистачає дитячих закладів освіти та охорони здоров’я, відсутні механізми сприяння зайнятості або інших форм економічного залучення працездатних членів сімей з дітьми (зокрема матерів), а за таких умов грошові виплати виявляються малоефективними». За даними авторів послання, протягом 2000–2009 рр. кількість дошкільних дитячих закладів зменшилася на 46%, дільничних лікарень – на 41,5%.

Вони цілком тверезо оцінюють стан і перспективи української економіки: «Джерела зростання, що базуються на інтенсивному нарощуванні низькотехнологічного і сировинного експорту в умовах заниженого обмінного курсу гривні, за рахунок дешевої робочої сили та економії на розвитку соціальної сфери на сьогодні фактично вичерпані».

Та найцікавіше – глава, присвячена бюджетній політиці. Річ у тому, що згідно з законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо системи програмних документів)», прийнятим у травні, відтепер уряд, розробляючи проект держбюджету, має орієнтуватися на зміст щорічного послання президента до ВР. Тобто це вже не просте політичне «бла-бла», а план дій в макроекономічній політиці.

На думку авторів документу, в нинішніх умовах зростання економіки забезпечити можна лише за рахунок розширення та підвищення ефективності державних інвестицій. Обсяг інвестиційних видатків, доведений у цьому році до 5% ВВП за рахунок підготовки до Євро-2012, планується зберегти і в наступному році.

Гроші на це візьмуть, головним чином, у нас з вами: в посланні планується запровадити механізми «стримування необґрунтованого підвищення видатків соціального спрямування». До Бюджетного кодексу буде включено формулу визначення розміру базових соціальних стандартів (прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати) – мовляв, для того, щоб покінчити з «ручним режимом» і популізмом. Індексуватимуть на рівень інфляції плюс зростання ВВП чи продуктивності праці. Враховуючи невтішні перспективи зростання ВВП і утопізм сподівань на те, що капіталісти раптом почнуть модернізувати свої підприємства, щоб підвищувати продуктивність, можна сміливо прогнозувати: буде добре, якщо соціальні стандарти принаймні не знижуватимуться. Ні про яке підняття мінімальної зарплатні до реального прожиткового мінімуму, звичайно, не йдеться. Крім того, планується перейти до «селективної підтримки найменш соціально захищених категорій населення» і «впорядкування системи соціальних пільг». Якщо хтось не зрозумів, тут мається на увазі реалізація скандальних минулорічних пілотних проектів Тігіпка, коли в матерів-одиначок обіцяли відбирати державну допомогу, якщо знайдуть у них вдома велосипед або пральну машину. Окрім «селективного принципу» передбачається й монетизація пільг, в ході якої отримувач пільги завжди програє. Він не лише отримає по факту менше, ніж міг би (порівняйте, наприклад, право безкоштовного проїзду протягом усього місяця і безкоштовний проїзний на 60 поїздок); він ще й не завжди знатиме, що взагалі має право на ту чи іншу знижку, а якщо знатиме, то її оформлення буде нелегкою процедурою.

Другим джерелом формування коштів на інвестиційні видатки (страшно уявити, у що уряд планує інвестувати тепер – не виключено, що в зимову Олімпіаду-2022) стане економія в позабюджетних установах. «Має бути законодавчо закріплено принцип збалансованості позабюджетних фондів і природних монополій. Проблеми таких структур, як Пенсійний фонд України, НАК «Нафтогаз України», Укрзалізниця мають вирішуватися завдяки оптимізації та реформуванню відповідно пенсійної системи, газового ринку та ринку залізничних перевезень, а не за рахунок коштів платників податків. Система горизонтальних трансфертів має зводитися до покриття державою витрат, які зазначені вище структури здійснюють через державну політику пільг і субсидій окремим категоріям населення». Тобто, держава перестане фінансувати дефіцит Пенсійного фонду і реальний розмір пенсій буде знижуватись; держава відмовиться від фінансування дефіциту «Нафтогазу» і ціни на газ для населення доведеться піднімати, а з ними зростуть в рази комунальні тарифи; держава продовжить «оптимізацію» Укрзалізниці і квиток на поїзд остаточно стане предметом розкошу, а в залізничників продовжиться скорочення штатів і зниження зарплатні.

Третє джерело – підвищення податків. В АП говорять про розширення прогресивної шкали податку на доходи фізосіб, запровадження «податку на багатство», підвищення податку на нерухомість і розширення групи підакцизних товарів за рахунок «товарів преміум-класу і шкідливих для здоров’я». Це все красиво звучить, але інтереси капіталістів як класу від таких «репресій» абсолютно не страждають: наприклад, податок на прибуток, який було зменшено в Податковому кодексі, ніхто піднімати не думає. А це значно важливіше питання, ніж особисті доходи.

Єдиний дійсно відчутний захід – розширення переліку корисних копалин, за видобування та реалізацію яких стягуються рентні платежі. Зараз у цьому списку лише нафта, газ і газоконденсат. Доповнити його збираються залізорудною сировиною, марганцевою рудою, урановою рудою, жирними сортами коксівного вугілля, рудами кольорових металів. За даними авторів президентського послання, в середньому по ЄС, де експлуатація природних ресурсів менш інтенсивна, ніж в Україні, надходження від ресурсних і екологічних податків становлять 3,6% ВВП, а в деяких країнах – до 15% ВВП; тоді як в Україні цей показник на рівні 1,2% ВВП. Залізну руду в нас видобувають холдинг Ріната Ахметова «Метінвест», «Смарт-холдинг» Ахметова і Вадима Новінського, «Арселор Міттал Кривий Ріг» і «Феррекспо» Костянтина Жеваго, добре відоме лівим активістам. Кольорові метали – монопольна прерогатива Дмитра Фірташа. Отже, виходить, що два найближчих до влади олігарха – Ахметов і Фірташ – а також Новінський, якого Янукович нещодавно обдарував українським громадянством «за особливі заслуги», добровільно взяли на себе зобов’язання сплачувати більше в бюджет. Найменше це схоже на атаку проти великого капіталу в інтересах трудящих мас.

В АП явно мають намір відновити стосунки з МВФ уже після цих виборів. У розділі, присвяченому фінансовій політиці, прописано плани замінити прив’язку гривні до долара плаваючим курсом в межах валютного коридору – це була одна з постійних вимог МВФ до України ще з 2008 року. Вимога припинення фінансування дефіциту «Нафтогазу» та нещодавня ініціатива зрівняння рентних платежів для нього і для приватних газовидобувних компаній свідчить про те, що нинішні комунальні тарифи доживають останні місяці: після виборів, з початком опалювального сезону, ціна на газ для населення явно почне знову зростати, а уряд розпочне переговори з МВФ про відновлення кредитування.

Куди ж підуть інвестиції, гроші на які держава так посилено збирає? Ви будете сміятись, але … на реформи. «Із часу відновлення незалежності в Україні залишаються актуальними низка реформ, які досі не були реалізовані (не останньою чергою) через брак коштів. До числа таких варто віднести реформу ЖКГ, адміністративно-територіальну реформу, земельну реформу тощо. Доцільним видається розширення видатків бюджету на їх проведення в 2013 р.», – сказано в посланні президента. Теоретично для реформування житлово-комунального господарства дійсно потрібні неабиякі кошти: закон зобов’язує державу відремонтувати всі приміщення та інфраструктуру, яку вона планує передати у власність ОСББ. Але можна впевнено прогнозувати, що на це якраз не вистачить ані коштів, ані бажання. ОСББ будуть таки створені, але жителям квартир передадуть усе навколоквартирне добро в такому вигляді, в якому воно є зараз.

Денис Горбач, 07.07.2012
//avtonomia.net/?p=3505

Послання президентові
Модернізація - «по посланіям». Развод - «по понятіям»
Развод - «по понятіям». Модернізація - «по посланіям»
Команда Януковича вдруге заходиться…
Конституційний коловорот
Модернізована опозиція

//zlatkovsky.ru:8080/picture/tale/
//zlatkovsky.ru:8080/picture/politica/

Немає коментарів: